Örebro 2016 – vad kan vi förvänta oss?


Posted 2016-02-16 in Näringsliv

Det gångna jubileumsåret har precis avslutats och vi har tagit klivet över till 2016. Frågan är hur Örebros företagare och politiker upplevde 2015 och hur de ser på året som ligger framför dem? För att stilla vår nyfikenhet ställde vi några frågor till ett antal personer på ledande positioner i Örebro län.

 

johan_forsgren_webbJohan Forsgren, centrumchef Marieberg Galleria

Hur vill du summera ert 2015?

– Marieberg Galleria har haft ett mycket starkt 2015 och framförallt hösten har varit otroligt bra, med omsättningsökningar på nästan 10 procent. Vi har även satsat på att förstärka kundupplevelsen och vad gäller vår butiksmix har vi som första galleria i Sverige fått in den skandinaviska kedjan Wagner. Att en kedja väljer att etablera sin första svenska butik hos oss är ett tydligt tecken på att gallerian står stark.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar inför 2016?

– Med tanke på det starka år vi har bakom oss tror vi att vi kommer att fortsätta öka handeln och attrahera både nya besökare och nya butiker.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– Vi arbetar med att stärka vårt matutbud och går allt enligt planerna ska vi kunna öppna fyra nya matkoncept i gallerian under senvåren. Vi ser att våra besökare stannar allt längre, vilket ökar kravet på ett bra matutbud. Det är också en generell trend att man spenderar allt mer pengar och tid på att träffas och äta tillsammans på restaurang och caféer, så det här tror vi mycket på.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?

– Vi måste fortsätta att möta den konkurrens som finns runtomkring oss i form av både fysiska handelsplatser och e-handelsaktörer. Det ställer höga krav på att allt fungerar perfekt när våra besökare kommer till oss och att vi alltid måste arbeta med att stärka både utbud och upplevelse.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Jag, som har kommit till Örebro relativt nyligen, måste ge både kommun och näringsliv en stor eloge. Allt som hänt i staden och regionen under 2015 visar att det finns en framtidstro. På samma sätt som vi arbetar med stora och små detaljer i vår galleria måste regionen arbeta med stora och små detaljer i regionen. På så sätt blir Örebro ett attraktivt val när människor väljer ny ort för studier, arbete och boende. Det ger en positivt spiral som alla drar nytta av. Så ”keep up the good work” så kommer alla i regionen att vara vinnare i framtiden.

 

 

Jens Schollin, rektor Örebro universitet
(Foto: Hans Jonsson)

Hur vill du summera ert 2015?

– Det har varit ett väldigt bra år för oss. De stora händelserna har varit att vi fick rätt att utbilda civilingenjörer och att vi rankades högt i jämförelse med alla andra universitet i världen av en rankingorganisation som heter Times Higher Education. Bland över 20 000 lärosäten kom vi på plats 334 och det är oerhört glädjande! Vi har också invigt Novahuset, vilket är en viktig händelse.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar och möjligheter inför 2016?

– Jag tycker att vi har bra förutsättningar. Vi har ett väldigt bra och högt söktryck från studenter och får också in mer forskningsmedel. Den 1 maj får vi en ny styrelse och den 1 juli en ny rektor. Båda händelserna kommer att ha stor betydelse för universitetet.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– Vi kommer att göra strategiska satsningar på utvalda forskningsområden. Vi kommer att starta civilingenjörsutbildningen och vi kommer att bli allt mer involverade i validering av flyktingars akademiska utbildningar och hur de ska tas om hand. Det blir också en av våra stora utmaningar.

 

Vilka andra utmaningar har ni framför er?

– Vi behöver vara med och säkerställa en god tillgång till studentbostäder framöver. I och med att det blir ett så högt tryck på bostäder generellt i Örebro, finns det också en risk för att det kommer att bli en brist på studentbostäder på ett annat sätt än vad det är nu.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Jag hoppas att regeringen äntligen ger oss full finansiering av läkarutbildningen och att vi kommer igång med bygget av en ny Science Park framför Novahuset. Jag hoppas också på att vi får in mer externa forskningsmedel från finansiärer, gärna i form av EU-finansiering. Det positiva samarbete vi har med näringslivet hoppas jag utvecklas ytterligare.

 

 

Marie-Louise Forsgren-Fransson_webbMarie-Louise Forsberg-Fransson, ordförande Region Örebro läns regionstyrelse
(Foto: richardstrom.com)

Hur vill du summera ert 2015?

– 2015 var det första året med Region Örebro län, där vi har samlat de regionala frågorna i en organisation. Den gemensamma styrkan ska användas för att fortsätta att på bästa sätt utveckla vårt län. Under 2015 införde vi kostnadsfri sjukvård för alla som fyllt 85 år, vi förbättrade kollektivtrafiken i länet och vi har fortsatt att arbeta för en bättre miljö och att ge förutsättningar för företagen i länet att utvecklas och att fler företag ska etablera sig här.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar och möjligheter inför 2016?

– Vi har bra möjligheter att fortsätta erbjuda vård med fokus på människors behov och åkommor, samtidigt som vi har fokus på ordning och reda i ekonomin. Men det innebär också att vi måste vara beredda att hitta nya lösningar och jobba på nya sätt. Vi håller även på att ta fram ett nytt regionalt utvecklingsprogram om hur vår region ska utvecklas och jag välkomnar alla förslag på hur vi kan göra vår region ännu bättre.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– Vi börjar det konkreta byggandet på Universitetssjukhuset som inkluderar det nya H-huset med högspecialiserad vård, parkeringshus och förbättrad godsmottagning. Dessutom blir mammografin avgiftsfri från halvårsskiftet och så kan man söka specialistvård till alla kliniker utan att ha remiss.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?

– 2016 blir ett tufft år för de flesta landsting och regioner. Tre stora utmaningar väntar. Den första är sjukvårdens ekonomi. Kontroll över kostnadsökningarna är nödvändigt, och här har vi satt in flera åtgärder. Den andra är att få tag på rätt kompetens till olika arbetsuppgifter. Rätt person på rätt plats i rätt tid – det är avgörande för såväl hälso- och sjukvården som för näringslivet. En viktig fråga är att ta tillvara de nyanländas kompetens. Även om många som kommer saknar utbildning finns det också många som är utbildade till ingenjörer, läkare, sjuksköterskor och lärare. Den tredje är att vi behöver bli fler i arbete generellt. Inom några år kommer en allt större andel av länets befolkning att vara över 85 år och i behov av ökad vård och omsorg.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Vi är en del av världen och mitt hopp är att året ska föra med sig minskade konflikter och mer försoning och samarbete. För både Sverige och vårt län hoppas jag att det kommer ett regeringsbeslut om större regioner. Det är nödvändigt för att hela vårt land, i alla delar, ska utvecklas och kunna möta den globala konkurrensen.

 

 

Marknad Christian Borell_webbChristian Borell, vd för EEL AB
(Foto: richardstrom.com)

Hur vill du summera ert 2015?

– Vi har haft vår enskilt största tillväxt någonsin. Vi ökade med 15 procent, en siffra som är dubbelt så bra som vår marknad.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar och möjligheter inför 2016?

– Vi har goda förutsättningar, mycket tack vare den goda grund 2015 års tillväxt och resultat har gett oss.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– Vi kommer att ge oss in på några, för oss, nya områden. Vi kommer att satsa på B2B-försäljning, lansera vårt eget kök, Bäcklunda, på konsumentmarknaden samt agera på ett nytt sätt gällande webbförsäljning och omnikanal.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?

– Vi har duktiga konkurrenter som aldrig sitter still och som därmed ständigt tvingar oss att bli bättre.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Vi hoppas på en god tillväxt och en stabil omvärld, något som vi knappast haft under 2015. Beslutet att ändra reglerna gällande ROT är något vi beklagar och tror kommer att påverka många företag negativt. Ur ett mer lokalt perspektiv anser vi att det är dags att ta tag i trafikproblemen kring trafikplatsen Marieberg, vi är många logistikföretag som önskar en lösning på den röra som råder där idag.

 

 

Fotograf AvS_webbAndreas Nordbrandt, vd Atlas Copco Rock Drills
(Foto: Alexander von Sydow)

Hur vill du summera ert 2015?
– Det har varit ett tufft år för den globala gruvmarknaden, med fallande råvarupriser, vilket leder till att våra kunder är fortsatt försiktiga med investeringar i ny utrustning. För vår del har vi fortsatt att förbereda oss för framtiden genom effektiviseringsinvesteringar. Under året har vi bland annat samlat verksamhet till Örebro, från andra delar av Sverige. Vi har också områden inom exempelvis anläggning och service som utvecklats positivt under perioden och vi ser tydligt att Atlas Copco står sig väl i konkurrensen på en allt hårdare marknad.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar och möjligheter inför 2016?

– Med utgångspunkt i det rådande affärsläget kommer vi sannolikt att se ett minst lika tufft och osäkert år för själva gruvmarknaden, men samtidigt ett relativt bra år för anläggningsområdet. Därutöver finns fortfarande en hel del av våra gruvmaskiner i full drift ute i världen och det genererar ett viktigt service- och reservdelsbehov. Så det finns fortfarande bra affärsärsmöjligheter, men konkurrensen är hård.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?
– Vi fokuserar på att ta marknadsandelar och samtidigt jobba vidare med effektiviseringar för att bibehålla en uthållighet och flexibilitet för framtiden.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?
– Vi har produkter i världsklass, underbyggt av bra automationslösningar, men vi behöver stärka vår konkurrenskraft genom att kunna erbjuda kortare framtagnings- och ledtider och frigöra bundet kapital.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– På det politiska planet – inget mer än att vi vill fortsatt jobba med våra kontaktytor inom kommun och regionen. När det gäller näringslivsfrågor hoppas vi att flyglinjen till Köpenhamn klarar sig bra och utvecklas.

 

 

Handelskammaren i Örebro 2014Jenny Emerén, vd Handelskammaren Mälardalen
(Foto: Ulla-Carin Ekblom)

Hur vill du summera ert 2015?

– I och med 750-årsjubileet har det varit många aktiviteter rent allmänt och stort engagemang från företagen. Engagerade företag och uthållighet var också viktiga framgångsfaktorer när Örebro fick en ny flyglinje till Köpenhamn. Under året passerade vi dessutom den magiska gränsen om 700 medlemmar, den har vi nosat på länge nu.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar och möjligheter inför 2016?

– Vi har bra förutsättningar och bra kompetens. Vi är en flexibel och snabbfotad näringslivsorganisation, vilket ger oss möjligheter att agera snabbt när vi får signaler från våra medlemsföretag och omvärlden. Vi har ett lokalt fokus, men vårt stora Handelskammarnätverk ger oss samtidigt möjligheter att komma nära den internationella marknaden. Här tror vi att vi kan stärka oss som världens hemmaplan.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– Vi stärker vår roll som mäklare för att matcha ihop olika företag. På flera av våra större mötesplatser kommer man få förslag på intressanta personer att ta kontakt med när vi integrerar vår matchmakingfunktion med anmälan. Vi ser också att besöksnäringen är en växande och viktig bransch och därför har vi det som tema på årets Superpromotionmorgon den 1 april. Sedan satsar vi lite extra på småföretag, där vi erbjuder en kompetensutvecklande seminarieserie för att stärka affärskraften. Vi kommer även att satsa på fler branschnätverk.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?

– Vi ska bli bättre på att ta tillvara på medlemskraften och engagera våra medlemsföretag lite mer. Många av våra aktiviteter för medlemmar ska också vara av medlemmar. En tydlig utmaning är att få fler medlemmar. Som privat näringslivsorganisation är vi beroende av medlemmarna för att kunna jobba aktivt med tillväxtfrågor. Här behöver vi bli bättre på att kommunicera vad vi gör och vilka framgångar vi faktiskt når.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Det är flera nyckelfunktioner inom det offentliga i Örebro som ska tillsättas 2016 och jag hoppas att det blir bra och modiga personer, så att Örebroregionen kan fortsätta att växa smart. Bostadsbristen är ett tillväxthinder. På nationell nivå hoppas jag på mer investeringar till infrastrukturen. Många av våra företag är transportberoende. Sedan hoppas jag att 2016 blir året då Örebros företagsledare tar steget ut i rampljuset på allvar och profilerar sig själva, företaget och platsen ännu mer.

 

 

Maria_Larsson_300dpi_svart_foto_pia_green_webbMaria Larsson, landshövding Örebro län
(Foto: Pia Green)

Hur vill du summera ert 2015?

– Att som ny landshövding få vara med och fira Örebro 750 år var väldigt roligt. Vilken fest! Dessutom har jag gjort kommunbesök i länets tolv kommuner för att träffa både politiker och företagare. De har generöst delat med sig av sina erfarenheter, vilket har varit väldigt inspirerande för mig. Det finns så mycket spännande som händer i varje kommun.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar och möjligheter inför 2016?

– Vårt uppdrag är att stötta hela länet, vilket omfattar både de som bor och de som verkar här. I våra kontakter med departement och andra centrala myndigheter handlar det också om att sälja att Örebro är Sveriges mest spännande län just nu. Vi sjuder av utveckling både demografiskt och tillväxtmässigt. Vi har verkligt goda förutsättningar att vara ett nav inom såväl logistik som kultur och utbildning.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– Under 2016 kommer det nya pengar inom Landsbygdsprogrammet, som är avsedda för investeringsstöd till företag och för att bygga bredband ut till mindre orter i länet. Det är viktigt, inte minst för att kunna driva företag också på landsorten. Dessutom fortsätter arbetet med klimatinvesteringsstöd, där företag och andra organisationer kan söka stöd när de ställer om verksamheten till effektivare energianvändning och minskade utsläpp.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?

– Kommande år kommer det också att behövas mycket tid till att samordna arbetet runt flyktingsituationen. Länsstyrelsen stödjer kommunerna i integrationsarbetet. Initialt är detta en utmaning både för oss och för alla länets kommuner. Men det utgör också, om vi lyckas väl, en fantastisk möjlighet att få en befolkningstillväxt i alla länets kommuner och skapa förutsättningar för ökad tillväxt.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Jag hoppas att Örebro och länet fortsätter att växa och vara ett nav i landet. Vårt geografiska läge med hela Mälardalen inom pendlingsavstånd, ett universitet med många spännande utbildningar och en växande befolkning i Örebro gör att det finns stora förutsättningar för nya branscher som vill etablera sig här. Jag hoppas på starkt bostadsbyggande och på ökad drivkraft i frågan om snabba tåg mellan Stockholm och Oslo i samband med att ett bolag nu bildats. Jag hoppas att regionutredningen som ska leverera ett första delbetänkande i slutet på februari har tagit intryck av vårt fyralänsalternativ. Det blir ett spännande år på många sätt.

 

 

Karl Hulterström - 01Karl Hulterström, regionchef Svenskt Näringsliv Örebro

Hur vill du summera ert 2015?

– Ur mitt perspektiv kännetecknades 2015 av turbulens och tvära kast i politiken samt, tyvärr, många förslag från regeringen som påverkar landets jobbskapare negativt.

 

Vad tycker du att ni har för förutsättningar inför 2016?

– Det finns en optimism inför 2016. Samtidigt känner många företagare redan nu av att kostnaden för unga medarbetare har ökat, att kunder blivit mer återhållsamma och att ROT och RUT har försämrats.

 

Kommer ni att göra några särskilda satsningar under året?

– En av frågorna vi kommer lyfta extra mycket handlar om betydelsen av företagsamma människor och hur viktigt det är att de har rätt förutsättningar. Hur vi gör det kommer att synas under våren.

 

Vilka utmaningar har ni framför er?

– Avtalsrörelsen under våren är en av de största på länge och hur det går i den har stor betydelse för Sveriges utveckling. Den senaste 20-årsperioden har inneburit reallöneökningar på omkring 50 procent tack vare balanserade löneökningar i kombination med låg inflation. Men speciellt i branscher som är internationellt konkurrensutsatta finns en stor oro för att löneökningarna ska bli för höga, vilket hämmar konkurrenskraften och slår mot jobb i Sverige.

 

Vad hoppas du händer ur ett politiskt perspektiv/näringslivsperspektiv under 2016?

– Jag hoppas att fler beslut ska ha utgångspunkt i hur det påverkar våra jobbskapare, företagarna, runt om i landet och att alla ska se betydelsen av företagsamma människor. Att ge dem rätt förutsättningar att utvecklas och att anställa är bra för alla.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.