Masterclass – nätplugga med kändisar

Text och foto: Axel Hellby
Posted 2019-08-20 in Kultur, Näringsliv, Nöje

masterclass

Folkbildningen var en mäktig rörelse, en gång i tiden. Det kanske det är fortfarande men idag möter vi ett nytt utbud av kurser, bildning, tillfällen att lära. Vår längtan efter att växa är oförändrad – metoderna är nya. På nätet har kursutbudet exploderat de senaste åren och det kan se ut på väldigt olika vis. Amerikanska Masterclass är något av ett flaggskepp med innehåll skapat av världskändisar. Det låter ju kul, men är det bra?

 

Dagens digitala utbud av kunskap är både brett och smalt och pepprar allas sociala medie-flöden. Få fart på din fysik, snart kan du också se ut som Kalle Zackari Wahlström. Eller så spanar man in några tuts (kort för tutorials) på Youtube och lär sig virka mormorsrutor eller Pokémonfigurer.

Utbudet är så omfattande att jag tänker på folkbildningen. Kurser för alla, vem som helst, teori och praktik. Dessutom ger webben åtminstone teoretiskt tillfälle till det gemensamma lärandet. När jag har sett några tuts kanske jag spelar in en egen och så skapas gemensamma nätverk av interaktivt lärande. Samtidigt är det pengar som styr och nu närmar vi oss den nisch som Masterclass befinner sig i.

Företaget är baserat i San Fransisco, om det nu spelar någon roll för ett webbföretag. De har samlat ett digert utbud av kurser i olika kategorier, allt från skrivande och musik till mat och företagande. Kulinariska konster lärs ut av Gordon Ramsay. Den som vill producera låtar leds genom processen av Deadmau5 och för fotografi står ingen mindre än Annie Leibovitz till tjänst. Varje kurs består av mellan femton och tjugo korta filmsnuttar. Ett textmaterial med övningar på momenten som tas upp hör till varje avsnitt. Den som vill kan diskutera lektionerna med andra elever i ett forum.

Men det kostar att ligga på topp och det är inte gratis att lära av eliten. För knappa tusenlappen får man en kurs. Nästa produkt i utbudet är ”All-access pass” – alla kurser som Masterclass erbjuder (drygt femtio och fler blir de) för tvåtusen spänn. Men se upp, precis som andra nättjänster fortsätter du att betala automatiskt om du inte meddelar att det räckte med ett år.

I skolvärlden, och i många andra branscher, är e-lärande en del av vardagen. Det möjliggör plugg på bussen hem, flippade klassrum och interaktiva distanskurser. Amerikanska universitet började för flera år sen erbjuda streamade föreläsningar med sina hippaste professorer och de flesta av oss har väl klickat på en Ted talk-länk? Vad som skett är att kurser tagit steget över i en sfär som brukar kallas underhållning. Så, är Masterclass undervisning eller underhållning?

Masterclass – undervisning eller underhållning?

Serena Williams ger tydliga och praktiska tennisråd, tycks det mig som inget vet om sporten. Förmodligen ger en vanlig tennistränare också den här sortens tips. Den som har störst nytta av råden är rimligen nybörjaren som inte har någon tennisklubb i sin kommun. Samtidigt kan vem som helst ha glädje av de välproducerade avsnitten, det känns som om jag förstår mer efter ett tag. Williams voice-over är lagd över filmsnuttar där hon elegant smäller till bollen med exakt rätt vridning på racketen. Lite tjatigt, kanske.

En annan stjärna är Gordon Ramsay, internationell kock/superkändis. Att se honom laga mat, utan att skälla på någon klumpig souschef eller berömma kulinariskt begåvade nioåringar, är trevligt. Han fokuserar på att undervisa. Hur det går till, varför man ska höja temperaturen, när man ska sänka den – Ramsay håller sig till det tekniska. Tyvärr är även han tjatig. Inte bränna, upprepar han fyra gånger för samma stackars schalottenlök.

Som alla framgångsrika tv-kockar pratar han också i starka ordalag om ingredienserna. Allt är fantastiskt och makalöst, själv är han ’a pig in shit’ – lycklig som grisen i geggan. Det tillför inget för en kursdeltagare men stör inte heller. Värst är att han kastar blickar åt sidan hela tiden, ryckig som en pundare och lite överraskande hos en tv-veteran som honom.

Själv är jag mest intresserad av skrivande och det finns ett brett utbud av författare på plattformen. Av Margaret Atwood kan man få en översiktskurs i kreativt skrivande. Hon är romanförfattare mer än något annat och här är det episkt berättande som står i fokus. Med sin släpiga, kanadensiska dialekt går Atwood igenom grundläggande begrepp och olika alternativ. Hennes kursavsnitt är framförallt lämpliga för nybörjare. Hur fungerar jag-berättare jämfört med allvetande berättare? Vad är skillnad mellan handling och fabel? Hur kan man lägga upp intrigens struktur?

Till Atwoods kurs hör en bra studieguide. I pdf-filen finns exempel på romaner som använder de olika teknikerna, det finns genomgång av vad hon sagt och utdrag ur hennes egna böcker. Kvaliteten på tillhörande material varierar mellan olika master-klasser och till tenniskursen hör inget extra alls. Gordon Ramsays kurs i att laga restaurangmat hemma har utmärkta instruktioner, tips och förklaringar i nedladdningsbara och hyfsat snygga textfiler.

Hur viktigt är det att få med ett material att jobba med? Det är faktiskt en avgörande fråga för hur man ser på hela konceptet. Är det här ovanligt dyr, streamad underhållning? Eller är det verkliga kurser där vi som tittar också arbetar med att förvandla det vi ser till kunskap? Jag svävar på målet, kanske kan jag hitta rätt med en eller ett par av kurserna. Det vore roligt att få till sparrisen (inte koka!) och jag skulle gärna läsa några av romanerna på Atwoods lista. Vill jag göra alla skrivövningar som hör till Judy Blumes kurs? Förmodligen inte, men en del av dem.

Skulle jag rekommendera Masterclass till andra? Som dyr underhållning – ja. Som kvalificerad kurs – nej. Mer än något annat blir de flesta av kurserna en introduktion till respektive kändis och när jag pluggar vill jag ha mer substans.

 

Faktaruta


E-lärande

Ett samlingsbegrepp för olika former av elektroniskt baserade studier. Idag använder de flesta distanskurser någon form av e-lärande. Det kan vara youtube-klipp, som läraren lägger upp, det kan innehålla alla andra former av digitalt innehåll, bilder, text, grafik, ljud osv. Ofta arbetar man genom en så kallad lärplattform.

Lärplattform

Lärplattformen fungerar som ett virtuellt klassrum, där läraren administrerar uppgifter och eleverna lämnar in sina arbeten, diskuterar och samarbetar digitalt. En del menar att det är en effektiv form att studera i, andra pekar på brister som att det lutar sig för mycket på teknik som inte är beprövad. Eftersom vår digitala värld är i snabb förändring hinner program och material inte fullt ut hitta sin form innan det ersätts av något nytt.

Flippat klassrum

Även omvänt klassrum. Används ofta i skolan som stöd för det vanliga pluggandet. Eleverna har hemma tillgång till studiematerial i digital form, som inte är kravfyllt. Om de t.ex. kan se en genomgång av en text eller ett moment hemma, är tanken att de ska vara förberedda och bättre ta till sig lektionsmaterialet i skolan. Det omvända är alltså att läraren gör genomgången digitalt i stället för i klassrummet, där det kan vara svårt att koncentrera sig.



MOOC

Massive Open Online Course är ett tillgängligt kursmaterial som ligger på nätet. Såväl Harvard som MIT och andra stora prestigeskolor erbjuder detta och det är gratis! Programmering och andra IT-relaterade ämnen är vanligt men genom Högskolan i Jönköping har man kunnat gå en MOOC i fotografering. Kurserna är, liksom Masterclass, baserade på filmad undervisning och kan innehålla interaktiva uppgifter.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.