Hongkong – staden, människorna och upplevelsen


Posted 2012-12-05 in Näringsliv

Smaken, doften, människorna – allt är totalt annorlunda i staden Hongkong. Var beredd på en kulturkrock på alla fronter vid ett besök, men var även beredd på en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

 

Inflygningen mot Lantau Island och Hongkong International Airport är en av de mäktigaste undertecknad upplevt. Visserligen har jag inte upplevt så värst många inflygningar till flygplatser jorden runt, men jämfört med exempelvis London Heathrow och Malta Airport är detta sanslöst vackert.

Inflygningen mot flygplatsen, som förövrigt ligger på en konstgjord ö som flyter med hjälp av pontoner, sker från havssidan och den södra delen av Kinesiska sjön. Flygplanet flyger alltså först förbi Hongkong från fastlandshållet och gör en u-sväng för att sedan återvända mot staden och påbörja nedstigningen mot flygplatsen. Hongkong kantas av höga grönskande berg och ju längre planet sjunker, desto mer ser du av båtar, fraktfartyg och en och annan djonk. Själva Hongkong International Airport i sig är ingen speciell upplevelse, utan en stor, luftig och hypermodern flygplats av internationellt snitt. Det som kan ta lite tid är att vänta på det obligatoriska turistvisumet som ska stämplas i passet.

Här handlar det om att snällt stå i kö och vänta på sin tur. Som medborgare i Sverige behöver du inte ansöka om något turistvisum i förväg och stämpeln i passet kostar heller ingenting. Alla uppgifter om hur, vem, var och varför du besöker Hongkong lämnas på en liten talong ombord på flygplanet och lämnas sedan tillsammans med passet till passkontrollanten.

Efter det så återstår frågan om hur man vill ta sig in till själva staden Hongkong. Personligen har jag levt i missuppfattningen att Hongkong skulle vara en ö och inget annat. Så är det nu inte. Staden Hongkong består av en halvö som sträcker sig ut från det kinesiska fastlandet och hela Hongkong består sedan av 245 öar. Mer eller mindre stora. En av dessa öar heter Hongkong, men den ska mer ses som en stadsdel i staden Hongkong. Även om nu ön givit namn åt den 7,5 miljoner invånare stora staden. Krångligt? Kanske, men så är det.

På flygplatsen finns det i princip tre sätt att ta sig in mot det hotell som bokas, i det här fallet 19 våningar höga Silka Seaview Hotell beläget på halvön till det kinesiska fastlandet som heter Kowloon. Vi pratar nu om taxi, buss eller tåg. En taxiresa kostar cirka 350 Hongkongdollar (HKD), buss eller tåg kostar 80 HKD. En HKD är cirka 90 svenska ören, så det är billigt att transportera sig från flygplatsen. Väljer man dessutom tåget så går det ruskigt snabbt. På mindre än 20 minuter befinner du dig på Hongkong Central. Här rekommenderas det att du köper ett så kallat Octopus-kort för vidare transportering. Det är en finurlig sak som används när man åker tunnelbana, buss, tåg eller tram. Tram är de två våningar höga och smala spårvagnar som finns på ön Hongkong och bara där.

Mer om dessa senare. Detta Octopus-kort används som passerkort till tunnelbanan och laddas med minst 150 HKD första gången. Sedan dras summan automatiskt i en kortläsare för varje åktur med tunnelbana, buss och tram och det kostar cirka 2,50 HKD per åktur, så det handlar om relativt små summor för att kunna transportera sig. Detta Octopus-kort går också att använda som betalning i de små näröppetbutiker, exempelvis Cirkel-K, som finns över hela Hongkong.

Vill man nu inte åka tunnelbana eller buss så går det alldeles utmärkt att åka taxi, men var beredd på att föraren INTE pratar engelska och inte heller vill förstå engelska. Har du inte din destination nedskriven på mandarin eller kantonesiska kan det bli besvärligt att komma till rätt adress. Dock kostar en taxitur sällan med än 35 HKD i de centrala delarna av Hongkong.

Det här med engelskan … Hongkong var brittisk koloni i 155 år innan Kina tog över ansvaret för staden 1997. Men även om Hongkong tillhör Kina har staden tillåtits behålla sitt eget politiska och ekonomiska system. Det här märks bland annat i ett en mängd banker och står du på en gata, typ Nathan Road, är möjligheten stor att du ser minst en bank om du tittar dig omkring.

Just det – engelskan. Man pratar ogärna engelska. Det gäller särskilt den kinesiska delen av stadens innevånare. Faktum är att detta inte är den enda kulturkrocken du möter som västerlänning. Här gör man inget hymmel av sina kroppsliga funktioner på offentliga platser. Bli inte förvånad över om den äldre kinesiske mannen snyter sig handen och kastar resultatet i asfalten mitt framför dina skor, eller rapar högljutt eller bara släpper en ljudlig fis.

Så här går det till här och hur vi gör i Sverige struntar en miljard kineser i fullständigt.

Pittoreskt? Kanske … Inbjudande? Knappast.

Sedan återstår det här med att förklara avstånd. Hur långt det är till vissa saker anges i minuter som det tar att ta sig dit. Inte som vi gör här och säger antal kilometer. Och den sista kulturkrocken – vilket gav undertecknad en förvirrad förmiddag i Hongkongs tunnelbana i letandet efter statyn över Bruce Lee. Fråga INTE en infödd om vägen till något monument eller nått överhuvudtaget. I elva fall av tio kommer de att visa dig käpprätt åt fanders och de gör det med en fullständig övertygelse om att de har rätt. Rådet är, om du befinner dig i tunnelbanan, att gå till den informationsdisk som finns på varje tunnelbanestation och fråga där. Fråga inte vakten eller städtanten eller någon annan. Fråga i informationsdisken, de har betalt för att visa dig rätt. Det har inte de andra.

Väl framme vid ditt hotell ska du inte heller bli förvånad om de vill ha en depositionsavgift av dig för rummet – även om du betalat i förskott. Denna avgift betalas givetvis tillbaka efter utcheckningen. Varför de vill ha en depositionsavgift? Ja, säg det. Detta är bara en av många märkliga företeelser i en stad som garanterat är helt olik din.

Hongkong har även en speciell lukt – precis som alla andra storstäder. Här luktar det en blandning mellan tonfisk och rökelse. Kanske berodde lukten på att hotellet bara låg en tvärgata från stadsdelen Kowloons Night Market och att det i parken bredvid låg ett buddisttempel.

Denna Night Market startar varje kväll runt klockan åtta och pågår fram till cirka halv två på natten. Alla dagar i veckan. Här hittar du allt från elektronik, till leksaker och avancerade sexhjälpmedel som säljs lika ogenerat som om det vore en porslinstallrik eller en affisch med Mao. Här på Night Market hittar du även Street Food. När klockan slår åtta flyttar nämligen de små matställena, som inte är mer än ett hål i väggen stort på dagen, ut sina bord på gatan. Här hittar du både den godaste och billigaste maten. En rejäl portion med fläskkött och Choy Sum (kinesisk mycket välsmakande kålväxt) och en 65 cl öl av märket Tsing-Tao kostar sällan mer än 50 HKD.

Under måltiden på denna Street Market delades bordet med ett kinesiskt par som åt räkor och det var nu dags för nästa kulturkrock. De åt räkor. Inte på det sätt som vi äter räkor. Här stoppas hela räkan i munnen och tuggas. Återstående skal spottas ut, men icke på tallriken. Nej då, inte kan man göra så inte. Här spottar man direkt på borden. Så gör man här – ta seden dit du kommer. Det är mitt råd. Vem säger att etiketten som 9,5 miljoner svenskar använder är rätt när en miljard kineser gör något helt annat?

Vad gör man då i en stad som Hongkong? Det finns givetvis massor att göra och det är nästan enbart fantasin som sätter begränsningarna. Ett måste för den filmintresserade är att besöka något som heter Avenue of Stars och som är beläget i East Tsim Sha Tsui på Kowloon. Det här är Hongkongs svar på Hollywoods Walk of Fame, med skillnaden att här handlar det enbart om kinesiska filmstjärnor. Det är här som det finns en bronsstaty över Bruce Lee och själva Avenue of Stars är belägen som en strandpromenad som börjar vid Salisbury Garden och som sträcker sig fram till Starbucks Café vid Salisbury Road. Det här är en promenad på uppskattningsvis cirka 500 meter och låt gärna blicken vandra vid fötterna för här finns det namnplaketter nedsänkta i marken med namn som Jackie Chan, Chow Yun Fat, Tsui Hark och givetvis Bruce Lee, men även namn på kinesiska filmstjärnor som är totat okända för oss västerlänningar. Vid den här strandpromenaden får man även en perfekt vy över Hongkongs skyline och den hundra våningar höga byggnaden Sky100.

Bara något stenkast från Standpromenaden finns Star Ferry Pier där de pittoreska träfärjorna utgår från vid resan mot Hongkongön. Vill man få en doft av hav och känna doften av dieselmotorer är dessa färjor ett måste och resan kostar som vid tunnelbanan – i princip ingenting. Väl på andra sidan möts man av ett något annorlunda men ett mycket genialt sätt att lösa trafikproblem där gångtrafikanter, bilister, bussar, taxibilar och motorcyklar ska samsas om samma utrymme. Här har man helt enkelt valt att bygga gångbroar mellan husen som befinner sig på rejält avstånd från all trafik och som får som konsekvens att besökarna upplever hela den inre delen av Hongkong som ett enda stort köpcentrum. Här kan du fridfullt shoppa loss en hel dag utan behöva komma i närheten av någon väg eller elaka bilister. Ytterst praktiskt och borde anammas av fler storstäder.

De här gångbroarna gjorde också att jag förstod alla glada miner när jag frågade efter om det fanns nått shoppingcentrum i Hongkong. Här finns allt och lite till och det är inte ovanligt att du ser högar av klockor av märker Cartier för typ 5 000 HKD styck. Om de är original eller plagiat? Tja … tänk på och utgå även från att detta är Meckat för all pirattillverkning. Efter några besök på musikkedjan Tom Lees butiker insåg jag att alla gitarrer icke var Fender, även om de kändes bra att spela på uppvisade de med all tydlighet alla tecken på kopia. Billigt? Göra ett kap och kunna skicka billigt till Sverige? Svar nej! Eller snarare – glöm det! En Fender-, eller Gibsongitarr kan du i de flesta fall köpa billigare i Sverige och då är det ingen förfalskad kopia!

Bli inte heller förvånad om du i gathörnen mer eller mindre blir erbjuden/överfallen av gatuförsäljare som vill sälja allt från klockor och väskor till hasch. Runt Nathan Street finns även basarerna som innanför ingången döljer ett virrvarr av gångar och försäljare. Det är här den billiga elektroniken finns och piratkopiorna. En Sony PSP kan exempelvis utan problem inhandlas för 200 HKD, men då är det garanterat en kopia som inte har ett dyft, förutom namnet PSP, gemensamt med originalet.

Vad kan man då göra förutom att shoppa sig sanslös? Här rekommenderas en tur till Lantau Island och The Sitting Buddha. Dit hittar du genom att ta tunnelbanan mot Hongkong Disney World och fortsätta en station till. Från tunnelbanans ändhållplats tar du sedan linbanan mot Buddhastatyn. För 85 HKD får du garanterat en hisnande upplevelse 100 meter över marken i gondoler för sex personer. Den som inte är det minsta höjdrädd kan njuta av färden genom att titta genom ett genomskinligt golv. Vi andra som ångestsvettas i handflatorna av blotta tanken att färdas i dessa gondoler sväljer några extra gånger och sitter beredda att dokumentera färden med kameran. Linbaneturen tar cirka 20 minuter och på vägen passeras tre checkpointhus där man kan kippa efter andan några sekunder innan fortsatt svajande färd. Buddhastatyn är en upplevelse som nås efter en brant klättring uppför en lång trappa.

Observera att entrén till Buddhan är gratis och det tanten i entrén säljer är inget annat än matbiljetter till det kafé som finns i anslutning till buddisttemplet vid statyn. 15 HKD var vi eftertanke ganska prisvärt för en tallrik nudlar, två fruktdumplings och en kopp te. Promenaden upp och nedför trappan tar på krafterna och anrättningen utgör en perfekt lunch. Besöket kan, om man vill och inte vill ta linbanan tillbaka, avslutas med en bussfärd med buss 2 mot stranden vid Pui O Wan. Det här är en utsökt badstrand där ett dopp i den kinesiska sjön blir ett perfekt avslut på ett besök på Lantua Island. Inträdet till stranden är gratis och det som behövs är ett bra sittunderlag, en handduk och badkläder.

Vad finns det annars att besöka i Hongkong? Här svarar jag The Peak. Ett besök kostar 25 HKD och då innefattar det en färd i 25 graders lutning via en näst intill antik spårväg uppför bergen till The Peak. Det här är ett kombinerat köpcentrum och utkikstorn som är format som en gigantisk jättemun. Här får du en fantastisk utsikt över hela Hongkong och besöket kan avslutas vid någon av de otaliga restaurangerna. Kanske du vill bli fotograferad tillsamman med en kändis? Då har Madam Tussauds restaurang en ny vaxdocka på display varje vecka.

Personligen blev det ett hej och tjena med Bruce Lee. Besöket avslutades med en mycket chilihet sallad på den vietnamesiska restaurangen för att sedan avsluta dagen med ett besök på Hongkongs wet market på Bowrington Road.

Här säljs färsk frukt tillsammans med så färsk fisk och skaldjur det bara går att få. Fisken och skaldjuren hålls nämligen levande i små akvarier. För den som vågar finns här smakupplevelser som frukterna durian och sugar apple.

Shopping, utflyktsmål, mat – besöket i Hongkong blir vad du gör det till. Det här är möjligheterna stad där affärerna öppnar vid klockan tio på förmiddagen och som sedan håller öppet till minst nio på kvällen. Work hard and party hard – är Hongkongbornas devis. Flygbiljetter med British Airways och fyra nätter på hotell hittar du från 11 500 kronor och räkna med en reskassa på 1 000 HKD per dag du tillbringar i Hongkong. Då behöver du inte snåla på någonting vad gäller upplevelser och smakintryck.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.