Örebronostalgi över generationsgränserna


Posted 2016-06-09 in Leva & Bo

Sedan slutet av november har Örebro kommun lagt ut en nostalgibild om dagen på Instagramkontot Tillbakablick Örebro. Intresset har varit stort och kontot har i skrivande stund över 9 600 följare.

 

– Vi drog igång i slutet av november och det har varit väldigt uppskattat. Första månaden fick vi 1 000 nya följare i veckan. Det är kul att se så många från olika generationer förenas kring varumärket Örebro. Dessutom är det kul att det bidragit till ett uppsving för stadsarkivet, säger Linus Mattisson som administrerar kontot.

Idén till kontot fick han efter att ha arbetat som webbredaktör på Nerikes Allehanda. Där lade han upp nostalgibilder från Örebro med omnejd vilka blev väldigt populära. Numera arbetar Linus som kommunikatör på Örebro kommun. På Instagram-kontot Tillbakablick Örebro publicerar han en bild om dagen från Örebro Stadsarkivs digra samling.

– Det finns över 48 000 bilder där så det är en riktig guldgruva, men det gäller att hitta guldkornen. Hittills har vi fått 700-800 likes per bild, berättar Linus.

En snabb titt i kommentarsfälten till bilderna visar att det är många som delar med sig av både minnen och fakta runt bilderna.
– Ja, det är kul att Tillbakablick Örebro kan vara folkbildande också och så bidrar det till en slags lokalpatriotisk känsla, en stolthet över staden.

 

Vad är det som lockar med bilderna?
– Jag skulle säga att det finns två typer av reaktioner. Dels är det de äldre som känner igen sig och blir nostalgiska och dels är det de som är yngre och säger ”wow, såg det ut så?”. Sedan gillar nog folk att drömma om en annan tid.

 

Vilka bilder har varit populärast hittills?
– Det är de som visar tydliga markörer för Örebro. Till exempel Svampen och slottet. Bland de som gillats mest finns en bild på Lilleputtetåget på Stora Holmen, tagen någon gång på 50-talet. En annan är en annorlunda bild på slottet från 1800-talet. Annars är 50-talsbilder i färg populära, det finns en bild med personer som hämtade från ett avsnitt tv-serien Mad Men.

 

Har du själv någon favorit bland bilderna du lagt ut hittills?
– Det finns en bild på Järntorgsgatan i färg som är tagen någon gång på tidigt 60-tal. Den ser ut som om den är hämtad direkt ur en film.

 

Hur ser framtiden ut för kontot?
– Jag har fått önskemål om att lägga ut två bilder om dagen men vi fortsätter att rulla på med en bild tills vidare. Nu har vi drygt 9 600 följare så jag hoppas att vi kan nå 10 000 följare inom kort.

 

Det låter som något att fira med någon extra speciell bild?
– Ja, jag får gräva och se vad jag kan hitta.

 

Örebro stadsarkivs bilder är fria för vem som helst att använda så länge man uppger Örebro Stadsarkiv och eventuell fotograf som bildkälla. Du hittar bildarkivet här: www.orebro.se/5025.html

Följ Tillbakablick Örebro på Instagramkontot tborebro.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.