Mikael Johansson – vd för Örebro Hockey

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2019-10-04 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Mikael Johansson

I april 2017 tillträdde han som vd för Örebro hockey. Totally Örebro har träffat Mikael Johansson för att prata hockey, nuläget, målsättning och framtid för stadens lag i SHL.

 

Platsen är kansliet för Örebro hockey vid Orvar Bergmarks plats. En våning upp i huset som är i direkt anslutning till hockeyarenan. Det är fredag och klockan har just passerat 15.00. Lokalerna är tomma och öde.

– Ja, vi har gjort så att kansliet är stängt på eftermiddagar fredagar. I morgon är det matchdag och då jobbar vi mellan klockan 14.00 och 22.00. Det är ohållbart att jobba hela tiden. Det går inte. Vi måste vara lite lediga också, säger Mikael Johansson och hälsar välkommen med ett fast handslag.

Kontoret där han huserar har hörnfönster ut mot Rudbecksgatan/Norrköpingsvägen och man ser mer av Behrn fotbollsarena än av dito hockey. På väggen bakom skrivbordet hänger en stor inramad affisch med en yngre version av Mikael klädd i full hockeymundering. Färgerna är rött och vitt och på tröjan står det ÖIK. Uppgiften var att spela back.

– Det där var ju några år sedan. Hehe. Ja, de sa att jag skulle ta med något personligt när jag började här, så det fick bli en bild från när jag spelade för ÖIK. Den klubben finns ju inte längre och gick i konkurs. Men jag har spelat med både ”Nalle”, ”Krobbe” och ”Mozart”.

Ett avtryck som hockeylegendarena satt på föreningen är exempelvis namnet på en kopp svart kaffe i kansliets kaffemaskin. Givetvis heter det ”Mozart”. Allt annat vore nästan otänkbart. Inga tillsatser. Inget socker. Bara starkt.

Innan tiden som vd för Örebro hockey arbetade Mikael Johansson som vd och koncernchef för Gunnebo fastening systems som bland annat sedan drygt 250 år tillverkar spik i Gunnebo som ligger en mil söder om Västervik. Sedan januari 2017 ingår Gunnebo fastening i den på New York-börsen noterade koncernen Simpson strong-tie.

Det var från den företagsverkligheten som Mikael Johansson tog steget in i Örebro hockey.

– Ja, det ekonomiska läget var ju inte riktigt så som man beskrivit situationen för mig. Det var betydligt värre än väntat och konkursen hägrade i princip bakom hörnet. Jag fick samla hela laget i omklädningsrummet och förklara att om de skötte det sportsliga så skulle jag och styrelsen fixa det ekonomiska. Egentligen hade jag då ingen lösning, men för att inte sänka moralen i laget helt var jag helt enkelt tvungen att säga så.

Och visst fixade det sig ekonomiskt. Ett antal hockeyintresserade sponsorer med stort hjärta för Örebro hockey gick in med det kapital klubben behövde. De förvärv till klubben som stod på överst önskelistan fick vänta och istället fick man arbeta mera med det spelarmaterial som redan fanns i klubben plus några enstaka väl avvägda nyförvärv.

– Personligen slår jag hellre i underläge. Det är jag mer van vid och vet vad som krävs. De andra klubbarna i SHL får gärna underskatta oss.

Svenska ishockeyförbundet har dock vissa grundkrav för att få spela i SHL. Dessa är:

  1. Minst fyra miljoner i eget kapital 2018, vilket ökat till fem miljoner för 2019 och under 2020 ökar det till sex miljoner.
  2. En fungerande organisation.
  3. En ungdoms- och utvecklingsverksamhet i rimlig omfattning.

– Där är vi idag. Utvecklingsverksamheten är inte minst viktig med tanke på återväxten i klubben. Här handlar det om förebilder, inte bara för våra yngre spelare, utan även ute i samhället.

På skrivbordet framför Mikael ligger det en trave med policyavtal som alla spelare i Örebro hockey ska signera. Det handlar om allas lika värde. Acceptans. Och de värdegrunder som Örebro hockey som förening ställer sig bakom.

Förutom detta kan det tilläggas att de svenska SHL-klubbarna genererar 588 miljoner i skatteintäkter till statskassan, det vill säga över en halv miljard enligt en nyligen publicerad rapport från Ernst & Young.

Tre omgångar har avverkats på årets säsong. Två vinster. Mot Luleå och Färjestad. Förlust borta mot Djurgården efter ett märkligt bortdömt mål. Under morgondagen stundar hemmamatch mot Frölunda (som blev uddamålsförlust i slutsekunderna).

– Ja, det där målet mot Djurgården är det inte bara du som ställer sig frågande till varför det blev bortdömt. Någon märklig regel att man inte får påverka puckbanan. Jag har inte stött på den regeln innan.

 

Är det inte det som kallas för styrning?

– Jo… inte ens domarna verkade helt säkra på sitt beslut. Men så är det i den här sporten. Det är bara att bita ihop och komma igen. Visst, säsongen har börjat bra, det måste erkännas, men efter tre omgångar går det inte att säga så mycket om hur det kommer att se ut i slutet av säsongen och serien. Hade det däremot varit omgång 33 och vi hade varit trea, då…

Ekonomin är på fötter. Sportsligt går starten av säsong 2019/2020 bra. Truppen verkar taggad. Nya målvakten tjecken Dominik Furch inger stabilitet och ersätter förra säsongens succévärvning Jhonas Enroth som återvänt till KHL.

– Niklas Johansson (Örebro hockeys sportchef) pratade lite med Jhonas om vår värvning och hans kommentar var ”å fanken, han är ju riktigt bra. Han var en av KHL:s absolut bästa målvakter”. Så vi känner oss nöjda med värvningen av Dominik.

 

Vad är då målsättningen för Örebro hockey?

– Att vi inom fyra år konstant ska spela semifinal i SHL. Vi ska då vara topp fyra i Sverige. Sedan kommer det mer att bero på slumpen, stolpe ut eller stolpe in om vi vinner SHL eller inte. Men där ska vi vara. Bland de fyra bästa lagen. Och vi ska ha fler egna produkter i A-lagen än idag.

 

Om man jämför NHL, SHL och KHL. Hur står sig SHL i konkurrensen mellan ligorna?

– NHL är ju överlägset både vad det gäller det sportsliga och rent lönemässigt. I KHL har spelarna det bättre lönemässigt än SHL, men om du vill spela i NHL är det bättre att vara synlig i SHL. Det är enklare att ta sig till NHL från SHL än från KHL.

Här styr samtalet med Mikael Johansson in på nästa hjärtefråga för honom. Nämligen livet efter hockeyn. I dag finns det hockeygymnasium för de yngre. Men för de som är mellan 20 till 35 år finns det ingen annan plan än att spela hockey. Om man nu inte väljer att ta det steget själv.

– Jag utbildade mig till civilekonom vid sidan om att spela hockey. Idag ser det lite annorlunda ut och en dag för en hockeyspelare, om det inte är matchdag, startar vid nio på morgonen och slutar vid 13-tiden. Genomsnittslönen i SHL är idag cirka 100 000 i månaden och det är faktiskt få som kan gå till NHL, eller annan liga, och där tjäna så att de klarar sig livet ut. Tänk att vara 35 år, ingen utbildning att falla tillbaka på och gå från kanske 100 000 kr månaden till en tillvaro med i bästa fall 25 000 kr i månaden. Jag har haft några sådana samtal här inne på kontoret om vad man ska göra efter hockeyn.

Mikael vill bland annat se ett system liknande det som finns i Nordamerika med dels utbildningsstipendier vid universiteten och att de yngre bor inackorderade hos familjer istället för i egna lägenheter.

– Det är en helt annan modell vad det gäller samarbete mellan idrott och skola i USA som jag faktiskt tror att vi i Sverige kan lära oss en hel del av. Så skulle jag även vilja ha det här i Sverige och vi har lite planer på hur man skulle kunna använda marken vid arenan för att exempelvis bygga enrumslägenheter.

 

Planer finns även på helt andra saker vad gäller arenan.

– Ja som det är idag nyttjas den till under tio procent om vi räknar antal matchdagar per år och inte tänker på all tid som används till träningar, vilket kan ske på annan isyta än i arenan. Tänk att utveckla Behrn arena till en multiarena för andra event-, mässor och konserter. Dit vill jag gärna komma med den här arenan.

 

Kanske som en av scenerna på nästa Live at Heart?

– Ja, varför inte. Det vore kanon. Vi har ju fått in Kimmo Kirvesmäki som vd i vårt arenabolag och han har stor erfarenhet eventverksamhet sedan tidigare. Vi får se vart allt landar. Planer finns.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.