Ny festival tar den amerikanska södern till Örebro

Text: Rebecca Stråhle-Wolke Foto: Press
Posted 2018-07-14 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Nöje

För första gången på nästan 30 år blir det folkparksfest i Brunnsparken i Örebro när mat- och musikfestivalen ”Feelin’ cajun” intar parken den 11 augusti. Svensk kräftskiva möter cajun-kultur och skapar en dag för alla, oavsett vad man är intresserad av.

 

Bakom idéen till festivalen står Oscar Klemo och Janne Larsson. Det hela började med att Janne Larsson ville anordna en chilikokartävling och i och med det skapa ett evenemang. Idéer bollades fram och tillbaka och resultatet blir en dagsfestival med musik, mat och utställning för amerikanska bilar från 50- och 60-talet.

– Vi ville ha ett vrickat evenemang med ett tema som sticker ut, säger Oscar Klemo.

I Brunnsparken kommer det att finnas chokladhjul, luftgevärsskytte och ett antal food courts där man för en billig peng kan köpa cajun-inspirerade maträtter framtagna av olika krögare i Örebro. För den som vill tävla mot sig själv eller någon annan finns både chili- och pajätartävling. Pajtävlingen består av att äta så många gräddiga pajer som möjligt medan man i chiliätartävlingen ska äta olika sorters chili i fem olika styrkor.

Janne Larsson kommer hålla i en chilikokartävling där 12 lag, med både privatpersoner och kockar från olika delar av Sverige, tävlar för att skapa den bästa ”Texas No Bean Chili”-grytan.

Under dagen kommer husbandet Dixie Chicken och cajunbandet Alligator Gumbo att stå för underhållningen. Det kommer även finnas en öppen scen tillgänglig för festivalens besökare att ställa sig på och spela. För den som vill går det att prova på linedance och se en linedance-uppvisning.

Typiskt för cajunkulturen är att använda sig av lokala råvaror, vilket man även kommer att göra under festivalen. Det kommer cajun-sill från Finland, Bergslagsdelikatesser tar fram en cajun-korv och Sibbetorparns Ä.K.T.A ÖL i Pålsboda producerar en cajun-öl enbart för festivalen.

Eftersom det är kräftsäsong kommer även en kräftskiva på cajun-inspirerat sätt att anordnas. Kräftorna kommer att kokas med bland annat chili, vitlök och majs och serveras med nybakat bröd. Till kräftskivan blir det allsång och underhållning från både husbandet Dixie Chicken och Alligator Gumbo.

Janne Larsson och Oscar Klemo beskriver festivalen som något nytt och att det kommer att finnas något för alla. De ser båda fram emot en fullspäckad dag fylld av musik, mat, bilar och typiska aktiviteter för en folkpark.

– Och självklart kommer det finnas krokodiler i dammen, avslutar de.

 

VAD ÄR CAJUN?
Cajun är namnet på en etnisk grupp som finns i södra USA, främst i Louisana, och dess kultur. Den franskinspirerade maten har med lokala råvaror så som majs, potatis, kummin, paprika, och starka kryddor blivit till en egen matkultur. Maten är typisk fattigmansmat eftersom man historiskt sett åt vad man hittade. Några typiska maträtter i cajun-köket är jambalaya och gambogryta.

 

BRA ATT VETA!
Entré kostar 100 kronor per person och går att både förhandsboka eller köpa på plats samma dag. De som kommer med bil till utställningen får komma in gratis. Entré till bilutställningen är gratis.
 Kräftskivan kostar 350 kronor per person och behöver förhandsbokas.
Festivalen pågår mellan klockan 13:00 och 02:00 den 11 augusti.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.