Musik + Film = MAGI


Posted 2019-05-31 in Kultur, Musik, Nöje

musikfilmer

Filmmusik är viktigt men ibland får musiken ytterligare en dimension och är en så pass stor del av filmen att musiken är filmen – Musikfilmer. Det är dags för en kärleksförklaring till just dessa filmer.

 

Rebecca Unnerud skriver återkommande i Nollnitton och på Totally Örebro om aktuella företeelser från film- och tv-världen. 

 

Musikfilmerna ”A Star Is Born” och ”Bohemian Rhapsody” blev två av 2018 års allra största filmer, hos såväl publik som kritiker.

”Yesterday” har premiär den 28 juni och har stora förutsättningar att nå en lika stor och bred publik som fjolårets filmer. Danny Boyle (”Trainspotting”, ”Slumdog Millionaire”) regisserar och Richard Curtis (”Mr Bean”, ”Love Actually”, ”Notting Hill”) har skrivit denna feelgoodfilm. Filmen handlar om Jack som är med om en trafikolycka och när han vaknar upp så kan han alla The Beatles låtar. Det konstigaste är att den världsberömda gruppen verkar ha raderats från resten av världen och Jack bestämmer sig för att låna några av John, Paul, Ringo och Georges hits och göra dem till sina egna.

Det finns många fantastiska musikfilmer som lyckas kombinera dessa två konstformer på ett mästerligt sätt. Här är fem favoriter som inte är musikaler men som andas musik på ett eller annat sätt. Håll i er och njut!

 

Walk the Line (2005)

Detta Oscarsbelönade drama om den legendariske musikern Johnny Cash och hans livslånga kärlek till June Carter är oerhört gripande och välgjort. Joaquin Phoenix och Reese Witherspoon är fantastiska i huvudrollerna och deras kemi är makalös (och kan absolut konkurrera med den mellan en viss Lady Gaga och Bradley Cooper).

Njut av låtar som ”Ring of Fire”, ”I Walk the Line” och ”Jackson” i denna respektfulla biopic som passar både Cash-älskare och Cash-noviser.

 

Almost Famous (2000)

I den delvis självbiografiska ”Almost Famous” berättar regissören och manusförfattaren Cameron Crowe om sin tid som tonåring när han var skribent hos prestigefyllda Rolling Stone Magazine.

Skådespeleriet är toppklassigt liksom manuset som är fyllt av citatvänliga repliker men det som gör den mästerlig är musiken. Musiken kommer ifrån Led Zeppelin, The Who, Black Sabbath, Joni Mitchell, Iggy Pop och filmens egna band Stillwater för att bara nämna några. Bästa scenen? Allsången på bussen till Elton Johns ”Tiny Dancer”.

 

Whiplash (2014)

Damien Chazelles (”La La Land”) intensiva dramathriller om besatthet Oscarsbelönades med tre priser. Det är ett kammarspel med J K Simmons, Miles Teller och ett trumset och tar sin början när en talangfull jazztrummis blir antagen till en av världens mest ansedda musikskolor. Han möts av en skoningslös professor som är fast besluten att få sina studenter att uträtta stordåd och detta till vilket pris som helst.

Det spelar ingen roll om du tycker om jazzmusik eller gillar att lyssna på när någon spelar trummor, det här är en otroligt fascinerande och underhållande film som är svår att motstå.

 

Control (2007)

Ian Curtis var sångare i Joy Division, denna extremt snygga biografiska film berättar om rockikonens korta men intensiva liv. Han hade ett ångestfyllt liv med droger, depression och epilepsi vilket ledde till att han tog sitt liv som 23-åring.

Berättelsen ramas in av ett vasst 70-talsmode, ett magnifikt svartvitt foto och framförallt Joy Divisions originalmusik som ”Love Will Tear Us Apart”.

 

Dirty Dancing (1987)

Klassiker och nostalgisk film om kärlek, vänskap och dans toppat med låtar som ”Hungry Eyes”, ”(I’ve Had) The Time of My Life” och ”She’s Like the Wind” (den senare låten är skriven av huvudrollsinnehavaren Patrick Swayze). Det är en film som som gav oss mode och musik i världsklass och samtidigt vågade ta upp frågor om klass, sexualitet och abort i en tid då det inte var sjävklart.

 

 

”Bosch” – en kontrastrik polisserie

”Bosch” är på ytan en ”typisk polisserie” med genrens alla klichéer. Ni vet – en trött, medelålders man som har haft en tuff barndom och har svårt att ha nära relationer. Han jobbar alltid i motvind men har lika ofta rätt i slutändan. Men karaktären Harry Bosch rymmer så många fler lager än vad man först kan tro och det här är en serie som bara blir bättre och bättre.

Hieronymus ”Harry” Bosch debuterade på boksidorna 1992 och Michael Connelly har skrivit omkring 20 böcker om denna man som är uppkallad efter den holländske målaren Hieronymus Bosch.

Serien är nu inne på sin femte säsong och denna gång rymmer kriminalfallet droghandel och Bosch tvingas jobba undercover med endast en käpp som vapen för att hitta de som vill mörda honom. Säsongen är baserad på Connellys roman från 2017, ”Två sorters sanning” (Two kinds of truth).

Titus Welliver i huvudrollen är en av de stora bärande orsakerna till att serien fungerar så pass bra och den andra huvudrollen utgörs av staden Los Angeles. L.A. visar sina ruffiga sidor men också sitt soliga och lyxiga jag som Boschs fantastiska inglasade hus på en sluttning som vetter ner mot den glittriga staden. Motsägelsefulla och kontrastrika miljöer med andra ord, precis som huvudkaraktären.

Samtliga fem säsonger av Bosch finns på HBO Nordic.

 

Tre tips!

Himmelsdalen”, en thrillerserie med svenska Josefin Asplund i dubbelroll som finns på C More.

HBO Nordics första svenska originalserie ”Gösta” signerad Lukas Moodysson har premiär 1 juli.

”Stockholm”, Hollywood-filmen om Norrmalmstorgsdramat med Ethan Hawke och Noomi Rapace (Biopremiär: 5 juli).

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.