Binary brains vill hjälpa fler företag att utnyttja sin data

Text: Thomas Helsing Foto: Pressbild
Posted 2018-10-25 in Leva & Bo, Näringsliv

binary brains

Binary brains är ett ungt lokalt företag som uträttar stora saker i det tysta på området AI. Framförallt är de ett företag för framtiden i sitt arbete med att hjälpa företag att strukturera sin data och sedan göra prediktioner baserat på den insamlade datan.

 

Jag möter upp Jacob Kihlbaum, vd och grundare av Binary Brains AB, i SCB-husets foajé. Mitt inne i statistikens högborg hyr de kontor och det känns väldigt passande med tanke på att statistik ligger till grund för hela deras verksamhet.

– Vi har varit igång sedan årsskiftet, berättar Jacob och fortsätter: Örebro SK är en av våra första kunder. Vi arbetar också med Dormy och restaurangbranschen i Uppsala.

Att Binary brains skulle etableras i Örebro var rätt självklart.

– Vi är lokalpatrioter allihop och vill gärna fortsätta växa i Örebro. När SCB:s huvudkontor flyttades till Örebro sa någon politiker att Örebro skulle bli landets statistikhuvudstad. Men tittar man nu är det knappt någon mer än SCB som gör något med statistik. När det gäller AI är jag också nyfiken på vad de gör uppe vid universitetet.

Alla företag idag sitter på data som i de flesta fall är en outnyttjad resurs. Binary brains hjälper företagen att dels samla in och strukturera sin data och dels att med hjälp av sin egenutvecklade AI-plattform dra slutsatser och göra prediktioner om framtiden.

– Många företag har data men har svårt att ta steget att analysera och blicka framåt. För oss handlar det inte om hur stor mängd data du har utan hur mycket du kan få ut av det du har. En liten krögare kan få veta hur många anställda det behövs en dag eller hur mycket mat man bör köpa in, säger han som exempel på att inte heller verksamhetens storlek begränsar nyttan av prediktiv AI.

 

Binary Brains har byggt en plattform där de kan sammanställa data från ett företag och komplettera den tredjepartsdata. Det sistnämnda kan exempelvis handla om väderstatistik eller olika uppgifter från SCB.

– I plattformen kan vi lägga till olika moduler. Exempelvis Business intelligence (BI) som kan sammanställa och visualisera datan. Vi har olika AI-moduler som kan förutspå och optimera genom prediktiva modeller.

 

Enligt Jacob öppnar detta för att ett företag exempelvis kan lägga mer optimerade scheman för personalstyrkan eller skapa bättre erbjudanden till kunderna.

– Många pratar om AI men extremt få är där idag. Det är egentligen bara stora företag som Google och Spotify som är ordentligt digitaliserade. Vi vill hjälpa företagen att nå dit och samtidigt göra det så enkelt och kostnadseffektivt som möjligt.

En fördel är att när man väl börjat samla in sin data och har matat in den i Binary brains plattform så blir det mer och mer effektivt över tid.

– För varje dag som ny data tas in så förbättras resultatet och AI:n blir smartare över tid, slår Jacob fast.

 

binary brains
Niclas Wideving, Dan Söderlund, Samuel Wulgué och Jacob Kihlbaum

 

På er webbsida använder ni begreppet ”insikts- och datadrivna”. Vad betyder det?

– För mig är det en motpol till den kvalitativa delen. Plockar ett företag in en managementkonsult så börjar de på samma sätt. Skillnaden är att vi tar avstamp i det som konsulten gör och ser hur statistiken kan förbättra verksamheten. Den kvalitativa delen blir bättre med relevant data. Och kunskapen tillhör alla när alla kan ta del av den.

 

Många pratar om AI men extremt få är där idag.

 

ÖSK Elitfotboll AB var en av Binary brains första kunder på området prediktiv AI. För Jacob var det lite av en drömklient.

– Jag har varit ÖSK:are sedan barnsben. Jag är lite stolt över att klubben är så framåt i sitt tänk, inte ens storklubbar ute i Europa är så långt framme.

 

Hur jobbar ni med ÖSK?

– Vi förutspår bland annat hur många som kommer på matcherna. Ju bättre vi är på att förstå det som påverkar, desto bättre arrangemang blir det. Vi tittar också på vad det är som påverkar, som till exempel väder. Totalt har vi cirka 130 olika variabler. Sedan plockar vi ut de saker ÖSK kan påverka.

På en säsong i Allsvenskan har man 15 hemmamatcher och det är ett väldigt litet underlag att börja med.

– Därför behövde vi stega tillbaka i tiden för att få ett bättre underlag. När det gäller vädret kan vi exempelvis gå tillbaka ända till 1960-talet men med relevant data i övrigt kan vi kanske gå tillbaka tio år, berättar Jacob.

När det gäller annan tredjepartsdata kan de dra nytta av statistik från hela Allsvenskan över tid. Jacob berättar att det även finns lingvistiska analyser.

– Där tittar man på vad som skrivs om klubben i tidningar, bloggar och sociala medier. I vilken utsträckning skrivs det om klubben och är det positivt eller negativt?

 

Var i arbetet befinner ni er just nu? När kan man börja göra prediktioner?

– Det går väldigt fort när data är på plats i modellen. Vi är just nu i fasen där vi ska samla in de två sista datakällorna men vi har redan börjat dra analyser för att se hur det ser ut. Vi är kanske en månad från att modellen är klar. Nästa år blir det riktigt intressant då vi kan börja jämföra med datan vi har samlat in i år. Det är då vi verkligen får svart på vitt.

Filmen ”Moneyball” var på allas läppar för några år sedan. Baserad på en verklig historia spelar Brad Pitt den tränaren Billy Beane som lyckades sätta ihop ett slagkraftigt baseballag på nästan ingen budget alls. Nyckeln var att han använde datorgenererade analyser vid spelarrekryteringar. Kan man tänka sig att det är en väg att gå även inom fotbollen?

– Ja, jag tycker att det här området är spännande. Man kan dels analysera det egna spelet men också konkurrenternas. Vid rekryteringar kan man analysera spelare för att se om de kommer att passa in i spelsystemet. Det kan också vara ett sätt att sålla bland spelare, en kvantitativ analys ger grund för en mer kvalitativ analys.

 

Nästa år blir det riktigt intressant då vi kan börja jämföra med datan vi har samlat in i år.

 

binari brains ofarliga AI

AI är onekligen ett lika spännande som brett område och nya modeller utvecklas hela tiden. Inom science fiction-genren finns många domedagsscenarier där AI:s blir självmedvetna och hotar mänskligheten på ett eller annat sätt. Ett av de mer kända exemplen är AI:n Skynet från filmserien ”Terminator” som förklarar krig mot mänskligheten efter att ha konstaterat att människan gör mer skada än nytta.

 

Finns det någon risk för att Binary brains råkar skapa verklighetens svar på Skynet?

– Det känns väldigt avlägset. Skräck-AI:n som du pratar om är någon sorts allmän AI. Den AI vi gör har ett extremt fokus på en enda uppgift. Jag tror att när vi har en tänkande robot har vi också sätt att hantera den när det gäller sådana här saker.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.