Spel- och kulturutbud i mindre städer


Posted 12 månader sedan in Övrigt

Enligt en undersökning utförd av Kantar Sifo på uppdrag av Fastighetsbyrån för ett par år sedan föredrar mer än en tredjedel av svenskar mellan 18–26 att bosätta sig i en mellanstor stad vid nästa flytt. Storstäderna är därmed inte lika populära som man kanske har trott. 15 procent vill bo på landet medan 9 procent föredrar småstäder. Branschkunniga vittnar om ett trendbrott där man väljer mindre ort framför storstad. Skälet kan handla minst lika mycket om prisbild som preferens. Bostadspriserna i landets storstäder är i regel höga, särskilt om man vill bo centralt. I mindre städer får man ofta fler kvadratmeter för samma pris och kanske till och med en rymlig trädgård om man är ute efter det. Nuförtiden behöver småstadsliv dessutom inte innebära samma begränsningar i spel- och kulturutbud som det tidigare gjort. Mer om det i vårt inlägg!

Nätet – en gamechanger

Livet i en mindre stad har i ett historiskt perspektiv inneburit ett mer begränsat utbud av produkter och tjänster inom gaming- och kulturområdet. Den snabba digitaliseringen i samhället i stort har dock förändrat detta i grunden. När det gäller exempelvis gaming var det länge förbehållet en målgrupp som kunde bege sig till landbaserade anläggningar i de större städerna för att spela och delta i evenemang. Dessa är i allra högsta grad fortfarande relevanta i storstäderna i Sverige. Faktum är dock att digitala plattformar med poker online och ett brett utbud av andra spel numera är tillgängliga även för småstadsbor. Detta kan tillskrivas framväxten av internet under 90-talet och början av 2000-talet och att mycket i samhället – allt från jobb till nöje – är digitaliserat idag. 

Film på bioduken

De flesta småstäder har förvisso en lokal bio där man kan se de senaste storfilmerna och rullarna från Hollywood. Är man ute efter smalare film som är mer indie brukar dock utbudet vara begränsat om man inte bor i en storstad där det finns nischade biografer som visar festivalfilmer och dylikt. På biograf Roy i Göteborg satsar man exempelvis på kvalitetsfilm men också interaktiva visningar, genrekvällar och direktsänd och inspelad scenkonst. Som tur är kommer nätet till ens hjälp om man vill ha samma filmupplevelse men inte bor i storstad. Filmtjänsten Cineasterna erbjuds av landets bibliotek och ger alla låntagare rätt till åtta filmvisningar per månad helt gratis. Utbudet är i regel mer mångfacetterat och internationellt än vad som visas på bio och är ett hett tips för den kultursugna småstadsbon. Förutom Cineasterna finns så klart andra streamingplattformar som HBO, Netflix och SF Bio tillgängliga för småstadsbon som vill se bra film utan att bege sig för långt från det egna hemmet. 

Konst och kultur

För den som bor i en mindre stad och inte kan besöka landets anrika museer finns numera en uppsjö av digitala visningar, museibutiker och andra digitala alternativ tillgängliga på nätet. På de flesta museers egna hemsidor samlas ofta digitala resurser och samlingar och man kan botanisera bland verk och webbutställningar samt digitala visningar utan att behöva lämna hemmets trygga vrå. Göteborgs konstmuseum erbjuder exempelvis tjänsten Digiseum där man bland annat kan se högupplösta bilder på verk av stora konstnärer som Zorn, Munch och John Bauer. Så pass viktig har digitaliseringen blivit i konstkretsar att vissa konstnärer helt och hållet väljer digitala utställningar istället för traditionella konstutställningar när det gäller att visa sina verk. 

Litteratur

Är du en läslus som saknar ett stort och välsorterat bibliotek eller en större bokhandel i din småstad? Nuförtiden behöver denna ekvation inte innebära slutet för din läslust och kärlek för böcker. Tack vare uppkomsten av digitala lästjänster har läsare – oavsett var de bor – numera tillgång till ett kvalitativt och brett litteraturutbud direkt från mobilen eller läsplattan. Dels finns boktjänster som Storytel och Nextory där man i utbyte mot en månatlig prenumerationstjänst får tillgång till en imponerande katalog av e- och ljudböcker, dels finns de lokala bibliotekens e-tjänst Libby där man kan låna e-böcker utan att behöva röra sig rent fysiskt.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.