Is this the time for art?


Posted 5 månader sedan in Kultur

Dire Straits
Imorgon är nu

Museet för glömska har skapat en utställning som sätter ljuset på Europas gränspolitik och samtidigt reser frågor om konstens makt och maktlöshet. Den 11 november kommer utställningen till Örebro konsthall och kan beskådas fram till 30 december.

 

Samtida konst om migration ställer oss inför frågan hur en kan representera de politiskt orepresenterade och ställa ut och gestalta en mänskligt skapad humanitär kris, som Europas gränspolitik. Är det överhuvudtaget tid för konst?
Konstnärerna som deltar i den här utställningen från Museet för glömska lyfter fram olika aspekter av migrationens landskap –  allt från döden i Medelhavet till såväl den rasistiska politikens spridning. Tillsammans ställer deras verk frågan om inte de omstridda, hårt bevakade och svårpasserade gränser som nu står i fokus i Europeisk politik egentligen går rakt igenom och upprätthåller de politiska gemenskaper och kulturella självbilder vi lever med.

Deltagande konstnärer: Klitsa Antoniou, Kimbal Quist Bumstead, Nuría Güell, Oscar Lara, Daniela Ortiz, Xose Quiroga, Kristina Müntzing, Dror Feiler, Gunilla Sköld Feiler, Runo Lagomarsino, Behnam Sadiqi.

Museet för glömska är en nomadisk plattform som drivs av Erik Berggren och Kosta Economou, med hjälp av ett kollektiv av konstnärer och kulturarbetare. Museet skapar konstutställningar och rum för kritisk reflektion i och utanför Sverige. En grund i deras projekt är konstruktionen av minnen och produktionen av glömska i samhället. Sedan starten 2007 har de skapat utställningar om mediabevakningen av krig, vår hat-kärlek till USA, arabiska karikatyrteckningar, om det politiska i konsten och om guld – populärkulturella fantasier såväl som högst reella samtida och historiska gruvprojekt.

Utställningen på Örebro konsthall pågår mellan 11 november och 30 december.

(Visited 4 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.