Axel Kjäll: “De måste få några matcher på sig!”

Text: Thomas Helsing Foto: Msun.se
Posted 2021-02-22 in Leva & Bo, Nöje, Örebro SK, Sport

Axel Kjäll om ÖSK:s målvakter

Det är fredag förmiddag i mitten av februari. På konstgräset på Behrn arena pågår ännu ett intensivt pass av Örebro Sportklubbs försäsongsträning. Dagen efter väntar första tävlingsmatchen för säsongen när man tar emot Trelleborgs FF i Svenska cupen och det är ett utmärkt tillfälle att ta ett snack med manager Axel Kjäll om läget just nu och inte minst hur han resonerar kring ÖSK:s målvakter.

 

Så Axel, hur är läget?

– Läget är ganska bra. Vi är precis på väg in i nästa fas, tävlingsfasen, och har haft en ganska lång period med träning och träningsmatcher.

 

Är ni där du vill att ni ska vara vid den här tiden på året?

– Ja, och det är några saker som gör att jag tycker att vi till och med är lite längre fram än förra året vid den här tiden. Dels har vi haft fler spelare tillgängliga under en lång period och dels har vi många spelare med igen som också var här i höstas. Sedan får vi se, matcherna i cupen blir väl ett kvitto på var vi faktiskt står nu.

 

Hur ser du på transferfönstret så här långt?

– Vi har förstärkt truppen på ett bra sätt, tycker jag. Det är en kombination av yngre spelare och äldre med mer erfarenhet. Just nu har vi en trupp som jag är väldigt nöjd med. Sedan stänger fönstret sista mars och jag är ganska säker på att det kommer bli någon form av aktivitet på slutet, både in och ut.

Axel uttrycker sig, som vanligt, artigt men diplomatiskt. Trots att hans svar kommer skyndsamt och att han pratar ganska fort så hinner han noggrant välja sina ord. Det går inte an att avslöja för många detaljer kring spelaraffärer, särskilt inte under pågående transferperiod.

Jag testar honom genom att fråga om nylånet av Deniz Hümmet var den optimala lösningen eller om de egentligen hade velat värva honom permanent. Andreas Skovgaard är ett parallellexempel på en spelare som var viktig i höstas och som klubben lyckades signa istället för ännu en låneperiod.

– Ambitionen för oss var att få tillbaka både Andreas och Deniz i år. Med Andreas var det en annan situation eftersom han bröt sitt kontrakt, så då handlade det bara om oss och honom. Med Deniz var det fler parter och till slut fick vi till en lösning som var bra för oss alla tre. Sedan finns det fördelar och nackdelar och det är klart att en lånelösning är ekonomiskt bra för oss kortsiktigt medan det kan vara en fördel på längre sikt om han blir vår spelare helt och hållet. Det återstår att se hur det faller ut, förklarar han diplomatiskt.

Jag byter ämne och flyttar fokus till spelet på planen. Förra året var Nahir Besara en viktig offensiv kugge som stod för många poäng och det är många som undrar om det påverkar ÖSK:s spel och enligt Axel är svaret både ja och nej.

– Förra året hade vi Besara som hade stor påverkan på vårt anfallsspel. Det är en spelare som har några unika egenskaper så om vi spelar med någon annan i den rollen så blir det per automatik något annat. Grunden i vårt spel blir densamma, men sedan om Hümmet eller Collander spelar som ‘tia’ så kan det bli lite annorlunda, såklart.

Axel Kjäll ger instruktioner till David Seger

 

Mittfältet är en lagdel som ser extra spännande ut i år, det verkar bli hård konkurrens om platserna. Hur mycket påverkar en spelares form respektive egenskaper med tanke på motståndet dina laguttagningar?

– Det är ’50/50’, skulle jag säga. De som tränar på bra under veckan ökar såklart sin chans att spela markant precis som chansen minskar för de som inte presterar på träningen. Sedan är det klart att motståndet påverkar. Med all respekt för våra motståndare, men det är skillnad på att möta Malmö borta och någon på pappret svagare motståndare hemma.

En annan lagdel som gett upphov till spännande diskussioner är ÖSK:s målvakter efter att förra årets burväktare Oskar Jansson och Jake Mcguire har lämnat klubben. 19-åringen Gustaf Leijon har tillhört ÖSK:s akademi några år men skrev i somras på ett ungdomskontrakt som sträcker sig över årets säsong.

Dessutom har ÖSK värvat in Mergim Krasniqi från Superettan-klubben Norrby samt meriterade Bobby Allain som senast återfanns i grekiska Olympiakos. Särskilt värvningen av den sistnämnde imponerar med tanke på meriter från såväl franska ligan som Europa league.

– I min roll så ska jag ligga steget före och ständigt uppdatera mig på vad som kan hända. Jag fick tidiga signaler från Oskar Jansson förra året om att han vill prova något nytt, så under hösten jobbade vi hårt med att leta ersättare. Bobby dök upp via vårt nätverk och då vi letade särskilt efter en bra målvakt som kanske inte fått ut sin fulla potential än så blev Bobby ganska snart vårt förstaval. Jag tror att Bobby kan växa och utvecklas hos oss, berättar Axel Kjäll.

 

Är det viktigt för dig att ha en uttalad förstemålvakt när ni går in i seriespelet?

– Vi har för första gången på några år en annorlunda konkurrenssituation. Vi får se vem som tar platsen, kanske blir matcherna i Svenska cupen en indikation? Som målvakt tror jag det är viktigt att man känner förtroende, men bara för att man är etta i match nummer ett så är det inte självklart att man är det i match 15. Men jag tror inte på att byta för ofta, man måste få några matcher på sig.

Situationen påminner lite om det året ÖSK:s målvakter hette Tomer Chenchinski och Jonas Sandqvist. Då blev det inte bra och det byttes målvakt fram och tillbaka. Axel håller med men påpekar också att situationen även är snarlik året då Jakob Rinne och Oskar Jansson var ÖSK:s målvakter – ett exempel på när konkurrensen hanterades betydligt bättre och gav klubben ett bättre utfall.

– När vi hade Rinne och Jansson fungerade det väldigt bra. Då hade vi två bra målvakter som pushade varandra men de fick också extra tid på sig, påpekar Axel och syftar på vikten av att få förtroende igen även efter en sämre insats i en match.

Efterfrågan om ÖSK:s målvakter är en av de hetaste funderingarna om någon av talangerna i truppen komme rfå ett genombrott och om det i sin tur leder till ett genombrott för klubben vad gäller spelarförsäljningar. Klubbens ordförande Calle Pauly lyfte i en intervju från förra året fram tesen att Örebro sportklubb var en lyckad stor försäljning ifrån att på allvar börja närma sig toppskiktet av Allsvenskan.

En som kommer att vara inblandad i försäljningar i sin roll som manager är Axel Kjäll. Så vilka tror han kan få ett genombrott i år?

– De senaste åren har vi rekryterat spelare som Collander och Seger som är nånstans mellan 20 och 22 år och de utvecklas bra. Annars är Noel Milleskog den som kanske fått minst utrymme och det ska bli väldigt kul att se honom den här säsongen. Annars tycker jag att vi har en väldigt bra balans mellan ungt och gammalt, så det känns bra.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.