Gerd Göran firar 100 år med utställning

Bild: Pressbild
Posted 2019-02-03 in Kultur, Nöje

Gerd Göran
Casinotopp banner

Det nya året på Örebro konsthall har inletts med den delvis retrospektiva utställningen av Gerd Göran. Konsthallen visar fram till och med den 10 mars verk av olika material och från olika skeenden i Gerd Görans långa och ännu aktiva konstnärsliv.

 

Gerd föddes 1919 i Karmansbo i Västmanland och hon firar sin 100:de födelsedag i samband med utställningen på Örebro konsthall. Idag är hon bosatt i Sångshyttan, norr om Hällefors. Hon började sin konstnärliga bana på Konstfack redan 1936. Från början arbetade hon med textil, mönster och material. Senare tog måleriet över som hennes främsta uttrycksmedel. Men hon har under hela sitt liv pendlat mellan olika sätt att uttrycka sig.

Gerd Göran har alltid velat se det hon målar. Hon vill stå i naturen och titta på trädet eller fältet som ska bli en bild. Att måla ur minnet i ateljén duger inte. Men det handlar inte heller om att bara återge det hon ser, utan om att förmedla en känsla av det som avbildas. Hon bryter färger och former mot varandra för att skapa en för henne så sann bild som möjligt.

De senaste åren har dock Gerds syn försämrats, vilket gör att hon inte längre kan måla och istället är skulptur och assemblage hennes konstnärliga tekniker. Hennes senaste verk, eller “lekar” som hon kallar dem, består av en mängd olika material.

Gerd Göran har haft många egna utställningar och har också deltagit i många samlingsutställningar och hon finns idag representerad på bland annat Nationalmuseum, Värmlands museum, Örebro läns museum, statens konstråd och i ett flertal kommuner och landsting. Hon har gjort offentliga gestaltningar för bland annat Karlstad universitet och Centralsjukhuset i Karlstad. Hon är även Lars Lerins mentor.

2008 fick hon Örebro läns landstings kulturpris och Gerd Görans utställning på Örebro Konsthall pågår fram till och med den 10 mars.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.