Ä.K.T.A öl – en hobby som spårat ur

Text: Ulf Hjelting Bild: Tomas Karlsson
Posted 2020-01-08 in Mat & Dryck, Näringsliv

Ishkey

Allt började 2016 då aktiebolaget startade. Idag driver Fredrik Lennström Sibbetorps gård med bryggeri, viltchark, konferenser, pub och AirBnB samtidigt som han arbetar heltid som brandman. Och i slutet av förra året lanserade han sin nya produkt – ”Ishkey”.

 

Vägen slingrar sig förbi Pålsboda. Vi har fått en karta att gå efter via Google maps – och där, en anonym avfart ut mot tillsynes ingenstans. En smal grusväg leder in till den sydnärkingska urskogen när plötsligt allt öppnar upp sig och en gård visar sig finnas i slutet av vägen. Sibbetorps gård. Det är här Fredrik Lennström har sitt ölbryggeri. Bland annat.

Ett glatt ”Hej” hälsar oss välkomna och vi stegar in i bryggeriet. Just nu pågår etiketteringen av produkten ”Ishkey”. Det vill säga Fredriks nya idé.

– Allt började egentligen för några år sedan då jag fick en så kallad infektion i mitt bryggeri och all öl blev odrickbar. Men istället för att hälla ut allt så sparade jag det. Vet egentligen inte varför, men så var det. Jag fick dessutom hämta all öl från Systembolagets depå och i butikerna, vilket gjorde en rejäl förlust, berättar Fredrik.

Efter det så fick den odrickbara ölen stå några år tills Fredrik kom i samspråk med en annan bryggare och han berättade vad som hade hänt.

– Då fick jag frågan ”varför inte bränna allt till sprit istället”. Bryggningen innehöll ju fortfarande alkohol och när jag fick kontakt med Nordmarks destilleri i Värmland gjorde jag slag i saken. De gör ju egentligen whisky, men de sa ”kom och hälsa på, så hittar vi på något med din öl”.

Och det gjorde de. Det första som kom ut av den destillerade ölen, råspriten, smakade som en svensk version av grappa. Undertecknad kan intyga. Slutprodukten lagrades på två stycken 50-liters sherryfat och ett litet fat om fem liter. Det är resultatet av det femlitersfatet som efter sex månaders lagring nu är till försäljning. Eller snarare var.

– Beställningarna bara haglade in och nästa batch av denna Ishkey blir klar i april.

 

Och namnet? Ishkey?

– Jag ville egentligen kalla det för Wishkey. En lek med orden wish, önska, och whisky. En wishkey blir något som önskar att det var whisky. Allt var grönt och jag hade tryckt upp etiketter när Systembolaget slog stopp. Vilseledande marknadsföring sa de och jag var tvungen att hitta på något annat namn. Så fram med stjärnstämpeln och bort med ’W’. Då blev det Ishkey som Systembolaget godkände.

Där befinner sig Fredrik Lennström idag. I ett förråd ligger de två 50-literstunnorna. I april i år ska de tappas. Då har tre år gått och innehållet får kallas för whisky.

– Men jag har fler ben att stå på. Bryggeriet är ett. Viltcharken ett annat där jag lovat Ica i Pålsboda leverans av köttprodukter och så har vi ett ’air bnb’ på gården, en pub för provsmakning och så har jag gallrat ut skogen för en skogspromenad. Det finns en tjärn lite längre bort och där brukar rådjur stå och beta på morgonen. Jag vill driva Sibbetorps gård som en modern gård där jag satsar på upplevelser och man kan säga att lite skämtsamt att nu med Ishkeyn så är Äkta öl en hobby som spårat ur lite, haha. Jag är en entreprenör. Full av idéer och ingen förvaltare.

 

Finns du kvar om tre år?

– Ja, det hoppas jag. Vi får se var det bär iväg med bryggeriet och destilleringen. Jag har en tanke om att göra en gin av odrickbar öl. Jag är nu erbjuden att hämta tre kubik öl som inte går att dricka. Den ska jag göra något kul med.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.