Skivdebut för Tom Valhjärta and the Echo Detour

Text: Thomas Helsing Foto: Filip Erlind
Posted 12 månader sedan in Musik, Nöje

Casinotopp banner

Finns det något som kännetecknat Tom Valhjärtas musikaliska karriär så här långt så är det hur han förmedlar känslor så nakna och gripande att det är svårt att stå oberörd och lyssna.

 

Genren kan kallas för folk-rock/pop och efter att tidigare ha släppt en solo-ep samt varit en del av bandet Whaleheart är han nu aktuell i en ny konstellation – Tom Valhjärta and the Echo Detour. Den 20 juni ställer de till med stor releasefest på Frimis Salonger när debutskivan ”Convincement” ska släppas.

 

Även om bandet i sig är nytt är det mycket som är bekant. Gitarristen Arvid Saltin, basisten Björn Ericsson och Tom själv har tidigare spelat ihop i bandet Whaleheart. Här kompletteras de av André Kvarnström från Blues Pills på trummor.

– Jag hade mitt soloprojekt och tog in musiker då och då för att få en bättre ljudbild. I den vevan började Arvid och jag skriva mycket tillsammans och vi märkte att det blev ett annat sound. Därför var det viktigt att det blev ett band istället för något för mitt soloprojekt, berättar Tom.

Både Tom och Arvid betonar att alla i bandet verkligen varit bidragande till den kommande skivan.

– Det är oftast vi som skriver stommen till en låt men sedan ”arrar” vi ihop. Då kommer Björn in och lägger bas och sedan lägger André trummor, säger Tom och Arvid fyller i:

– Det blir ett fritt skapande där alla bidrar med sitt.

Vägen mot debutskivan har varit både snabb och krokig. Från början var de på väg att göra en ep.

– Vi hade 4 låtar med oss in i studion men så sa Sara (Herou, verksamhetsutvecklare på NBV, reds. anm.) att ”då gör vi en ordentlig release”.

En ordentlig release innebar att boka Frimis och eftersom releasefesten låg en bit fram i tiden fick de mer tid att spela in fler låtar. Tillräckligt många för att göra en hel skiva.

Att arbeta under tidspress har blivit ett återkommande tema för bandet. Allt från Facebook-sida till affischer till att få klart själva skivan har fått göras med andan i halsen men killarna verkar relativt lugna när det kommer på tal.

– När vi väl suttit i studion så har man inte känt någon tidspress, då har man varit så inne i skapandet. Det är snarare allt runt omkring som varit lite stressande. Men för mycket tid är kanske inte bra heller. Vi är i alla fall nöjda och det är väl viktigast antar jag, funderar Arvid.

 

Vad kommer man att känna igen från solomaterialet?

Tom: Essensen av text och sång – det känslomässiga finns kvar. Det var viktigt att det skulle bli starkare i den här konstellationen så det kommer man känna igen. Annars har musiken mognat. Arvids låtskriveri har verkligen höjt låtarna rent musikaliskt.

Arvid: Frågan är om vi verkligen varit oense någon gång?

Tom: Jag och Arvid har varit otroligt överens. Det hade inte blivit något band om inte den musikaliska kemin mellan oss funnits. Vi har båda varit i andra konstellationer där ingenting blir gjort, här flödar kreativiteten.

Arvid: Och hellre 30 låtar där man kan välja ut 11 som är bra, än 11 som man måste ta för att fylla upp en skiva.

 

Den 20 juni är det dags att höra de där 11 låtarna för första gången. Frimis Salonger slår upp dörrarna klockan 19 och biljetter förköper du enklast via Tickster.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.