Matisse på bio

Text: Thomas Helsing Foto: Carl Van Vechten
Posted 2018-02-25 in Kultur

Henri Matisse anses vara en av de främsta målarna inom modernismen. Även om han arbetade med olika konstformer var han i huvudsak målare och perioden 1906 till 1917 räknas som hans främsta.

 

Målningen ”Harmoni i rött” kom också till under den här perioden och räknas idag som ett av hans främsta verk. 1941 fick Matisse besked om att han hade cancer men trots att han blev rullstolsburen fortsatte han att måla och det var under den här perioden han började arbeta allt mer med papper och collage – ett annat av Matisses signum.

Nu visar Bio Roxy, i samarbete med Örebro konsthall, ”Matisse”. En film baserad på den internationellt hyllade konstutställningen ”The Cut-Outs”. I filmen får publiken följa med på en rundtur bakom kulisserna på utställningen och ta del av intervjuer med såväl experter som konstnärens vänner. Dessutom utlovas sällsynt arkivmaterial av Matisse i arbete.

Sammantaget uppges filmen vara en exklusiv inblick i slutet av Matisses karriär då bland annat hans serie med spektakulära cut-outs föddes.

Du kan se filmen på Bio Roxy den 12 mars med start 18.30. Biljetterna kostar 140 kronor och bokas enklast via Bio Roxys webbsida.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.