Studentuppdrag gav Kajsa-Stina jobb efter utbildningen

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2020-02-09 in Leva & Bo, Näringsliv

studentuppdrag

Hon är ett levande exempel på när Studentuppdrag fungerar som allra bäst. Verksamheten på universitetet, som drivs av lärosätets holdingbolag, matchar studenter med skarpa, avlönade uppdrag vilket för Kajsa-Stinas del ledde ända till fast anställning efter studierna.

 

Studentuppdrag låter företag få sina tillfälliga behov uppfyllda på ett smidigt sätt samtidigt som studenterna får en värdefull erfarenhet och något att sätta på cv:t. Får företagen dessutom en långsiktig kontakt som en dag, efter utbildningens slut, kan leda till en högst kompetent rekrytering är det förstås ännu bättre.

Det var ungefär så det gick till för Kajsa-Stina Pettersson. Från början hade hon inte ens hört talas om Studentuppdrag, trots att hon hunnit med halva utbildningen.

– Jag tog examen som personalvetare i somras. Jag hade ingen aning om vad detta var och att det fanns för oss studenter, berättar Kajsa-Stina Pettersson när hon tar emot mig i Studentuppdrags lokaler på Örebro universitet.

När hon förstod vad det var anmälde hon sig och fick börja jobba nästan omgående.

– Det var perfekt att kunna kombinera studier med arbete som knöt an till det som jag studerade, berättar hon.

Kanske mer än perfekt att det var Studentuppdrag själva som hon fick börja jobba för. Hon fick arbeta med studentrekryteringar parallellt med studierna under resten av sin studietid.

– Som personalvetare kan man få jobba med rekrytering i framtiden och jag tänkte att det kanske skulle underlätta när jag söker jobb, säger hon.

Studentuppdrag knyter samman företag och organisationer med studenter som studerar inom samma område som företaget verkar. Många utbildningar har en eller flera praktikperioder som ingår i utbildningen men ett Studentuppdrag blir så mycket mer.

– Det här är mer som ett riktigt arbete. Man får ett avgränsat projekt eller uppdrag och arbetar max 12 timmar per vecka. Det finns alltid en klar idé kring vad studenten ska göra och leverera till. Många studenter tycker om att det är ett ‘skarpt läge’. Och så är det kul att omsätta det man lär sig i böckerna i praktik.

Studentuppdrag finns på universitet över hela landet, men varierar lite i omfång och upplägg. Ramarna för de olika uppdragen sätts tillsammans med företagen men Kajsa-Stina och hennes kollegor företräder i första hand studenternas perspektiv.

– Vi vill att det ska bli så bra för dem som möjligt så vi är stenhårda på att det inte blir mer än 12 timmar i veckan. Och så behöver företagen vara flexibla. Exempelvis kan man i tunga tentaperioder inte begära att de ska arbeta 12 timmar, säger hon.

Endast uppdrag som kan knytas till universitetets program godkänns. Kopplingen till studenternas utbildningar ska vara tydlig. Däremot finns inga egentliga begränsningar på vilka företag som kan använda sig av Studentuppdrag.

– Vi jobbar med såväl små och medelstora företag som stora organisationer. Det vi är noga med är att det finns en kontaktperson och handledning under hela perioden, det tar nämligen en hel del resurser att ha en student hos sig.

Studentuppdrag ägs av universitetets holdingbolag och det är också de som står för alla sociala avgifter. Företagen faktureras sedan en timpenning varje månad och studenterna får en timlön utbetald.

Kajsa-Stina Pettersson har sett båda sidor av Studentuppdrag och framstår som klippt och skuren för sin roll. Hennes entusiasm och glöd blir påtaglig när hon börjar prata mer ingående om verksamheten.

– Jag fick lära känna verksamheten på ett bra sätt. Jag fick i små steg lära mig vad tanken bakom är och hur vi jobbar. Sedan öppnades möjligheten att få vara kvar och få gå upp och jobba heltid. Jag blev jätteglad över att de ville anställa mig och att jag fick fortsätta göra detta. Jag brinner för det här och det är en ära att få jobba med både studenter och företag. När arbetsgivare sedan ringer och säger att det var en klockren matchning blir man superstolt, säger hon och ler.

Studentuppdrag hade under förra året 44 konkreta uppdrag som engagerade ett fyrtiotal studenter. Två studenter hade förmånen att gå från studier direkt in i anställning tack vare insatsen på ett uppdrag. Det är fullt respektabla siffror.

Årets uppdragsmatchande är redan i full gång men Kajsa-Stina påpekar att de tar in både studenter och företag med uppdrag löpande under året.

– Det tror jag är positivt för företagen. Exempelvis ligger praktik och extrajobb vid vissa tider på året och ibland kan man behöva hjälp ‘just nu’. Då kan studentuppdrag vara passande, avslutar hon.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.