Trainstations digitala skapande ger möjligheter

Text: Camilla Johansson I Foto: Trainstation
Posted 2018-10-15 in Leva & Bo, Näringsliv

Trainstation - ett av läromdelen

Trainstation, som är verksamt i Vivalla, är mötesplatsen där barn och ungdomar har getts fysiskt utrymme för att utveckla sina talanger och visioner digitalt.

 

Syftet med Trainstation är bland annat att guida unga människor i deras sökande efter vad de gillar, där de kan känna sig värdefulla, och i nästa skede lära sig skapa värde för och tillsammans med andra människor. Man vill också bredda ungas digitala aktiviteter till mer än bara spelande.

– Jag är IT-entreprenör sedan mer än 20 år tillbaka och upptäckte att det var mycket konsumtion på nätet bland barn och ungdomar. Man tittade på Youtube och man spelade spel och jag frågade mig om barn kanske var intresserade av att producera egna saker också.

Det är oerhört mycket man kan göra med en vanlig dator skapa musik eller spel men barn får sällan lära sig om de verktygen, berättar Johan Cedermark som började med introducera möjligheterna till skapande för sina egna barn. Det följdes upp med ett försök på en fritidsgård i Mosås och så småningom kom förfrågan från Örebro kommun om han var intresserad av att prova på något liknande i Vivalla.

– Vi började i mars i år och tanken var ju att se hur intresset var, vilka barn som kom och varifrån de kom. Fram till nu har vi fått låna ett litet rum på den befintliga fritidsgården i Vivalla, men imorgon – den 2 oktober – flyttar vi faktiskt in i egna lokaler, berättar Johan Cedermark.

I en värld som blir allt mer digital – inte minst när det kommer till utbildning – hoppas man att, förutom att ge möjlighet till att förverkliga kreativa drömmar, också komma i kontakt med näringslivet. Ett första steg är det samarbete med ME som påbörjats. ME, Maskinentreprenörerna, organiserar 4 000 privata maskinentreprenörer och ingår i Svenskt Näringsliv.

– När vi drar igång i våra nya lokaler så kommer vi att förutom musikstudio, tv-studio och programmeringshörna också att ha en VR-simulator där man kan prova på att köra grävmaskin. Samarbetet bygger på att ME hoppas kunna göra ungdomar intresserade av deras utbildning till grävmaskinist, berättar Johan Cedermark.

 

Hos Maskinentreprenörerna är man imponerade av Trainstations arbete.

– Vivalla Trainstation gör ett fantastiskt arbete med ungdomarna i området. Vårt samarbete med dem gör att vi kan nå ut på ett helt nytt sätt och till andra grupper än de vi normalt vänder oss till när vi försöker locka elever till våra utbildningar, säger Jonas Thorstenson, projektledare för Maskinentreprenörernas EU-stödda projekt ”Maskinförarutbildning 20tjugo”.

 

På Trainstation hoppas man att fler aktörer inom näringslivet och anordnare av utbildningar ska vara intresserade av ett samarbete med projektet.

– Vi är jätteintresserade av olika utbildningsformer och experimenterande med digitala utbildningar, konstaterar Johan Cedermark.

Trainstations nya lokaler invigs officiellt den 20 oktober.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.