Redovisning – en utställning som får hänga tills den är klar

Text: Ulf Hjelting Foto: Tomas Karlsson
Posted 2020-12-25 in Kultur, Nöje

Redovisning

Bryggare och fotograf. Så skulle man med två ord enkelt kunna beskriva Håge Viktorssons livsverk. Efter en kamp mot cancer avled Håge Viktorsson i slutet av september i år men fortfarande kan man se hans utställning Redovisning.

 

Utställningen Redovisning blev hans sista fotoutställning.

– Jag vet inte hur länge utställningen kommer att finnas. Den får hänga tills den är klar, säger Berith Karlsson, Håge Viktorssons livskamrat och som han grundade Närke kulturbryggeri tillsammans med.

Vi befinner oss i pubdelen av bryggeriet. Det är här som provsmakningspuben ”Halva glaset” brukar vara varje måndag. Det är även här vi hittar galleriet, som består av tre väggar med Håges fotografier. Eller snarare tre och en halv vägg med tillhörande bord, en monter och ett skåp med hans kameror. Det är fotografier från golv till tak i en rad olika tekniker.

Förutom den här utställningen som fått namnet ”Redovisning – man kan ju inte komma ihåg allt…” finns även sex stycken av hans fotografier representerade på Moderna museet i Stockholm och i Köpenhamn.
Vi är samlade runt bordet vid utställningen och på rekommenderat avstånd från varandra. Det är Berith, jag, fotografen och Håges fotokamrater Peter Gustavsson och Kent Höglund.

– Det är en långvarig vänskap som startade 1978 via Fotograficentrum, minns Kent Höglund.

Det var samma år som Håge kom till Örebro. Efter att ha varit råddare på turné med jazzrockbandet Kornet valde han att hoppa av bussen i Örebro. Dåvarande flickvännen väntade barn.

– Det var då vi lärde känna varandra och det blev starten på ett enormt stort kontaktnät runt om i Europa. Det var en enormt häftigt tid, säger Peter Gustavsson.

Håge var inte bara fotograf utan även en stor samlare av allt som rörde fotografi och det är det vi ser i utställningen.

– Han sparade allt han själv var involverad i på något sätt och han var bra på att katalogisera det han gjorde. När han gjorde något så gick han verkligen in för att lära sig allt om det han var intresserad av. Så var det med fotograferandet. Han lärde sig allt om gamla fototekniker och hans sätt att fotografera var mycket självbiografiskt.

Det är just detta samlande och katalogiserande som kunnat göra verklighet av denna utställning där Håge fick hjälp av Kent, Peter och Carl-Magnus Lindström med att sammanställa den. I samband med utställningen har även en fotobok redigerats med hjälp av Krister Hägglund. Boken finns att köpa i anslutning till utställningen.

– Håge brukade säga att de bästa bryggarna är de som varit sjuksköterskor eller fotografer. De är vana vid att hålla koll på tider och temperaturer, säger Berith.

Från att vara fotograf med verk på Moderna museet till att bli bryggare med världsrenommé var kanske inte steget så lång som man kan tro. Allt handlar om dedikation för ett intresse. Världsryktet kom i och med Närke kulturbryggeri och lanseringen av deras Stormaktsporter som rankats som ett av världens bästa öl på bland annat ratebeer.com.

 

De som vill se utställningen – hur gör de?

– Dels finns den att se under måndagar och provsmakningspuben. Vill man se den andra dagar så får man ringa och boka tid.

 

Och hur länge pågår utställningen?
– Jag vet inte… den får hänga tills den har hängt klart.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.