Jens Hultén i soloföreställningen Sista Matchen på Hjalmar Bergmanteatern

Text: Ulf Hjelting Bild: Pressbild
Posted 2022-10-20 in Kultur, Mer Läsning, Nöje

Han har genom åren medverkat i Hollywoodfilmer så som Mission Impossible, Skyfall, Alpha och blivit rikskänd som Seth Rydell i filmerna om och med Johan Falk. Den 6 november kommer Jens Hultén till Hjalmar Bergmanteatern med soloföreställningen Sista Matchen. Örebro Läns Tidning har pratat med honom om missbruk, dåtid, nutid och framtid.

Det repeteras just i skrivande stund för fullt inför Jens Hulténs soloföreställning Sista Matchen som är skriven av Benny Haag och Jens Hultén och i regi av Rickard Günther. Turnépremiär är den 19 oktober på Scalateatern i Stockholm och turnén gästar sedan totalt åtta större städer runtom i landet från Ystad i söder till Gävle i norr. Intresset är stort och redan före premiären är en extraföreställning insatt. Turnén avslutas i Örebro och på Hjalmar Bergmanteatern den 6 november.
– Jag är så tacksam för att nu få möjligheten att berätta en historia som jag tror kommer att vara allmängiltig. Det är en ytterst personlig föreställning som tar upp frågor och funderingar kring utanförskap, föräldraskap, rädslor, tillhörighet, missbruk, tankar om livet och döden. Tunga ämnen kan tyckas men det är skrivet med humor och perspektiv, säger Jens Hultén när vi samtalar om vad Sista Matchen handlar om.
 Soloföreställningen Sista Matchen utspelar sig i ett omklädningsrum där en man är redo för att gå sin sista match. Är det i kampsport? Är det mot missbruket? Är det mot döden? Är det mot sina demoner? Pjäsen tar upp alla dessa frågor som går från den enskilda människans missbruk till hela mänsklighetens missbruk.
– Jag vill höja blicken lite från den enskilde missbrukaren. Allt handlar om att få tillgång och då handlar det om allt från människor som missbrukar mobilen till alkohol, sex, droger, mat och maktmissbruk. Varför äga mer än vad man kan äta? Samtidigt ska det vara underhållande och inga pekpinnar. I föreställningen möter vi en man som grubblar och rannsakar sig själv.

Hur började allt med ditt eget missbruk?

– Jag började ganska tidigt med boxning, som 14-åring, och med styrketräning för att bygga muskler, sedan blev det kampsport där jag tränande för Thabo Motsieloa. Som 25-åring startade jag en egen kampsportklubb. Jag har tränat kung fu och en mängd olika stilar som blivit till en hybrid. Idag är det mest kickboxning. Samtidigt som jag drev klubben jobbade jag som dörrvakt och det var där allt började. Närheten till alkoholen gjorde att jag trillade dit. Jag har missbrukat tillräckligt mycket för att kunna berätta för andra. Idag har Jens varit nykter alkoholist i 23 år och att dricka alkohol är inget som lockar.
– Nej, jag har gjort det där och det har förstört så mycket på så många plan och det är inte ett onyktert liv värt. Vi har en chans och då gäller det att göra det bästa av situationen. Livet går inte i repris. Att sitta full klockan halv sju en vardagsmorgon på en parkbänk är inget liv.

Hur skulle du själv vilja sammanfatta monologen?

–Det är en svidande betraktelse över mänskligheten med en svart humor där vi även får en inblick i det ofta påhittade utanförskapet med offerkoftan som verktyg. Vi vill ju alla bli älskade till vilket pris som helst, eller?

Din far var jazzmusiker. Spelar du något själv?

– Jag klinkar lite på gitarr. Det är allt. Jag kan några ackord och det är inte något jag skulle ta betalt för. Min son är däremot musiker och med i föreställningen. Han är med mig på scenen där han sitter och sköter all musik. Vi har hela tiden kontakt så att vi kan kommunicera 
I början av 1990-talet blev Jens intresserad av skådespeleri och sökte in på Scenskolan – åtta gånger. Filmdebuten kom 1997 i Daniel Fridells film Under ytan som missbrukaren Lasse. Allra mest känd är kanske Jens Hultén för sin medverkan som Seth Rydell i filmerna med Johan Falk. Totalt har det blivit 14 stycken Falkfilmer. Fram till idag har det totalt blivit medverkan i 50 filmer och 27 tv-serier. 2006 medverkade han även i musikalen Cabaret tillsammans med bland annat Peter Jöback och Anne-Lie Rydé.

Du har ofta fått spela skurk och bad boy.
–Tycker du? Njaee, vet inte om jag riktigt håller med. Visst jag ha gjort sådana roller, men i de allra flesta fallen av de 50 filmer jag medverkat i så har det handlat om så att säga helt normala karaktärer. Jag har gjort komedi i de båda Hundraåringenfilmerna och jag vill vara så bred som möjligt.

Men du har fightats mot Tom Cruise i Mission Impossible och spelat skurk i Bondfilmen Skyfall.
– Jo, men de filmerna tillhör undantagen. Bad boy är jag väl i Hollywood…

Lockar det att göra mer film i Hollywood och utomlands?

– Inte alls. Jag har gjort det där. Jag fyller 60 nästa år. Visst, det beror lite på vilket erbjudande som kommer, men att vara med i någon mer actionfilm kommer inte att hända. Det är jag nästan övertygad om. Jag är för bekväm för det där livet. Att sitta timtal i en trailer och vänta på att få medverka, nä, då är jag hellre hemma i Sverige. Jag är inte sugen på det där längre. Fightas med Daniel Craig får andra gubbar hålla på med.

Om du får välja. Teater eller film?
– Scenspråket i teater är något annat och handlar om större uttryck än på film. I en film kan det räcka med att höja ögonbrynet. På en teaterscen funkar inte det och du måste ta i för att nå till sista bänkraden. Jag gillar mångfacetterade roller och om jag får spela hjälte eller mördare spelar ingen roll. Det viktiga är att det är välskrivet och inga plattityder.

Vad har du på gång just nu som vi kan se. Förutom Sista matchen.
– Jag har spelat rollen som gymnastikmagister i tv-serien Ondskan som snart har premiär. Då handlar det om idrott istället för våld och tv-serien kommer att innehålla betydligt mer från Jan Guillous bok är vad filmen gjorde.

Vad vore drömrollen?

– Jag skulle vilja spela Othello. En bra och komplex karaktär.

Inte Hamlet?

– Nej, nej! Hamlet är en yngling. En ung och skör människa. Det funkar inte för mig.

Och vad gör du för att koppla av och samla energi?
– Jag försöker hålla mig igång när tillfälle ges. Jag har tränat sedan jag var 14 och försöker bevara någon slags fysisk värdighet. Vi är några gubbar som brukar träffas och puckla på varandra när tillfälle ges. Kickboxning eller boxning och liknande…

Turnéplan Sista Matchen 2022:
19 okt Stockholm, Scalateatern
20 okt Stockholm, Scalateatern
21 okt Växjö, Växjö teater
22 okt Ystad, Ystad teater
2
7 okt Gävle, Gävle teater
28 okt Eskilstuna, Teater
2
9 okt Nyköping, Teatern
30 okt Karlstad, Scalateatern
3 nov Göteborg, Lisebergsteatern
6 nov Örebro, Hjalmarbergman teatern

Mer om Sista Matchen

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.