Eventstaden Örebro 2016


Posted 2016-04-20 in Leva & Bo, Musik

Frimis vårevent 2019 – banner

Sedan 2015 är han anställd som evenemangsstrateg för Örebrokompaniet. Idag arbetar Kimmo Kirvesmäki med tre större evenemangsprojekt: Metallsvenskan, Örebro Race Day och Örebro X Challenge.

 

– En förutsättning för att jag skulle ta det här jobbet var just att kunna fortsätta arbeta med Metallsvenskan som det finns ett starkt emotionellt attachment till, säger Kimmo Kirvesmäki när vi träffas på hans kontor i Medborgarhuset.

Största bokningen till festivalen är onekligen Grammyvinnande Ghost. De gör sin enda festivalspelning på Metallsvenskan. För två år sedan arrangerade Kimmo en spelning med bandet på Club 700.
– Det blev ett bra samarbete och efter det har vi hållit kontakten. Sedan har det blivit enklare och enklare för varje år Metallsvenskan arrangeras att boka de riktigt stora banden. Ghost måste väl ändå anses vara det absolut hetaste som finns nu inom svensk heavy metal.

Nytt för i år på Metallsvenskan är platsen – gamla pappersbruksfabriken och antalet dagar som nu har utökats till tre. Något problem med underlaget om det regnar lär det inte bli.
– Örnsro och Brickebackens IP blev det en del eftergifter vad det gällde att återställa underlaget. Förra året regnade det ju ganska rejält och det var nog inte kul för någon att klafsa runt i den lervälling som blev. I år är det asfalt under fötterna på festivalbesökarna.

Eventområdet kommer också att bli betydligt större. Totalt handlar det om 90 000 kvadratmeter, vilket är drygt en fördubbling av området för festivalen. Det här medför mer försäljare, mer matställen, mer… allt. Förutom Ghost är band och artister som exempelvis Danko Jones. The Haunted, Paradise Lost, Napalm Death och Dark Funeral bokade till Metallsvenskan 2016. Totalt handlar det om 29 akter.

Utöver Metallsvenskan arbetar Kimmo med Örebro Race Day.

 

Det sägs att det ska köras ett stadslopp. Stämmer det?
– Njaee… Vi ville ha ett stadslopp med STCC, men det fungerade inte med säkerheten på den sträcka vi ville ha loppet. Så det blir inget stadslopp. Tyvärr. Bansträckningen blir samma som förra gången, men området runt evenemanget kommer att utökas.

 

Kimmo 1Marcus Ericsson återkommer till evenemanget. Den här gången blir det i Saubers blågula F1-bil. Förra gången sladdade han runt kurvan vid Behrn Tower i en illgrön Caterham.
Sträckningen av Örebro Race Day blir alltså som förra gången: Rudbecksgatan från Östra Bangatan, under Rudbeckstunneln och fram till Trädgårdsgatan. Området vid Olof Palmes Torg kommer denna gång att vara ett öppet eventområde för alla och gratis. Biljett krävs in till det utökade eventområdet och för att kunna se bilarna köra. Boka datumet 9 och 10 september redan nu för motormuller i centrala Örebro.

Förutom Kimmo så arbetar även Jimmy Führ med Örebro Race Day och han är också engagerad till Örebro X Challenge.
– Örebro X Challenge är utspritt över hela Örebro län och sträcker sig från första tävlingen 2 april i Skicross till 11 september och Bergslagsloppet. Det handlar alltså om multi- och extremsport som endurotävlingen Battle of Vikings, Bergslagsleden Ultra som är ett långlopp på 4,7 mil och Örebro Action Run. Totalt handlar det om 11 tävlingar och tanken är att man ska kunna anmäla sig till att klara fem av dessa. En så kallad Big Five, säger Jimmy Führ.

– Tanken med alla dessa evenemang är att Örebro ska bli känt som en eventstad. Det är här det händer saker — även på sommaren, inflikar Kimmo.

 

Ditt eget musicerande. Hur går det med det?
– Jag plockar ibland upp min akustiska, men det blir några riff och sedan vet jag liksom inte vad jag ska spela. Senaste gången Voice of a Generation stod på en scen var 2013. Jag skulle nog inte ha något emot att repa, fast då skulle nog halva tiden pratas bort, he he.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.