Plantera en blomrabatt


Posted 2023-04-04 in Övrigt

Nu när våren nalkas börjar det spritta i odlingsfingrarna för de flesta av oss. En blomstrande rabatt är ett härligt inslag under sommaren. Oavsett om du vill ha en rabatt i pallkrage eller direkt i marken kan du skapa en färgglada blomsterarrangemang som håller hela sommaren.

Förbered din rabatt

När du väljer en plats för din odling behöver du undersöka underlaget och hur mycket skugga platsen har. Det ultimata läget är det som får skugga från ett träd, med mark som har lite fuktigare jord och är lättare att gräva i.

Är jorden i marken väldigt kompakt är det bra att blanda den med barkmull. Det hjälper till att luckra upp jorden så att rötterna på dina nya blommor kan växa till sig. Välj en bra planteringsjord av hög kvalitet och blanda det med kogödsel och eventuell kompostjord.

Att välja blommor

När det är dags för dig att välja blomsorter kan du fundera på hur du vill att rabatten ska se ut. Tänk på färg, form, storlek och höjd. För en rabatt som blommar under hela våren och sommaren kan du även välja perenner som blommar vid olika tidpunkter.

Blommor som gillar att titta fram tidigt på våren är till exempel penséer och nunneört. De ger en härlig färgklick innan träden ens hunnit bli gröna. Det finns även perenner som håller sig blommande från försommar och ända in på hösten, exempelvis alpmartorn och stjärnklocka.

Som ett trevligt inslag kan du även odla ätbara blommor. De här kan du sedan använda för att exempelvis göra en somrig sallad med. Exempel på ätbara blommor är viol, gurkört och kamomill. Titta här hos fröhandeln Impecta, där du kan köpa fröer till din nya blomrabatt.

Odla blommor

Viktig utrustning du kommer behöva för att göra i ordning en blomrabatt är:

  • Eventuell pallkrage
  • Grävspade
  • Handspade
  • Lämplig jord
  • Kogödsel
  • Lådor frö sådd
  • Blomfrön

Du kan börja odla redan under sen vinter eller tidig vår. Har du ett växthus är det en perfekt plats för att så dina blomfröna på, annars fungerar fönsterblecket lika bra. Börja med att så fröerna i en sålåda. På så vis kan blommorna börja växa sig starka under kontrollerade former. Vissa blommor sår du direkt på platsen och då är det viktigt att du kontrollerar vilken växtzon du tillhör.

När det har blivit en liten växt av fröet är det dags att plantera den i rabatten. Använd en handspade för att gräva en liten grop som är tillräckligt djup för att täcka en till två centimeter av den gröna plantan. Snart får dina små plantor fart och du kan njuta av ditt arbete!

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.