Storgatan 29 – ett alternativt kulturkvarter på norr

Text: Thomas Helsing Foto: Tomas Karlsson
Posted 2021-07-09 in Kultur, Leva & Bo, Musik

Ines Vilasevic och Jon Daly Skoog utanför Storgatan 29

Den här sommaren börjar delar av Örebros nya kulturkvarter vid konserthuset att smyga igång. Om allt går efter planerna så blir det officiell invigning i höst. Men lite i skymundan håller ett alternativt kulturkvarter på att ta form på norr. Kvarteret, med utgångspunkt från Storgatan 29, kommer i höst att innefatta konst, dans, musik och mat.

 

På adressen Storgatan 29 finns sedan ett par år musikstudion Pennysound studio. Där har Jon Daly Skoog från Studieförbundet Vuxenskolan skött driften och när Totally Örebro gör ett återbesök sommaren 2021 är verksamheten på väg att växa. Dessutom har Jon fått sällskap av kollegan Ines Vilasevic.

De nya lokalerna har adressen Storgatan 29 med ingång från Köping-Hultgatan. Här har det renoverats febrilt med flyttade väggar och helt ny planlösning, allt för att fungera för den planerade verksamheten. Lokalerna, som har arbetsnamnet ”Storgatan 29”, har inretts för att ge plats åt sång, musikproduktion, matlagning och dans.

Planlösningen känns både ambitiös och genomtänkt på samma gång. Jon pekar och förklarar hur väggar flyttats och utrymmen förändrats. Mycket kraft har lagts på isoleringen för att minimera störande ljud.

– Från danssalen kommer det fortfarande att höras musik utåt gatan, men upp till grannarna ska det vara ordentligt dämpat, säger Jon och pekar upp mot taket inne i den rymliga danssalen.

Golvet är byggt med svikt för att passa dansaktiviteter och den bortre väggen pryds av två stora speglar. Ines Vilasevic kommer att vara ansvarig för dansen på Storgatan 29. Hon berättar att de medvetet skapat väldigt flexibla lokaler.

– Våra lokaler går ganska lätt att anpassa för olika studiecirklar och i danslokalen kan man fälla upp stolar och göra den redo för föreläsningar.

– Vi kan ha mindre spelningar där också. Inte hela rockband kanske, men singer-songwriters och liknande. Lokalen är så pass ljudisolerad nu att det fungerar, tillägger Jon.

Går man ned för en spiraltrappa når man källarplanet. Jon visar upp två, nästan helt färdigställda, inspelningsstudior som han jobbat hårt med att färdigställa.

– Jag har precis gjort färdigt den där väggen, säger han och pekar mot en vägg med brädor uppsatta med lite mellanrum.
Brädorna är fräscha men lite brokiga och ser ut att ha börjat sina virkesliv i någon annan form, vilket Jon bekräftar.

– De där kommer från gamla lastpallar som vi återanvänt. Så de här brädorna har kanske varit i Kina och andra ställen men det är fortfarande bra virke. De skulle kasta en massa skräp här men jag sa “spara det där och det där”. Vi försöker att göra så mycket som möjligt själva för att spara pengar, påpekar han.

 

Storgatan 29

Tanken på en större kultursatsning än bara den ursprungliga inspelningsstudion har funnits ganska länge.

– Jag började jobba här (på Studieförbundet Vuxenskolan, reds. anm.) 2018, ungefär då Pennysound studio öppnade, och jag minns att vi pratade om det redan då, säger Ines.

Att utöka verksamheten har därför hela tiden varit aktuellt. Men mer än att bara addera kulturformer så är målsättningen att Storgatan 29 ska möjliggöra mer social interaktion över gränserna.

– Problemet med Pennysound-studion är att det bara är ett rum – antingen är du här eller så är du inte här. Det blir inget socialt häng där. Men samtidigt vill vi inte göra fritidsgård av det hela. När ungdomar kommer hit så är det för att dansa eller använda studion, men man ska också kunna träffas över gränserna, menar Jon.

Förhoppningsvis ger det också naturliga synergieffekter mellan kulturformerna. Spelar de in musik i källaren behöver de kanske dansare till en musikvideo, och då finns dansare en våning upp. Dessutom kan det bli utbyten över gränserna även inom kulturformerna.

– De dansgrupper som kommer hit kanske inte dansar samma stil. En grupp kanske kör dancehall och en annan hiphop och då kan de ha utbyte av varandra, påpekar Ines.

När vi kommer in på vilka musikstilar som kommer att prioriteras blir Jon både rak och tydlig; det är hiphop som kommer att dominera här. Men inte bara för att den dominerar kommersiellt idag, utan också för att den dominerar bland de grupper av ungdomar som man i första hand vill nå.

– Det kommer att bli mer hiphop än dansmusik och rock. Det är därför vi är här, det är den musiken vi själva är intresserade av, förklarar Jon och fortsätter:

– Örebro är jättebra på rock och indieband och hela den grejen, men det är ‘noll’ hiphop. Vi har haft musikproducenten Aladdin som jobbat som cirkelledare hos oss i studion tidigare. Han har producerat låten ”Marbella” med artisten Ant Wan och den är Sveriges fjärde mest spelade låt just nu. Tittar man på topplåtarna i Sverige idag så är det ‘urban’ och ‘hiphop’ och mycket pop. Släpper Dree Low ett album hamnar det som nummer ett. Men här i Örebro och i många andra städer är det för dålig representation lokalt, menar Jon Skoog.

Rent intresse- och försäljningsmässigt är hiphop den dominerande musikgenren, ändå pratas det generellt oftare om ‘rock’, enligt Jon. En titt på ett av Örebros största skyltfönster vad gäller musik – Live at heart – bekräftar den bilden. Rock och pop i bandkonstellationer dominerar utbudet de senaste åren.

– Den enda hiphopsatsningen under förra årets Live at heart kom från oss. Ingen annan gjorde hiphop, men vi blev tillfrågade av festivalen och tackade ja, förklarar han.

– Till och med Voxfestivalen har hiphop på programmet, säger Ines.

– Ja, och man kan fråga sig varför Voxfestivalen inte arrangeras i Stadsparken, undrar Jon retoriskt.

 

Men hur ser situationen ut rent generellt för ungdomar idag? Är det ett skriande behov av aktiviteter ni mättar med Storgatan 29?

Ines: När jag var yngre fick man inte komma in på fritidsgården längre efter att man fyllt 16 år. Det finns inte jättemycket aktiviteter för de som är 17-18 år.

Jon: Det finns bra ställen som Trainstation och Tegelbruket (Vivalla respektive Markbacken, reds. anm.), de har dock gemensamt att de ligger utanför city. Vad finns det för mötesplatser för kulturskapande i centrala Örebro?

I: Nu finns snart Kulturkvarteret men då handlar det om Kulturskolan och alla kanske inte har råd med avgifterna där.

Under vårt samtal blir det allt tydligare att Studieförbundet Vuxenskolan har en tanke med att etablera sig just här på norr, vilket Jon bekräftar.

– Vi kunde valt något industriområde som var billigare, men vi valde detta. Och Storgatan 29 är tillgänglig för de flesta, slår han fast.

Och givetvis har man tänkt extra just på tillgängligheten. Studiorna ligger visserligen i källarplanet men även rullstolsburna kan med lätthet ta sig ned dit via en hiss i trapphuset bredvid.

Tittar man sedan på socioekonomiska hinder så identifierar Jon och Ines andra problem.

– Gymnasieskolorna ligger numera ofta i centrum men fritidsaktiviteterna ligger däremot i förorten, påpekar Ines och får medhåll av Jon:

– Ställen i förorten som Trainstation och Tegelbruket är bra och de ska finnas kvar, men vi vill vara ett alternativ till dem.

Ines Vilasevic och Jon Daly Skoog i danslokalen på Storgatan 29Ines Vilasevic och Jon Daly Skoog visar upp danslokalen på Storgatan 29.

Den tredje kulturformen på Storgatan 29 är mat. Jon och Ines pekar på ett behov av tillgängliga kök över hela kommunen. Många skolkök som tidigare varit tillgängliga för studiecirklar och kulturella möten har stängt eller blivit svårare att boka. Dessutom avslöjar de att Studieförbundet Vuxenskolan har ytterligare en tanke med det nyinredda köket.

– Tanken är att även föräldrarna ska kunna komma hit. Det är många skolkök i Örebro, där människor från olika länder har kunnat mötas och laga mat tillsammans, som har stängt. Vivalla är ett exempel, menar Jon.

Vivallaexemplet är kanske det bästa för att belysa kulturutbyten över gränserna genom mat. För tiotalet år sedan kunde man på helgerna fortfarande ta sig till Vivallaskolans matsal och äta samt köpa matlådor för en billig peng. Utöver maten i sig så blev det en smältdegel av kulturella möten som var uppskattat av många och nu är saknat i samma utsträckning. Det är något liknande man vill uppnå med Storgatan 29.

– Och så får även föräldrarna en aktivitet och slipper åka iväg eller sitta och vänta, påpekar Ines.

I augusti blir det en smyginvigning av lokalerna i form av ett sommarläger mellan den 9 och 12 augusti. Då får ungdomar mellan 12 och 25 år möjligheten att delta i olika workshops inom dans och låtskrivande. En större invigning planeras till hösten men är helt beroende av restriktionerna. Det här sommarlägret genomförs under Örebro kommuns vinjett ‘Lov Örebro’.

– Stan växer åt det här hållet nu och då är det kul att vara mitt i den smeten. Bara att vi har Thorén business school här nu gör att det är massor med ungdomar i området och de ska vi förstås fånga upp, säger Jon.

– Och närheten till resecentrum är perfekt. Det är lätt att ta sig hit, tillägger Ines.

När Storgatan 29 är invigd på allvar blir det hjärtat i ett alternativt kulturkvarter på norr. I kvarteret finns redan ett par konstgallerier och Ines och Jon är inte främmande för utbyten även med dessa.

– Tillsammans har vi två konstgallerier, två caféer, en danssal och inte mindre än tre musikstudios i samma kvarter. Det tillsammans ÄR ett kulturkvarter, hävdar Jon och fortsätter:

– Tänk dig en kulturtant som har utställning i närheten och så glider vi förbi med tre rappare. De här personerna skulle aldrig mötas annars, de skulle aldrig vara ens i samma rum. Det här kan leda till så många spännande möten.

Ines är inne på samma tanke.

– Det är viktigt för oss att skapa mötesplatser och när vi gör det så kan det hända vad som helst.

Det finns en del utmaningar med att få konceptet Storgatan 29 att fungera men Jon är tydlig med varför de gör det här på just den här platsen.

– Det hade varit enklare att vara nån annanstans. Det hade varit mycket enklare och mycket billigare att bara slänga upp ett par studios någon annanstans. Men vi känner att det behövs mer möten genom kulturen. Det kommunikationsmedlet – att kommunicera genom exempelvis en matlåda – behövs. Möten genom kultur förebygger rasism och främjar demokrati, så är det bara!

 

Är du intresserad av att komma i kontakt med Storgatan 29 eller Pennysound studio så finns de på Instagram-kontot @pennysound_studio eller via Studieförbundet vuxenskolans hemsida Sv.se/orebro.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.