Drakar och kosacker på årets medeltidsmarknad

Text: Camilla Johansson Foto: Pretzelpaws
Posted 2018-06-26 in Kultur, Leva & Bo, Nöje

Helgen den 6 till 8 juli kommer medeltiden tillbaka till Wadköping. Det är den populära medeltidsmarknaden som återigen bjuder in till tre dagar i förfluten tid.

 

Det är omkring 25 år nu som man kunnat tillbringa en helg varje sommar med att fascineras av hantverkare och artister samt fantisera om att själv vara en riddare i Wadköping. Med åren har marknaden vuxit, och fler spännande attraktioner har tillkommit.

– Den stora nyheten för i år är kosackspelet. Det kommer tre kosacker från Ukraina som kommer att uppträda till häst och göra alla möjliga typer av konster. De uppträder på egen hand på förmiddagen, och på eftermiddagen gör de ett gästspel i riddarspelen. Det är en internationellt känd grupp, och det är fantastiskt att vi lyckats få dem att komma hit, berättar Odjin Matiros som i alla år arbetat med arrangemanget och vid sidan av detta också driver både Wadköpings Historiska och Wadköpings Handelsbod.

Besökare från hela Mellansverige kommer till marknaden och det finns två förklaringar. Dels är det fri entré och dels ser man till att allt från hantverkare och handelsmän till uppträdanden håller hög kvalitet.

– Det är ett tufft arbete att hitta sponsorer varje år men vi föredrar att göra det och låta inträdet vara gratis och därmed göra det möjligt för alla som vill att komma hit, konstaterar Odjin Matiros.

Förutom kosacker och riddare så kommer draken Sötnos att återvända efter att ha gjort succé förra året. Det blir naturligtvis tillsammans med sin herre, alkemisten Arkadia Trismegistus.

– Vi har även byggt ut lekfältet för barn där de själva kan leka torneringar med käpphästar. Även detta är fritt men vill man skjuta till exempel pilbåge så kostar det en liten slant. En annan nyhet för i år är att Teatervalvet sätter upp en pjäs om Robin Hood, men denna har fokus på Marion, så det blir lite annorlunda än den historia man hört säkert tusen gånger, konstaterar Odjin Matiros.

 

Förutom hantverkare med försäljning så finns det också ett antal prova på-platser, där man till exempel kan slå sitt eget mynt, prova på att bära en riktig riddarrustning eller lära sig något anat om medeltiden. I år är även det medeltida lägret utbyggt, med fler deltagare i tidstypiska kläder som hjälper besökarna att låta sig transporteras bakåt i tiden.

 

 

 

Här är andra saker du kan se fram emot under medeltidsdagarna:

Riddarshow där riddarorden Jemtlandicum arrangerar ett fartfyllt och färgsprakande tornerspel. Stort underhållningsvärde och mycket publikfrieri utlovas.

Medeltida lajv för barn mellan 7 och 11 år. Bakgrunden till lajvet är att en missionär återvänder till Örebro med nya kunskaper och mörka hemligheter. Det är upp till deltagarna att försöka hjälpa missionären att sprida sin kunskap och lösa gåtor.

I det medeltida lägret kan du lära dig mer om hur man levde, vilken utrustning man hade och hur man exempelvis lagade mat.

På Glada galtens aktivitetsfält kan både vuxna och barn utmana varandra i aktiviteter som yxkastning, skjuta med stor blida och musroulette.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.