E-man finansierar Örebro universitet-professur


Posted 2016-02-15 in Mer Läsning, Näringsliv

Den 4 februari inleddes ett nytt samarbete mellan datakonsultföretaget e-man och Örebro universitet som man förväntar sig ska öppna dörren till något helt nytt.

 

Vad det handlar om är att e-man ska finansiera en professur inom datavetenskap. Det började med att Hans Sollerman, vd för e-man, för flera år sedan kom i kontakt Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet och då kände att hans arbete var något som kunde överföras på utvecklingen av digitalisering.

– Utvecklingen inom digitaliseringen går så väldigt snabbt att man måste ta ansats i framtiden, och för det tog vi kontakt med Örebro universitet för ett samarbete där vi ska finansiera en professur, berättar Hans Sollerman som tror att man kommer att kunna hämta både inspiration och kunskap från den akademiska världen.

– Vi behöver någon som kan tänka utanför boxen, och det som kommer att ske närmast är att vi kommer att sätta oss ned tillsammans med Amy Loufi på Örebro universitet och mejsla fram hur professuren ska se ut. Vi räknar med att den ska vara tillsatt innan året är slut, och universitetet tror också att man i framtiden kommer att ha flera professurer med olika inriktningar inom samma område, och man ser vårt samarbete som början på något helt nytt, berättar Hans Sollerman.

Att mindre företag finansierar en professur inom sitt område tillhör inte vanligheterna.

– Att stora företag gör det är inget ovanligt, ABB satsade på Uppsala universitet, men att som företag i vår storlek göra det är vi nog ganska ensamma om, konstaterar Hans Sollerman.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.