Asteroid återförenas


Posted 2016-03-22 in Musik

Casinotopp banner

De tog egentligen farväl av varandra för drygt två år sedan. Nu återförenas Asteroid för en ny platta med kommande turné.

 

– Ja, vi gjorde slut kan man säga. Skilsmässa. En paus, säger basisten Johannes Nilsson halvt på skämt, halvt på allvar.

Efter tio år som band bestämde sig medlemmarna i Asteroid för att gå skilda vägar. Då hade de just genomfört en längre turné. Men historien började 2003 med att Johannes Nilsson träffade gitarristen Robin Hirse och Martin Ström, i en studio i Lillån.

– Det var en sådan där klassisk folkbildningsgrej. Vi träffades, jammade och så bildade vi ett band ihop. Personkemin funkade. Man brukar oftast prata om kulturskolan och dess betydelse för det svenska musikundret, men att studieförbunden ställer replokaler till förfogande glöms gärna bort av våra politiker.

Asteroid var bildat och en demo släpptes 2004 och en EP 2005. En platta som de delade med Blowback släpptes 2006 och första helt egna skivan släpptes 2007. Efter det lämnade Martin Ström bandet och ersattes av Elvis Campbell som också medverkade på album nummer två, II, som släpptes 2010. Campbell medverkade i bandet fram till 2012 då Henrik Jansson tog över ansvaret för trummorna. Han medverkade på vinyl-sjuan Move a Mountain, men lämnade bandet kort därefter och ersattes av Elvis Campbell. Så såg bandkonstellationen ut när de valde att gå skilda vägar, och det är samma medlemmar i Asteroid idag.

I slutet av november 2015 dök det upp ett meddelande på Asteroids Facebooksida att en återförening var i antågande, en konsert tillsammans med All Them Witches i Aten 27 februari 2016. En reunionspelning genomfördes dock i början av december på Satin.

– Det här med att vi splittrades berodde på en mängd faktorer. Personligen jobbade jag då med musik på heltid och det blev helt enkelt för mycket.

Örebro med omnejd har länge varit ett litet Mecka för 70-talsrock. Band som Graveyard, Witchcraft, Troubled Horse och Dead Man med flera har utgått från den här delen av världen.

– Svenska band, och särskilt band från Örebro, har ett mycket gott rykte i länder som Tyskland, Holland, Belgien och Österrike. Ibland har jag fått frågan vad sjutton vi har i vårt vatten här som gör att vi kan få fram denna mängd av band som spelar obskyr psykedelisk musik.

Nu stundar inspelning av en ny platta för Asteroid. En efterföljande turné planeras också.

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

SÖK

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.