Öka turismen genom bättre språkkunskaper


Posted 2019-12-06 in Leva & Bo, Näringsliv

Idag talar de flesta europeiska invånare engelska i någon form. Men en stad som kan utmärka sig med att ha goda språkkunskaper i andra språk än de vi svenskar traditionellt lär oss i grundskolan kan ge en stor konkurrensfördel gentemot andra städer. Språk och turism går hand i hand, och det är därför viktigt att företag inser vilka turistgrupper som är vanligast i staden, och hur man kan locka till sig nya.

 

Italienska är ett exempel på ett språk som inte är särskilt utbrett i Sverige men som har enorm potential. Många vet kanske inte att italienare är en av de största turistgrupperna vi har i vårt avlånga land. I Örebro är det dessutom vanligt med turism från Schweiz som har en stor andel italiensktalande invånare. Många städer har tagit detta till sig och har gjort en extra satsning för att locka italienare till just sin stad. En sådan satsning är att hitta effektiva sätt att lära ut språket.

Babbels språkapp kan vara ett alternativ för att lära in ett nytt språk från grunden. Schema och svårighetsgrad sätter du själv utifrån dina förutsättningar. Appen innehåller kurser som är uppbyggda i 15-minuterspass där du kan lära in vanliga italienska ord och fraser som direkt hjälper dig att skapa ett bra första intryck i möten med italienska besökare i din hemstad. Appen erbjuder också kurser i andra språk om du skulle upptäcka en plötslig ström av besökare från något annat land.

 

Ha koll på vad din stad erbjuder – och erbjud det på flera språk

I Örebro är populära turistmål bland annat Örebro Slott, Wadköping Open Air Museum och Lek- och buslandet. Det är bara en bråkdel av de sevärdheter som går att hitta i kommunen. Men det som framför allt lockar turister till Örebro är naturen. Cykling är vanligt och det kan nog idag argumenteras för att Örebro utan tvivel kan mäta sig med Gotland som bästa kommunen för cykelsemestrande. Cykellederna är många och långa, och erbjuder fantastisk natur samtidigt som det alltid är relativt nära till en stad.

Örebro erbjuder flera guider online för hur turister kan uppleva så mycket som möjligt under sin cykelsemester. Det är viktigt att översätta dessa turistguider till flera språk. Det är också ett bra sätt att öva upp språkkunskaperna. Där muntlig kommunikation är bästa sättet att öva upp sin konversationsförmåga så är skriftlig översättning bästa sättet att reflektera och verkligen få en större insikt i språket. En gemensam ansträngning mellan företag och invånare att inrikta sig mot en viss turistgrupp är ett starkt verktyg att få upp stadens varumärke och sticka ut från mängden.

Det kan också vara värt att titta på internationella ”cycling”-sajter som lägger ut intressanta cykelrutter på platser i hela världen. Där kan man få en bra förståelse för hur internationella turister rör sig på cykelvägarna, vilka platser de besöker, vad de värderar som bra resmål och därmed utarbeta en plan för att ge dessa turister en så bra upplevelse av staden och området som möjligt.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.