RAW comedy club på turné

Text: Thomas Helsing Foto: Kathryn Le Roux
Posted 8 månader sedan in Kultur, Nöje

Casinotopp banner

Raw Comedy club gör sin första turné ut i landet på flera år och som vanligt har grundaren av klubben, Mårten Andersson, satt ihop ett paket med kvalitetsstämplad standup. Vi ringde upp honom för att höra varför det dröjt så länge.

 

– Det är inget val ifrån min sida. Jag startade Raw 2004 och efter tio år kände jag att det var dags för något nytt. Dessutom hade min egen standup slutat utvecklas. Jag hade haft fullt upp med att arrangera och inte skrivit något nytt på länge. Så jag lade klubben på is och gjorde mina soloturnéer ”Under ytan” och ”Hybris”. Men sedan kände jag att jag saknade klubben, det finns ingen annan klubb som den i Sverige.

Mårten berättar vidare att arbetet med att starta upp klubben efter uppehållet innebar att gå igenom och förbättra allt som gick att skruva på. Från ny webbsida till flödet inne på Hilton där Raw Comedy club huserar och vidare till att finkamma Sverige efter de allra bästa komikerna.

Och det sistnämnda är vad som utmärker Raw Comedy club, enligt Mårten.

– Jag ser det lite som att min roll är likt en förbundskapten i fotboll. Precis som Janne Andersson har jag en massa duktiga spelare att välja på men ett begränsat antal platser i truppen. Utav dem är det sedan vissa som ofta får plats i startelvan och andra mer sällan. Jag vet att det gör vissa komiker besvikna men för mig handlar det om att plocka ut de som är allra bäst för tillfället och inte boka på gamla meriter. Janne Andersson skulle ju inte ta in Robert Prytz nu till exempel, ha ha. Standup är också en färskvara och vem som är hetast ändras från säsong till säsong. Svensk standup har aldrig varit bättre än nu och det är ju jätteroligt men det gör också att besluten om vilka som ska bokas är mycket tuffare att ta.

Turnén börjar i slutet av september och sedan rullar den på en månad. Till stoppet i Örebro den 20 oktober har han bokat in Messiah Hallberg, Carl Stanley och Marcus Berggren. Med en titt i backspegeln menar Mårten att det nog var bra att man inte gjorde en sommarturné istället.

– När man har sådana här somrar är det ingen som tänker på att gå in och sätta sig och kolla på standup. Det har varit extremt lite folk på sådana arrangemang den här sommaren så jag tror att de kommer att vara extra peppade till hösten.

 

Ni plockar in en lokal förmåga på varje ort. Kan du avslöja vem det blir i Örebro?

– Ja det skulle jag kunna göra, fast jag har inte frågat honom än. Det känns som att det borde bli Tobbe Ström. Han har ju blivit svensk mästare i ordvitsar och uppträder på Raw, så det vore naturligt. Annars har vi primärt letat efter en tjej i varje stad så om någon läser det här så kanske…

 

Han poängterar dock att det krävs en del av den han väljer ut.

– Det måste fortfarande vara kvalitet. Som det ser ut nu kommer det vara utsålt på de flesta orter och med 587 platser på Hjalmar Bergmanteatern behöver man kunna klara en så stor publik. Det räcker nog inte att ha gjort några uppträdanden förut för det är tufft att kliva ut på scenen.

 

Du är med på alla orter, kommer du att ha en mer tillbakalutad roll?

– Jag kommer att agera ”MC” – Master of ceremony som det heter i standupkretsar. Det innebär att jag kommer prata mer med publiken. Det blir mer improviserat där jag roastar publiken, men ja, lite mer tillbakalutat blir det.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.