Jan Dahlkvist – ny ung affärschef vid NCC Örebro


Posted 2012-01-10 in Näringsliv

– Samhällsbyggande är det jag brinner för. Jag har alltid varit fascinerad av att söka förstå helheten i sina olika sammanhang i de saker jag gör. Jag känner mig mer som en samhällsbyggare än som en ”traditionell” byggare, förklarar Janne Dahlkvist som sitter mitt emot Marknad Örebros utsände.

Janne Dahlkvist är ny affärschef för NCC Construction, Avdelning Hus, i Örebro län. Bland hans företrädare märks bland andra kända regionala bygglegendarer som Ulf Törnquist och Mauritz Nordstrand.

Hotelloungen vi sitter i visar inga spår efter det dignande julbord som för bara fjorton dagar sedan ockuperade en ansenlig yta av foajéns marmorgolv. Rester efter det gångna nyårsfirandet syns inte heller – det är ett nytt år nu. Vi är inne i 2012 och Janne Dahlkvist har börjat ett nytt jobb.

Född i Stockholm 1968 och Söderkis. Därför är han naturligtvis Hammarbyfan även om det numer är ÖSK som i första hand gäller för honom.

Vid elva års ålder flyttade han till Hjulsjö i Hällefors kommun. Vid femton blev det Örebro för studier vid Tullängsskolan där han utbildade sig till ”rörkrökare”. Fick jobb vid BPA och blev arbetslös under finanskrisen 1993, då byggentreprenörerna tappade en halv generation och nästan alla under 30 år sades upp på branschens kollektivsida.

 

Ung ordförande i ÖSK

Vid 25-års ålder började Janne Dahlkvist plugga vid det tekniska gymnasiet i Katrineholm och kompletterade också sina tidigare betyg för att kunna söka till Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg.

Under sina studier före Chalmers var han ordförande i en av Örebro Sportklubbs grenföreningar – ÖSK Handboll. Tre svenska mästerskap gjorde ÖSK till handbollsveriges mest framgångsrika förening under 1950- talet.

Örebro upphörde dock med handboll 1968 i första hand på grund av brist på ledare. 1991 stod handbollen åter på ÖSKs program som en enskild grenförening. I A-laget återfanns då en ung Janne Dahlkvist bland andra tillsammans med sin ständige följeslagare inom ÖSK-handbollen Pelle Fridman. Efter avslutad aktiv karriär i ÖSK Handboll blev Janne ordförande under åren 1994-96.

Han var ung, entusiastisk och engagerad. Sådana är många i föreningslivet. Men Janne Dahlkvist skiljde sig från många av dem – han hade arbetskapacitet, visioner och framför allt en vilja att ta ansvar. ÖSK Handboll avancerade i seriesystemet. Sedan 2007 är han åter med i ÖSK Handboll och nu ligger fokus på damlaget som på rekordtid gått från division 2 till Elitserien.

– Den resan är jag väldigt glad att jag har haft förmånen om att få vara med om. Handboll ligger mig varmt om hjärtat och jag är även engagerad som ungdomsledare i ÖSK.

Hotellfoajén från 1985 ligger framför oss med ett skinande blankt marmorgolv. En flod av årets första konferensgäster strömmar till matsalen för en riktigt sen lunch. Ett behagligt sorl sprider sig i den rymliga loungen. Borden är svarta med stolar i samma mörka strikta färg. De båda kristallkronorna tävlar med mängder av spotlights om att skänka ljus till den stora och luftiga lokalen.

 

Chalmers Tekniska Högskola

Intresset för civil vidareutbildning växte och Janne Dahlkvist förverkligade sin idé om att studera vid Chalmers.

– Jag började på linjen Väg- & Vatten vid Chalmers 1996. Läste också företagsekonomi och grundkurserna i arkitektur för att få en bredare kunskap i stället för att fördjupa mig i ett enskilt tekniskt ämne, berättar Janne och fortsätter.

– Tog också ledigt från studierna ett år då jag satt i studentkårens styrelse med ansvar för ekonomi och de byggnader som kåren äger. Den främsta anledningen till att jag sökte mig dit var att kåren just planerade för ett nytt kårhus och Gert Wingårdh hade vunnit arkitekttävlingen. Att få jobba ihop med en av Sveriges mest framgångsrika arkitekter var väldigt lockande. Gert fick Kasper Salin-priset för kårhuset och jag är väldigt stolt över det projektet, berättar Janne och fortsätter.

Studenterna vid Chalmers lyckades samla in över 100 miljoner till kårhusbygget. Det var häftigt menar Janne och berättar att de fick en väldigt bra start när Chalmeristen och industrimannen Rune Andersson själv skänkte 15 miljoner kronor. Janne fick också träffa den legendariske företagsledaren och ordföranden i SAF Curt Nicolin som gav Chalmers 20 miljoner ur en av Wallenbergsstiftelsernas fonder. Helt klart är detta ett kul minne för Janne Dahlkvist.

 

Skanska och White arkitekter i Göteborg

Efter examen vid Chalmers började Janne Dahlkvist 2002 vid Skanska Hus i Göteborg där han snabbt avancerade till projektchef. Här stannade han i två år för att sedan börja jobba som projektledare vid White arkitekters huvudkontor i Göteborg.

– En ”idéfabrik” kallar man sig själva inom White och det var otroligt inspirerande att arbeta tillsammans med så många kreativa, idérika och begåvade människor, berättar Janne entusiastiskt och fortsätter.

– Men min hustru Maria och jag tyckte att vår gamla hemstad Örebro lockade. Och när jag fick syn på en annons där ÖrebroBostäder AB sökte en projektutvecklare – gärna en kvinnlig arkitekt – ringde jag upp ÖBOs dåvarande vd Hans Lander och frågade om det var någon idé att söka jobbet. Eftersom han svarade ja, sökte jag och fick senare jobbet.

 

ÖrebroBostäder AB

– Mina fem år på ÖBO har varit fantastiska. Jag har trivts väldigt bra. ÖrebroBostäder är ett av de absolut främsta allmännyttiga bostadsföretag i landet. Att få ha varit med om att bygga nya projekt är min lidelse och det har varit som att jobba i en enda stor familj vid ÖBO, menar Janne Dahlkvist och ler.

 

Affärschef vid NCC

Efter fem år vid ÖBO är det nu NCC som gäller. Som affärschef kommer han att leda en organisation som omsätter drygt 500 miljoner kronor per år, har drygt ett 40-tal tjänstemän och närmare 150 kollektivanställda.

Janne Dahlkvist samtalar med stor entusiasm. Han är mångordigt målande i sitt berättande och han förefaller ha bestämda åsikter. Det kan man ha med den breda erfarenhet och stora kompetens som Janne besitter – entreprenör, konsult, beställare och nu åter entreprenör!

– Jag räknar med att vi inom NCC kommer att engagera oss starkt i länets samhällsbyggande. Som byggare har vi ett stort ansvar för det samhälle vi lever och verkar i. Energifrågan är en sådan stor fråga. Man brukar säga att byggsektorn står för ca 40 procent av Sveriges totala energiåtgång. Därför har de vägar vi väljer stor betydelse för samhället. NCC har ambitionen av vara proaktiva i denna fråga och det passar mig väldigt bra.

– De erfarenheter jag har med mig från ÖBO, som länge har varit engagerade i klimatfrågan kommer väl till pass. Men att bygga ett enda lågenergihus har ingen större effekt. Det skulle exempelvis vara betydligt effektivare om ett antal stora företag som verkar i vår region tillsammans med kommunerna tog fram ett klimatkontrakt som vi förbinder oss vid att följa.

Janne har som sagt ett stort intresse för ÖSK och handbollen. Därför är det inte förvånande att han tar upp frågan om den ideella idrotten i ett samhällsbyggnadsperspektiv.

 

Den ideella idrotten

– Jag brinner starkt för är den ideella idrotten. Som samhällsbyggare kommer jag att argumentera för att nya idrottshallar som byggs håller rätt mått för handboll och innebandy samt ett par meter extra för en enkel läktare. Skillnaden mellan de många lite för små hallar vi har i Örebro – som bara kan användas för dålig träning – och fullstora hallar där föreningslivet kan blomstra är att kontakt mellan olika lag och skilda föreningar kan växa. Hallarna kan då även användas vid turneringar med allt föräldraengagemang som då skapas och att många människor utifrån besöker vår stad. Det handlar ju inte bara om ett par meter golvyta. Jag tror alla engagerade idrottsmänniskor förstår hur jag menar. Visst kan NCC bygga precis det som beställaren vill ha men som samhällsbyggare argumenterar jag gärna för en bättre lösning om vi ser en sådan, säger Janne.

Vår tid för samtalet är slut. Vädret utanför hotellets stora glasade entrédörrar är dystert – den riktiga vintern låter fortfarande vänta på sig, trots att vi redan är en bit in i januari.

 

Egna favoriter

Mat – Dillkött
Dryck – Öl
Författare – Just nu, Leif GW Persson
Bil – Volvo Amazon
Hobby – Handboll
Bor – Med familjen hustru Maria, Joel 10 år, Isak 7 och Ella 4 i villa i Almby, Örebro.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.