Camilla Söderwall: Supporterombudsman med fotbollshjärta

Text och montage: Thomas Helsing Foto: msun.se och Kicki Nilsson/Icon photography
Posted 2019-07-22 in Leva & Bo, Nöje

Camilla Söderwall

Hon är uppväxt med fotboll, spelade själv fram till 25-årsåldern i Små IF och gick ofta med sin pappa på Örebro SK:s hemmamatcher. Idag är Camilla Söderwall SLO – Supporter liaison officer – i Örebro SK.

 

Sedan några år finns det krav på att det ska finnas en SLO i varje klubb i Allsvenskan och dessutom är det önskvärt att även klubbar i Superettan utser en sådan, vilket flera har gjort. En SLO ska i grunden fungera som en kommunikationslänk mellan klubbarna och deras supportrar. Inför matcherna är de en viktig kugge för att alla ska få en bra fotbollsupplevelse.

– Men det är ingen som förstår vad SLO står för så inom SLO-gruppen säger vi hellre supporterombudsman, berättar Camilla Söderwall när vi ses en blåsig eftermiddag uppe på ÖSK:s kansli.

Trots semestertider är det viss aktivitet i lokalerna. Marcus Birro kommer ut från ett möte och vandrar förbi. Den förre SLO:n Erik Wärlegård stannar till och hälsar innan han skyndar vidare till ett möte. Och redan när jag klev in snubblade jag nästan över assisterande tränaren Daniel Bäckström. Camilla hälsar ledigt på alla och byter några ord här och där. Även om SLO-rollen är ett ideellt uppdrag hon har på sidan av sitt arbete så har hon så lång erfarenhet i olika roller att man kunde tro att hon alltid är där.

Utöver sitt uppdrag i ÖSK verkar Camilla inte få nog med utlopp för sitt fotbollsengagemang. Hon hjälper till under Örebrocupen och finns dessutom ofta med runt Rynninge IK:s matcharrangemang, både på dam- och herrsidan.

Vi slår oss ned vid ett bord och jag öppnar samtalet med att be henne beskriva sin nuvarande roll i klubben.

– Som SLO håller jag kontakt med supportrarna och fångar upp önskemål om exempelvis hjälp om de ska ha något Tifo, eller kanske ett bord om de ska sälja souvenirer. Samma sak med bortasupportrarna. Inför matcherna håller jag koll på hur många som kommer, om de kommer med buss, tåg eller egna bilar? Var de tänker ha sin uppladdning? Det här pratar vi SLO:er med varandra om.

Förutom andra klubbars SLO har hon också kontakt med supporterpoliser i de olika städerna. Det kan exempelvis röra sig om frågor som om det går att komma in och parkera bussen vid det ställe supportrarna vill ladda upp på. Målsättningen är att undvika ”krockar” mellan supportergrupper, även om hon betonar att de flesta matcher avlöper utan incidenter.

 

Hur är ÖSK-supportrarnas rykte ute i landet?

– Det är bra. De är lugna och skötsamma och har ett mycket gott rykte. Jag pratade nyligen med Malmös supporterpolis och han sa att det aldrig är några problem med Örebro.

 

Hur ser supporterföljena ut på bortamatcherna?

– Jag skulle säga att de är väldigt blandade i åldrarna. Emellanåt åker barnfamiljer med och är det blandade åldrar så brukar det i regel bli lite lugnare.

Camilla Söderwall har ett heltidsarbete till vardags och SLO-rollen är ett ideellt uppdrag hon försöker hinna med utöver det. Jag frågar om hon är med på varje bortamatch, men hon svarar att hon inte hinner med.

– Jag får styra själv vilka bortamatcher jag kan följa med på. Östersund borta en måndag skulle innebära att jag var tvungen att ta ledigt två dagar och det går inte. Jag skulle vilja vara med på alla bortamatcher men det går helt enkelt inte, även om fotboll är roligt. Vissa helger behöver man ta igen sig hemma efter en arbetsvecka, berättar hon.

Arbetsinsatsen kring en match, hemma eller borta, handlar om 5-6 timmar. Sedan tillkommer restiden. Tre timmar före match hålls ett möte så alla vet vad som kommer att hända under arrangemanget. Händer något i halvtidspausen, kommer bortasupportrarna med buss eller till fots, är det något speciellt Tifo just den dagen?

Efter matchen har man möte med matchdelegaten från Svenska fotbollförbundet. Då går man igenom om det har varit några incidenter eller om allt avlöpt planenligt.

– Det har inte bara med supportrarna att göra, det kan exempelvis handla om att storbildsskärmen slocknat en stund, berättar Camilla.

Utöver det räknar hon med att hon lägger ned 2-3 timmar varje vecka på samtal med supportrar, bortalag, supporterpoliser med flera. Kubanerna har hon mest kontakt med före och efter matcherna men hon betonar att dialogen i stort är mycket bra. Att vara SLO idag handlar i mångt och mycket om att erbjuda service till supportrarna.

– Det kan hända att de inte hittat något bra ställe att ladda upp på i staden de ska till. Då kan jag ringa till det motståndarlagets SLO och få tips. Och så får vi en chans att se till att de inte hamnar bredvid varandra.

 

Ja men apropå uppladdning. Var laddar man upp i Falkenberg?

– Ha ha, ja precis. Ibland behöver de inget uppladdningsställe. Falkenberg är en sån där stad som supportrarna hoppas att få bortamatch i på sommaren, då kan de göra en badresa av det.

 

Finns det andra sådana bortaresor som sticker ut?

– Brommapojkarna förra året. Då anordnade de en båtresa till matchen på Grimsta. Men det där beror lite på när matchen är. Är det en vardag åker man i regel direkt till arenan, på helger finns mer tid. Sundsvall tror jag blir en ”öl- och pulkaresa” och det är väl en blinkning till snöproblemen de haft där uppe tidigare.

 

Vad är roligast i rollen som SLO?

– Det är mötet med människorna. Man känner igen många efter några år. Även bortasupportrarna, det finns absolut inget agg där. De vet att vi jobbar för alla supportrar. Mötena driver en vidare – det, och kärleken till fotbollen.

Och den kärleken lär spira många år efter att Camilla Söderwall lämnat SLO-rollen.

– I Örebrofotbollen kommer jag alltid att finnas kvar på något sätt, avslutar hon.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.