Vårens hetaste serier 2020


Posted 2020-04-04 in Kultur, Leva & Bo, Nöje

serier på streaming 2020

Det kommer mängder av nya, heta serier på streaming 2020 men det är samtidigt svårt att tipsa om nyheter i den tid som vi lever i nu. Corona-krisen ställer till det överallt och inte minst i nöjesbranschen. Exempelvis har premiären av Bond-filmen ”No time to die” (som jag skrev om för ett par veckor sedan) skjutits upp till slutet av året. Filmstaden har i skrivande stund stängt och pågående tv- och filmproduktioner har stoppats tillfälligt av rädsla för smittspridning. Även om tv-serierna inte drabbas på samma sätt som biofilmerna är datumen jag redogör för nedan endast preliminära.

 

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen.

 

Här är åtta serier som (förhoppningsvis) har premiär innan sommaren och som jag är extra nyfiken på.

 

The Plot Against America

Finns på HBO Nordic nu.

”The Wire”-skaparnas nya miniserie bygger på en roman av Philip Roth. Den berättar en alternativ historia där Roosevelt förlorade presidentposten 1940 till Charles Lindbergh. Under denna tid blir antisemitism alltmer accepterat i samhället och judiska familjer förföljs på olika vis. Spännande och välgjord samhällskritik som är idel kritikerhyllad. Det är en imponerande rollista med bland andra Winona Ryder, John Turturro och Zoe Kazan.

 

 

 

serier på streaming 2020
Foto: Pressbild

 

Run

Premiär: 13 april på HBO Nordic.

Übergeniet Phoebe Waller-Bridge, som ligger bakom mästerliga serier som ”Killing Eve” och ”Fleabag”, är en av skaparna till ”Run” där hon också har en av rollerna. Serien handlar om en kvinna (Emmy-vinnaren Merritt Weyer från ”Unbelievable”) och en man (Domhnall Gleeson, ”Star Wars: The Force Awakens”) som ingår en tonårspakt där de lovar varandra att bryta upp helt från sina liv om någon av dem någon gång smsar ”run”, oavsett var de befinner sig i livet. När en av dem väl smsar ordet får de sitt livs äventyr.

 

 

 

Foto: Gage Skidmore

 

Mrs America

Premiär: 16 april på HBO Nordic.

Verklighetsbaserad serie som utspelar sig under 1970-talets USA där kvinnor kämpar för att få lika rättigheter inför lagen men stöter på motstånd av ultrakonservativa Phyllis Schlafly (Cate Blanchett). I övriga roller ser vi bland andra Elizabeth Banks och Uzo Aduba (Crazy Eyes från ”Orange is the new black”).

 

 

 

Foto: Des Willie/BBCA

 

Killing Eve

Premiär: 13 april på HBO Nordic.

Det flerfaldigt prisbelönta yrkesmördardramat har efter två säsonger blivit en storfavorit hos både kritiker och tittare. Trots att säsong tre inte ens har börjat visas är det klart för en fjärde säsong. Serien handlar om en katt-och-råtta-lek mellan utredaren Eve Polastri (Sandra Oh) och yrkesmördaren Villanelle (Jodie Comer). Serien skapades av Phoebe Waller-Bridge och är baserad på boken ”Codename Villanelle” av Luke Jennings.

 

 

 

serier på streaming 2020
Foto: Pressbild

 

I Know This Much Is True

Premiär: 28 april på HBO Nordic.

Från den hyllade författaren och regissören Derek Cianfrance (”Blue Valentine”, ”The Place Beyond the Pines”) kommer minidramaserien ”I Know This Much Is True” där Mark Ruffalo gör huvudrollen. Ruffalo spelar de identiska tvillingbröderna Dominick och Thomas Birdsey och vi får följa deras parallella liv i en spännande berättelse om svek och förlåtelse. I övriga roller syns bland andra Melissa Leo, Rosie O’Donnell och Juliette Lewis.

 

 

 

Foto: Wikimedia commons

 

The Eddy

Premiär: 8 maj på Netflix.

Damien Chazelle är mästerregissören till ”La la land” och ”Whiplash” och precis som i nämnda filmer spelar jazzen en stor roll i hans miniserie. Handlingen kretsar kring en nutida jazzklubb, vid namn The Eddy, i Paris och behandlar ämnen som rasspänningar och komplicerade familjerelationer. André Holland från “Moonlight” har en av de bärande rollerna.

 

 

 

Foto: www.nikotavernise.com

 

The Undoing

Premiär: 11 maj på HBO Nordic.

Skaparen bakom ”Big little lies”, David E. Kelley, ligger bakom även denna serie med regi av Susanne Bier. Handlingen bygger på boken ”You should have known” och kretsar kring Nicole Kidmans Grace Sachs, en framgångsrik terapeut, som är gift med Jonathan (spelad av Hugh Grant). Precis innan Grace ska släppa sin första bok sker en olycka och hennes man försvinner.

 

 

 

serier på streaming 2020
Foto: Anders Nicander

 

Maskineriet

Premiär: I maj på Viaplay.

En svensk-norsk thrillerserie som utspelar sig i gränslandet mellan oss och våra grannar i väst. Norske Kristoffer Joner gör huvudrollen som Olle; en vanlig familjefar som vaknar upp på bilfärjan mellan Sandefjord och Strömstad med minnesluckor. Bredvid sig hittar han en påse fylld med kontanter, en pistol och en rånarluva. I rollistan finns flera svenska namn som Hanna Alström och Jakob Eklund.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.