Roliga aktiviteter i Örebro

Foto: Philip Myrtorp/Unsplash
Posted 2020-07-13 in Kultur, Leva & Bo, Nöje

Örebro är en av vårt lands dolda juveler. Det finns otroligt mycket att göra som besökare, detta trots stadens relativt anonyma turiststatus. Det är däremot inte konstigt att en så pass gammal stad som Örebro har etablerade verksamheter som är till för att underhålla såväl besökare som invånare, men också för att sprida stadens historia och unika kultur vidare.

 

Staden är även känd för sin sport, så missa inte att ta tillfället i akt att hitta några roliga sportevenemang att gå på. Då kan det också vara roligt att veta lite mer om hur betting går till. För att få lite råd och tips gå in på sverigebet.net. Nu tar vi en titt på några roliga aktiviteter i denna fantastiska stad!

 

Tivedens nationalpark

Denna park lämpar sig alldeles utmärkt för härliga vildmarksturer. Parken återöppnade 2017 efter utförliga förbättringar och är välkänd för sin uråldriga skog som bland annat innehåller stora mängder synlig berggrund, stora ängar fyllda med stenblock och ett landskap pepprat med sjöar. Parken har flera egenguidade turer som det flitigt skyltas för. Om du istället är sugen på en lite mer informationsrik upplevelse så kan du få en guidad tur för endast 150 kronor. Dessa turer går från onsdag till söndag och börjar klockan 10 på morgonen.

 

Wadköping

Wadköping är ett sorts mellanting mellan museum och fiktiv stad. Staden föddes ur Hjalmar Bergmans kända berättelser och har sedan dess förverkligats som ett levande kulturminne. Museumstaden innehåller verkstäder, ett bageri och andra äldre byggnader. Detta inkluderar den välkända kungsstugan, ett medeltida hus med takmålningar från 1500-talet. I staden finns också Cajsa Wargs hus, en känd kock från 1700-talet. Du kan ta en titt på staden när du vill. Guidade turer går mellan 13 och 15 från juni till augusti och kostar 20 kronor.

 

Örebro konsthall

I Örebro konsthall hittar du samtida konst, tavlor, skulpturer och andra intressanta utställningar. Någonting lite mer unikt är att du även kan finna performance art i konsthallen vilket ibland kan liva upp den lugnare museumkänslan man annars får. Konsthallen finansieras av Örebro kommun och är gratis för allmänheten. På bottenplan hittar du också en liten butik som säljer diverse konstböcker och andra pryttlar. Galleriet är anpassat för rörelsehindrade och extra kraft har lagts på att göra det så lättillgängligt som möjligt för alla människor oavsett förutsättningar.

 

Örebro slott

Örebro slott har en ganska intressant blandning av funktioner. Det är inte bara en byggnad av historisk vikt, utan slottet har även stort kulturellt värde. Slottet började sin konstruktion i slutet av 1200-talet, men större delen av slottet du ser idag byggdes cirka 300 år senare. Utsidan av slottet är betydligt mer dramatiskt än insidan, då det är på utsidan som de flesta ombyggnationer skett. Slottet byggdes år 1798 i en historieromantisk stil och har sedan dess stått tomt. Historiskt sett så har en rad viktiga händelser ägt rum på slottet. Slottet har sedan 1764 fungerat som residens för landshövdingen i Örebro län. Ett slott med mycket intressant historia med andra ord, verkligen värt ett besök!

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.