Svenskarnas nya traditioner

Text Jonas Källgren Illustration Ingrid Eriksson Grönberg
Posted 2019-01-12 in Kultur, Leva & Bo, Mode & Shopping, Nöje

Svenskarnas nya traditioner

Hur vi lever och vad vi tycker är viktigt är i konstant omstöpning. De senaste åren har en mängd starka utmanare dykt upp till de klassiska röda dagarna och firandena. Här har ni några av dem.

 

Babyshower vs dop
Allt färre barn döps, visar statistik från Svenska kyrkan. 2017 döptes 42,7 procent av alla födda barn, till skillnad från 2007 då siffran låg på 62,4 procent. Inte konstigt – vem vill doppa barnet i vigvatten när man istället kan överskölja det (okej, snarare mamman) med gåvor? Babyshowern är en trend på stark uppgång, det har vi sett på Instagram.

 

Gifta sig i kyrkan vs borgerligt
2017 genomfördes 52 497 vigslar där minst en person med svenskt medborgarskap ingick. En liten dipp jämfört med 2014 (56 555) men klart bättre än 2001 då bara 39 157 genomfördes. Giftermål är en tradition på uppgång, liksom snittåldern för det första äktenskapet (2017 var det 36,2 år för män, 33,6 år för kvinnor). Ungefär en tredjedel av alla vigslar sker numera i kyrkan, jämfört med 2005 då siffran låg på över 50 procent.

 

Jesusbarnet vs hemvändarna
Ju fler människor som flyttar till Sveriges storstäder, desto fler människor som besöker uppväxten över julen. Med det så har juldagen seglat upp som en allt viktigare högtidsdag, inte för att Jesus föddes då – utan för att det är då man går ut och festar till det med kompisarna från förr. Som tur är firar vi oftast Jesusbarnet på julafton, så det går att kombinera.

 

Långfredag vs Black Friday
De ligger på varsin sida av året och står även betydelsemässigt för varandras diametrala motsatser. På långfredagen minns allt färre att hela idén bygger på att lida för Jesus korsfästelse och död (förr i tiden spelades bara sorgesånger på radion denna dag), men alla är definitivt medvetna om att vi är lediga från jobbet. Black Friday däremot är på stark uppgång. Konsumtion! Reklam! Julhets! Vi är enkla ändå, vi människor.

 

Halloween vs Alla helgons dag vs Allhelgonadagen
Halloween firas den 31 oktober och har på 2000-talet seglat upp som alla barns favorithögtid även i Sverige. Klä ut sig? Check. Tigga godis? Check. Ge personer utan barn, som inte vet om att Halloween kan äga rum även på dagar som inte är fredag/lördag, grav ångest? Check. De år som Halloween sammanfaller med Alla helgons dag (de år då den 31:a är en lördag) får den senare högtiden vackert finna sig i att bli totalt ignorerad. Bubblare: Allhelgonadagen, som alltid infaller den 1 november (ja, det är märkligt, varför har vi två varianter av samma sak?).

 

Semlor vs Pannkakor
Lite tokigt är det onekligen att både Fettisdagen och Pannkaksdagen infaller tisdagen innan den kristna fastan traditionellt börjar. Det känns som en onödig konflikt, eller det är nog bara vi som vill göra det till en konflikt förresten. Varför välja? “Kom för pannkakorna, stanna för semlan” är en slogan vi skulle uppskatta om fler etablissemang anammade.

 

Midsommar vs Julskyltningen
Vi skojar givetvis. Men om inte någon sätter stopp är vi snart där, med julskyltning från mitten av juni och framåt. Vi menar, “Noventskalender”? “Novent”? “NOVENT?” Vakna Sverige!

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.