Tomas Jennebo – jag har alltid varit en morgonmänniska

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2021-04-22 in Leva & Bo, Näringsliv, Nöje

Tomas Jennebo

Han är numera pensionär men han har jobbat med allt från att vara springpojke till att arbeta som dödgrävare. Mest känd är dock Tomas Jennebo som radioröst för P4. Totally Örebro har besökt honom i hans radiostudio i Hampetorp.

 

Redan när vi svänger av från riksväg 52 kan jag och fotografen skymta delar av sjön Hjälmaren i horisonten. Framme vid radiostudion ligger Hjälmaren som en njutbar kuliss bara några hundra meter bort. Det är här i Hampetorp som Tomas Jennebo bor och verkar. Hans radiostudio är i själva verket ett Attefallshus. Ett hus som han byggt och inrett själv.

– Min fru kallar det för mancave. Jag vill nog påstå att det är en radiostudio, kanske lite pimpad men ändock en studio. Här kan jag ha alla grejer framme som jag behöver, säger Tomas Jennebo när han larmar av dörren in till huset och bjuder in oss att ta del av hans vardag.

En Marshall-kyl och en popcornmaskin är det första som möter besökaren. ”Frun hade nog inte så fel” är det första som far genom huvudet på undertecknad. När sedan ett ställ med gitarrer uppenbarar sig och en vägg full med cykeltröjor tornar upp sig bekräftas nästan fördomen om mancave. Eller?

Det finns även radioprylar här. Lugn. Både ett mindre mixerbord och en rejäl radiomikrofon modell större. Och inspelningsutrustning. Det är här som Tomas Jennebo tillverkar de radiopoddar han medverkar i.

Främst handlar det om cykelpodden med forne elitcyklisten Anders Adamsson – och så motorcykelpodden.

– Jag har en Honda VFR800F som jag tar ut ibland för en tur.

Mest känd är Tomas Jennebo för rösten på morgnarna i Sveriges Radio P4 där han bland annat sände programmen ”Nybryggt” och ”Morgonöppet” mellan åren 1992 och 2008. Men det var långt ifrån självfallet att han skulle syssla med radio. Under åren fram till dess jobbade han bland annat som skolfotograf och som dödgrävare i Lännäs.

– Det här med att förstå känslan med att vilja berätta väcktes nog när jag jobbade som springpojke på Örebro kuriren. Jag tillhör de där som hoppade av gymnasiet. Efter en och en halv termin på ekonomisk linje – som alla skulle läsa då – fick jag nog. Det var liksom inte för mig.

Efter jobbet som springpojke blev det ett jobb ledigt bara något kvarter längre ner på Järntorget. Ett jobb på Hagström musik tillsammans med Greger Agelid, som vid den här tidpunkten spelade med Örebrobandet Country road.

– Det var där mitt intresse för countrymusik fick slå ut i full blom. Det är en genre jag lyssnar mycket på än idag och främst då artister som Brad Paisley, säger Tomas samtidigt som han tar ner en gitarr från väggen.

Det är en silverglittrande telecaster signaturmodell av nämnda countryartist. Brad Paisley är den musikaliska husguden.

– Det får gärna vara bra gitarrspel och nästan ett rockgung i låtarna. Då hittar jag rätt.

Han var 36 år när han satte sin fot i en radiostudio för första gången. Han hade ringt dåvarande stationschefen Kerstin Oscarsson och presenterat sig.

– Jag visste inte riktigt vad jag skulle göra, men jag visste att jobben på radio inte direkt annonserades ut. Det här var under samma period som tv-serien ”En röst i natten”, med Gary Cole i huvudrollen, var som mest populär på tv och jag har alltid sett mig själv i en radiostudio.

Ett förutsättningslöst möte över en kopp kaffe slutade med en test i radiostudion. Som sedan utmynnade i ett sommarjobb och som sedan fortsatte.

– Att sända morgonradio passade mig perfekt. Jag har alltid varit morgonmänniska och programmet ”Nybryggt” sändes även i P3. Jag sände även ett humorprogram under namnet ”Kycklingsallad” där bland annat Kalle Selander medverkade.

 

Några anekdoter från den tiden som du vill delge oss?

– Det finns, men jag har så dåligt minne. Jo, en grej jag gjorde en gång var att svära så det osade i radio. Det hade varit sportsändning dagen innan och sportkillarna hade glömt återställa kontrollbordet. Så när jag trodde att jag kopplade in en ekosändning med nyheter så kopplade jag in någon sportarena eller liknade, långt bort åt fanders och då kom det ett ”helvete också” som hördes klart och tydligt av alla lyssnare.

Någon formell journalistutbildning finns inte. Däremot har Tomas varit med om att utbilda i radiojournalistik vid Kalmar högskola, det som idag heter Linnéuniversitetet.

– Jag fick en förfrågan om jag ville vara med om att utbilda studenter vid deras journalistlinje. Jag måste säga att det kändes lite märkligt, men det var samtidigt väldigt kul och så kunde jag kombinera detta med mitt jobb på Sveriges radio.

Idag bygger Tomas Jennebo sin verksamhet på flera ben. Dels Cykelpodden, Motorcykelpodden och Podcastfabriken där han lär ut hur man gör sin egen podd.

– Podd är radio. Det är samma princip. Skillnaden är hur du lyssnar. En podd kan du lyssna på när du vill och när du har tid. Du är inte begränsad av en viss sändningstid.

Och så har vi ”Örebropratarna”. Ett projekt han driver tillsammans med journalisten K. G. Ekblom på Örebrokuriren under namnet Jenneboradio. Deras program hade premiär och sändes för första gången 2016.

– Vi återkommer även i år med tio nya gäster. Den tionde och sista gästen är nu klar. Gemensamt för alla är att de har någon anknytning till Örebro. Där hjälper jag till med inspelningen av programmet och redigeringen.

Så här ser vardagen ut i Hampetorp.

– Jag gör precis det jag känner för att göra på dagarna. Det finns inga måsten eller krav.

 

Har du fått erbjudande om att köra radio på heltid igen?

– Jo, jag har fått det men tackat nej av olika anledningar. Jag trivs bra här under korkeken, he he.

På en av väggarna i studion hänger en Lap Steel. Ett gitarrliknande instrument som spelas på liggandes över knäna.

– Den där har jag byggt. När jag insåg att det inte skulle bli någon musikerkarriär så var det mycket roligare att skruva med gitarrerna istället.

Tomas pekar även på en av gitarrerna i gitarrstället.

– Den där har jag satt ett Bigsby-stall på. Sånt gillar jag att göra. (Ett Bigsby-stall är en typ av svajarm som ger en tremoloeffekt på gitarrer som telecaster och Les Paul som inte redan har någon sådan installerad).

När jag och fotografen lämnar Tomas Jennebo och hans radiostudio i Hampetorp så gör vi det till tonerna från Tomas, spelandes på sin hemmagjorda steelguitar på verandan till studion och med Hjälmaren som kuliss i bakgrunden.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.