Populära utflyktsmål i Örebro län

Foto: Ulf Hjelting
Posted 2020-07-23 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

utflyktsmål i Örebro län Katrinelund

Det finns mycket att se, göra och uppleva bland alla utflyktsmål i Örebro län. I den här artikeln tipsar vi om några guldkorn som förtjänar ett besök – oavsett om du är här på hemester eller semester.

 

Katrinelund bjuder på bad och mat av god klass

Nordost om Stora Mellösa, vid Flatviken och Hjälmaren, finns ett litet sommarparadis. Här kan du välja mellan att ligga på sandstranden eller på någon av de stora gräsytorna för att sedan ta ett dopp från bryggan när andan faller på. Här finns också en kiosk att handla i.

När hungern gör sig ordentligt påmind så ligger Katrinelunds gästgiveri & sjökrog alldeles bredvid. Restaurangen serverar högklassig mat på närproducerade råvaror med en fantastisk utsikt över Hjälmaren.

Faktum är att nivån är så hög att den förtjänar att ses som ett eget utflyktsmål. I den ansedda nordiska restaurangguiden ”White guide” har restaurangen fått utmärkelsen ”God klass” vilket, enligt kriterierna, innebär att restaurangen levererar ”en sympatisk helhetsupplevelse där köket presterar en väl genomförd matlagning”.

På det tillhörande gästgiveriet kan du boka övernattning och få tillgång till sådana bekvämligheter som gym, relaxavdelning, pool och bastu. Fast vem tänker på poolen när badplatsen finns ett stenkast bort?

 

Foto: Pressbild

Arton äventyrliga golfhål vid Gustavsvik

Minigolf är ett av de populäraste sätten att fördriva fritid på och har så varit i snart 100 år. Redan på 1920-talet fanns inomhusbanor i England men det var först 1927 som den första minigolfbanan, så som vi känner den idag, byggdes vid ett hotell i Usa. Under årtiondet som följde byggdes runt 30 000 banor runt om i Usa. Dessa banor upptäcktes av två svenskar som tog med sig idén hem och anlade den första svenska banan 1931.

Äventyrsgolf är benämningen på den typ av minigolfbana som finns vid Gustavsvik. Här förgyller varje år tusentals besökare sin vistelse med en eller flera rundor på Örebros mest äventyrliga minigolf. På Gustavsviks påkostade 18-hålsbana kan du putta dig fram mellan slingrande vattendrag och slå en hole-in-one in i Örebro slott. En tur utmed banan kommer att låta dig besöka hela Örebro i miniatyr – från Svampen till Wadköping, från slottet till Karlslund.

Banan hittar du på campingen, endast ett stenkast bort från ett av Sveriges populäraste upplevelsebad med samma namn.

 

Foto: Tomas Karlsson

Vinön – en pärla bland utflyktsmål i Örebro län

Vinön är Hjälmarens största ö med ett hundratal bofasta, och för många ett sommarparadis som ibland beskrivs som en resa bakåt i tiden tack vare det lugna tempo som råder på ön.

Det allra bästa är att börja resan med att helt enkelt parkera bilen vid Hampetorp och ta färjan över för att sedan ta sig fram till fots. Redan vid färjeläget på Vinön börjar en vandringsled på 4,5 kilometer som leder till Norra sidan och badstranden. Längs vandringen finns en rad platser som lämpar sig för picknick på den vackra ön. Vid vandringens mål finns en fin badstrand med ett flertal grillplatser.

När badandet är över; varför inte vandra tillbaka längs öns huvudväg som passerar både Vinöns gamla skola – som sommartid inhyser såväl café som turistinformation – och så Vinöns värdshus. Där kan ni äta och dricka gott och uppleva sommarkonserter med välkända artister under kvällstid. För sommaren 2020 har arrangören satt upp särskilda direktiv för de olika arrangemangen för att tillgodose Folkhälsomyndighetens direktiv under pågående pandemi. Här kan du läsa mer om sommaren 2020 på Vinön.

 

Ett naturligt utflyktsmål i Örebro län

Ett av Örebros främsta friluftsområden är Oset och Rävgången. Efter militär verksamhet och industrier var det här länge ett förorenat landskap men efter hårt arbete och en visionär i form av Mats Rosenberg har örebroarna idag ett naturreservat med ett rikt fågelliv vilket lockar både fågelskådare och de som bara vill njuta av det vackra landskapet.

Mitt i reservatet finns vattenparken med groddammar, ett böljande landskap och en rik flora med över 200 växtarter som omsorgsfullt såtts på de jordmassor som under arbetets gång fraktades hit för att forma landskapet till vad det är idag.

Den norra delen av reservatet heter Rynningeviken. Där möts man av en växlande natur bestående av betesmarker och ekdungar, vattensamlingar där salamandrar lever och våtmarker som lockar fåglar till bland annat Rävgången och Myrö våtmarker. Sittandes vid Venastugan i solen med en picknickkorg är det svårt att föreställa sig att landskapet man ser omkring sig faktiskt vilar på en gammal soptipp.

 

Foto: Tomas Karlsson

Naturens hus

Naturens hus, som innefattar både naturskola(!), café, restaurang och konferensverksamhet, uppfördes 2006, ritad av arkitekten Håkan Bjurström.

Byggnaden, som är fint placerad mellan Oset och Rynningeviken, har fönster som sträcker sig från golv till tak vilket gör att man får känslan av att fika utomhus trots att man är inomhus. Självklart kan du även gå ut på den generöst tilltagna terassen och inta fikat eller maten, faktum är att på fina dagar kommer du troligen föredra det. Härifrån kan du blicka ut över det som en gång var en enda soptipp, en dumpningsplats för allehanda otrevliga sopor och skräp.

– Allt skit som örebroarna ville bli av med hamnade här, berättar Thomas Liander, en av ägarna vid ett av våra många besök.

Men han berättar också om förvandlingen, initierad och genomdriven av kommunbiologen Mats Rosenberg. Mats hämtade dit olika grässorter som var lämpade för området samt annan växtlighet och lappade bokstavligen ihop två naturreservat.

– Och det kostade inte mer än 2 rondeller, skojar Thomas och syftar på att Rosenberg inte fick några större summor pengar till sitt ambitiösa projekt.

Tillsammans med Ylva Andersson och Camilla Tejeda äger och driver Thomas Liander Naturens hus. Förutom härlig gofika kan du avnjuta rätter från ett spännande, lekfullt och experimentellt kök här. Vi pratar sparris med tångkaviar och ramslökskräm, helstekt kalvinnanlår med sommarkål i grillad grädde och honungskaka med rabarberkompott för att nämna några av de rätter vi intagit här.

Vill du äta mitt på dagen så tillhör lunchen här Örebros toppskikt. En solig dag kan bjuda på snyggt upplagda läckerheter som helstekt kotlett med pepparsås, rostad potatis, broccoli och picklad morot eller kryddbakad sej med couscous-tabbouleh, hummus och sotad citron. Dessutom ett ordentligt salladsbord med rödbetor, coleslaw, grönsallader samt dressingar och bröd. Under Coronapandemin erbjuds dock färdigförpackade salladslådor till varje rätt, allt för att undvika smittspridning. Oavsett så smakar maten extra bra i den här miljön.

Efter besöket  rekommenderar vi en promenad i omgivningarna som du kan läsa om ovan.

Naturens hus öppnade den 6 maj 2006 och har sedan dess aldrig stängt för säsong eller liknande. Det är dessutom det mest citynära naturreservatet du kan hitta i vårt land. Därför är det svårt att argumentera bort ett besök när du är i eller i närheten av Örebro. Och du kommer inte vara ensam, förutom att Örebroarna gärna cyklar eller bilar ut hit så kommer även delegationer med naturintresserade från andra kommuner och högt uppsatta styrande från andra länder. Thomas Liander berättar att de till och med haft besök från tankesmedjor i Ryssland som velat se områdets förvandling med sina egna ögon.

Framöver planeras det för Naturrum Oset. Totalt 850 kvadratmeter som tillsammans med Naturens hus ska vara ett informationscenter med en mängd aktiviteter i samarbete med ideella organisationer och andra aktörer. Bygget är för tillfället pausat så det är oklart om det kan stå färdigt till år 2021 som planerat, men tills dess finns det så pass mycket natur, god mat och uppfriskande vandringar runt om Naturens hus att det blir ett givet guldkorn bland utflyktsmål i Örebro län.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.