Anders Johnsson – Det är det här jag vill göra resten av livet

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2021-05-25 in Leva & Bo, Mat & Dryck, Näringsliv

Anders Johnsson i CV-köket

Skafferi och kök med take away. Det är på CV-området i Örebro vi hittar Lindesbergssonen och kocken Anders Johnsson i CV-köket. Konceptet  är att maten ska tillagas på ett ekologiskt hållbart sätt med närproducerade råvaror.

 

En gång i tiden var CV en av Örebros största arbetsgivare. De lokaler vi besöker har fungerat som kök sedan 1918.

– Den här lokalen var tillagningskök och när jag tog över den fanns det två dörrar in till serveringen och den gamla matsalen. Jag skrev kontrakt i början av februari och har renoverat lokalen i tre månader. Jag öppnade på Valborg, säger Anders Johnsson när vi kommer på besök till hans nya restaurang CV-köket på CV-området.

CV-området var en gång i tiden markerat som militär hemlighet, precis som I3, på alla kartor och ingen av byggnaderna fanns utplacerade. Allt var bara ett grått fält.

– Jag har pratat med några äldre som har jobbat här och de säger att under marken ska det finnas tunnlar och gångar mellan husen. I källaren till mitt kök finns det sådana gångar. Man kanske skulle gå på upptäcktsfärd någon dag. Hehe.

Det som möter oss, mig och fotografen, innanför dörren till CV-köket är så mycket mer än ett kök. Här finns ett ”skafferi” där du kan köpa närodlade grönsaker (morötter, gulärtor och potatis) och andra närproducerade varor så som läsk, kaffe, ägg och olivolja. Helt enkelt en lanthandel som tagits in till Örebro.

I skafferiet finns även Anders kokbok ”Härifrån” som han gjort i samarbete med fotografen Andreas Hylthén. Boken är nu i final i Gourmand awards – ibland kallat “VM för kokböcker”.

CV-köket är även en matstudio för matlagningskurser i kreativ matlagning eller en restaurang för det där lilla sällskapet som vill avnjuta en längre måltid med flera rätter. En nytillverkad, flyttbar, köksö står trävit och vacker framför det som är rummets köksavdelning.

– Det står en till där intill fönstret. Jag ska lasera båda och sedan är de klara att använda så flexibelt man vill.

Anders förevisar hur de både rullande köksöarna enkelt kan kopplas ihop och tas isär.

 

Och köket?

– Är det drömkök jag alltid drömt om att kunna arbeta i. Nu har jag byggt det helt efter eget huvud och de krav jag har på ett kök. Det blev precis så bra som jag ville att det skulle bli. Mitt fokus är enkel, vällagad mat av riktigt bra råvaror och närhet, gäster och samtal. Det blir mer rock ‘n’ roll och friterad lök än höga vita kockhattar och pocherade pilgrimsmusslor. Sådant har jag sysslat och är klar med. Det finns en hel del ’recyclade’ prylar i köket och det är i princip bara vitvarorna som är helt nya.

 

 

Har du planer på att även ta över den gamla CV-matsalen som nu står tom?

– Nej, några sådan planer finns inte just nu. Man ska väl aldrig säga aldrig, men jag satsar helt och hållet på take away under lunchen. Inget annat. Den låda man hämtar kostar 120 kronor, men då är det bra råvaror och närproducerat utan bekämpningsmedel inblandade. Dessa råvaror kostar en del och för att inte göra take away-lådan allt för dyr måste jag därför skala bort andra saker, som anställda och att lokalen har en hyra som inte är allt för kostsam. Jag skulle exempelvis inte kunna driva den här typen av kök mitt i centrum av Örebro. Nu i början kommer jag att servera dessa take away-lådor tre dagar i veckan.

Vi tar med oss varsin kopp kaffe, givetvis Pennybridge Roast, och sätter oss ute vid en av bänkarna till det som är tänkt att vara parkområde i framtiden.

– Tänk att komma hit. Du köper din låda, får låna en filt och sätter dig här på gräset och njuter av din mat i solvärmen. Det är vad jag kallar livskvalitet!

 

Hittar folk hit?

– Ja då! Öppningsdagen var det lång kö och det har inte blivit färre matgäster per dag. Jag har hela CV och USÖ och nybyggda bostäder som upptagningsområde. Jag är inte orolig.

 

Hur började då intresset för mat?

– Intresset har nog alltid funnits där. I skolan var jag den där bråkiga, rastlösa killen som inte gillade plugget och som ville åka skateboard istället. Jag pendlade även en del mellan Lindesberg och Härjedalen. När jag valde gymnasium blev det Härjedalen, för där visste jag att det gick att åka snowboard och dricka bira. Det var det jag ville göra.

 

Har du tävlat i snowboard?

– Nej, men jag har tillbringat en hel del tid i backarna på vintern. Att tävla fanns liksom inte i det tänket. Man umgicks, testade nya trix och festade. Att tävla under organiserade former fanns inte i den mentaliteten.

Utbildningen till kock gick via Tomas Hansens försorg.

– Han såg tydligen en potential i mig och då tändes även flitens lampa hos mig. Efter utbildningen blev det Toftagården på Gotland där köksmästare Anders Broman var av den gamla sorten. Det var ordning och reda och maten gjordes på lokala råvaror. Där fick man en förklaring istället för en utskällning om man gjorde något fel. Det var under de fyra åren där som jag verkligen lärde mig att laga mat. Jag skulle vilja jämföra Anders Broman med den översta kockeliten i Sverige. Lite som Leif Mannerström – fast vassare. Samma typ av person och med ett stort hjärta för matlagning.

Efter det blev det både Stockholm, Göteborg, Oslo, Trysil, Åre och Kata Beach i Thailand där Anders arbetade under sex månader som grillkock innan han 2008 hamnade på Skoogs krog i Funäsdalen.

– Fyra oslagbart roliga år blev det på Skoogs med familjen Bertilsson. Jag var också med och öppnade Gamla Veras med det gänget, där snackar vi rock ’n’ roll bistro. Idag driver bröderna Emil och Rasmus Bertilsson familjekrogen Skoogs vidare. Emil är lätt topp 30 bland Sveriges kockar om du frågar mej och han blir bara bättre och bättre. Han kommer att bli ett världsnamn som kock, jag är bombsäker på det.

Efter att även ha stannat till som köksmästare hos Roger Hjälm på Katrinelund gästgiveri & sjökrog hittar vi nu Anders Johnsson i CV-köket på CV-området. År 2020 utsågs han till Årets ekokock i Sverige och den 28 maj i år fick han Örebro kommuns externa miljöpris för sitt arbete med hållbar matlagning.

 

Anders Johnsson utanför CV-köket

 

Vad blir nästa anhalt?

– Det blir det här och inget mer. Jag har gjort allt annat och farit runt på stjärnkrogarna. Den resan är liksom gjord. Nu är det CV-köket jag vill göra resten av livet. Och att åka runt hos lokala producenter och hitta de ingredienser jag behöver för att laga den mat jag vill laga.

 

Hur gör du för att koppla av?

– Det blir att ta ut hund och son i skog och mark. Då kopplar jag av. Familjeliv på landet. Då trivs jag och så musik. Skön, bra rockmusik.

När undertecknad och fotograf kom in i CV-köket dundrade Black Sabbaths Paranoid på högsta volym.

 

Framtiden?

– Det vore ju en dröm att kunna bli självförsörjande på alla råvaror, men det ser jag närmast som en utopi. Men det vore magiskt.

 

Du kan följa och inspireras av eko-kocken Anders Johnsson i CV-köket på kontot @_anders_j på Instagram. 

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.