Anders vardagsmat: Rabarber är barnsligt gott


Posted 2016-06-01 in Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Anders Johnsson är kock på Katrinelunds gästgiveri & sjökrog. Under vinjetten Anders Vardagsmat presenterar han tips på god och lättlagad mat att förgylla vardagen med.

 

Rabarber och harsyra är två grejer som många har som barndomsminne, man ryckte upp en rabarberstjälk och bara tuggade. Den där härliga syrligheten sitter fortfarande kvar som en klar smakbild hos många med mig, tror jag.

 

RABARBER2Eller när man ute i sommarstugan, åt harsyra, och förundrades över hur de där gröna bladen kunde vara så goda. Syrligheten i rabarbern kommer från äppelsyra som också finns i äpplen, druvor och rönnbär (äppelsyran används också som konserveringsmedel med beteckningen E296).

Harsyrans smarriga syrlighet kommer från oxalsyra som faktiskt finns i rabarberns blad också – men ät inte rabarberblad för de är inte speciellt goda och är dessutom giftiga i stora doser. En kul grej med harsyra är att den faktiskt är skogens egen lilla John Pohlman. Det är skithäftigt: när det är fint väder så spretar de knallgröna bladen rakt ut – men så fort ett regnväder är på väg så böjs bladen in längs med stjälken. Detsamma gäller blommorna på harsyran – på kvällen så drar blomman ihop sig som om den ska sova. Ganska häftigt, eller hur?

Harsyra hittar du enklast på frisk, fuktig, skuggig och näringsrik mark, typ i granskog och lövskog. Rabarbern pallar du enklast hos grannen om du inte har nån själv. Bjussa sen på den här efterrätten och du är garanterat förlåten. Nästa gång kör jag rostade jordgubbar, sesamglaserad broccoli, grillad nykål eller något helt annat, vi får se vad som har hunnit dyka upp i skogen och grönsakslanden här i krokarna.

 

Så här enkelt steppar du upp ditt rabarber game

Nyvevad vaniljglass, rabarberkompott, rostad vit choklad och harsyra är nyckeln till succé.

Världens godaste vaniljglass
250g grädde, gärna eko
250g mjölk, gärna eko
80g äggula ( 5st ) alltid eko
170g socker
2 st vaniljstänger, delade på längden

Skrapa ur vaniljstängerna, lägg frön och stänger i en kastrull och koka upp med mjölk och grädde. Vispa ihop gulorna med sockret i en bunke och slå över den uppkokta gräddblandningen under vispning. Slå tillbaka allt i kastrullen och värm till 85 grader, rör runt hela tiden så det inte bränner i botten. Sila av och kyl ner. Kör i glassmaskin – det här är magi på riktigt.

Ps. Om du inte orkar eller har tid att göra din egen så går det fint att köpa vaniljglass, men välj en bra utan konstiga tillsatser.

 

Rostad vit choklad
100g vit choklad, grovhackad
ugn 200 grader

Skicka in chokladen på en plåt med smörpapper. Vänta 4-5 minuter, ta ut och blanda runt lite, det ska bli gyllenbrunt. Skicka in i ugnen några minuter till. Blanda runt och låt svalna. Bryt isär. Klart!

 

Rabarberkompott
3-4 rabarberstjälkar, utan blast
socker efter smak

Skiva nästan all rabarber (spara 7-8 cm) ganska tunt, ungefär en halv centimeter, det är inte så noga. Lägg i en kastrull, strö över lite socker och sätt på hög värme på spisen. Rör runt. När rabarbern börjar släppa ifrån sig vätska: sänk värmen, låt det puttra och rör om lite då och då. Det ska bli helt mjukt. Smaka av, behövs mer socker? Den rostade vita chokladen är ganska söt så det är gott om kompotten inte är toksöt. Låt svalna lite innan det är dags för kalas. Skiva den kvarvarande rabarbern supertunnt och lägg i isvatten så den krullar upp sig. Toppa tallrikarna med mycket harsyra, det är magiskt gott!!

Följ Anders på Instagram via kontona @kockskalle och @smarrig_vardagsmat.

(Visited 7 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.