Uncharted 4: A Thief’s End


Posted 2016-06-14 in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Uncharted 4: A Thief’s End
(Naughty Dog)
PS4

Skattjägaren och adrenalinjunkien Nathan Drake har lagt hatten på hyllan. Eller ja, inte någon bokstavlig hatt. Nog för att Uncharted-serien har lånat friskt från Indiana Jones, men Nathan insåg antagligen ganska tidigt att skattletande går mycket enklare utan opraktiska huvudbonader och piskor.

Men nu är vi här. Nathan har bytt ut sin pistol mot en stämpel och de exotiska öarna och ruinerna som tidigare var som hans hem ligger flera hundratals mil bort. Nathan och hans journalistpartner Elena har skaffat gemensamt boende och försörjer sig själva med vanliga jobb. Allt är frid och fröjd, men Drake drömmer sig tillbaka.

När man precis börjar inse att Nathan bara är en ölmage och en sliten AC/DC-tröja ifrån att vara en sån där pinsamma pappa som inte kan släppa taget om sin ungdom dyker plötsligt en försvunnen släkting upp. Samuel, som är Nathans bror, har lyckats bryta sig ut ur ett fängelse i Panama och behöver nu sin brors hjälp för att hitta en legendarisk piratskatt. Om skatten inte är funnen inom tre månader kommer en bunt med styggingar att jaga rätt på Samuel. Och så är skattjägaren Nathan Drake tillbaka.

Uncharted4_01

 

Det enda jag sitter och tänker på när jag börjar spela är hur mycket de kunde ha klippt bort. Det är som att Naughty Dog hade fyra idéer om hur de ville inleda spelet och bestämde sig för att använda allihop. Resultatet är en röra som pågår i nästan två timmar. Lyckligtvis finns det gott om väl utfört skådespel att njuta av under tiden. Uncharted 4 är inte bara ett av de snyggaste spelen till Playstation 4 överlag – vad Naughty Dog har lyckats göra med ansiktsanimationer är rent ut sagt briljant.

När spelet äntligen börjar fatta att det är dags att få storyn i rullning är Uncharted 4 ett underhållande äventyr. Stundtals. Bergs- och byggnadsklättrandet känns lika automatiskt och tidsslösande som alltid och även om det finns några genuint häftiga stunder så finns det ingenting som verkligen sticker ut. Saker sprängs och vapen avfyras, ja, men vi redan sett det så många gånger tidigare i de här spelen. Jag skulle nästan vilja säga något så kontroversiellt att jag tycker att multiplayer-delen av spelet faktiskt innehåller lite mer nöje, även om den är långt ifrån perfekt. Det är också här som den supersmidiga kontrollen verkligen får skina. Dock kan de där mikrotransaktionerna dra käpprakt åt hel…

Uncharted 4 är en berg-och-dalbana som lär tillfredsställa de flesta. Grafiskt är det ett mästerverk, men kvalitetsmässigt når det inte upp till samma nivå som Among Thieves.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.