Filip Nyängen – Ny klubbchef för Lindlövens IF

Text & Bild: Ulf Hjelting
Posted 2023-03-22 in Kultur, Mer Läsning, Sport

Klubben bildades 1976 och idag spelar laget i Hockeyettan. Filip Nyängen är ny klubbchef sedan januari i år. Örebro Läns Tidning har varit och hälsat på i Lindehov och Lindesberg.

Givetvis pekar GPS:sen i bilen åt helt galet håll för att hitta till Ishockeygatan 2 som är adressen för sporthallen Lindehov i Lindesberg. Efter att ha snurrat runt inne på anläggningen för LindePac AB blir det till att ringa för vägledning. Tydligen är höger vänster i de norra länsdelarna…
– Nej, nej! För sjutton! Du ska över till andra sidan vägen. Där hittar du Lindehov vid parkeringen på höger sida, säger Filip Nyängen när undertecknad erkänner sitt misslyckande att hitta fram till rätt adress i Lindesberg.
Efter att ha parkerat, och även ringt Linde Energi eftersom laddstolpen för elbilarna inte ville fungera, så begav vi oss in i sporthallen Lindehov och till den cafédel som finns i anslutning till själva hockeyrinken. Ute på rinken pågår det träning för ett av Lindlövens juniorlag.
– Det finns en idé om att bygga en riktig restaurang ovanför cafédelen, men då krävs det en hel del investeringar. Bland annat behöver hela belysningen i ishallen bytas till LED. Och att taket måste lyftas en bit. Som det ser ut nu går det knappt att gå rak däruppe och en massa ledningar är också i vägen.

Så tanken är att kunna äta och dricka något gott och samtidigt titta på hockey?

– Exakt! I dagsläget har vi bara alkoholtillstånd vid vissa evenemang.
 Lindehov invigdes i december 1985 och blev då Sveriges ishall nummer 173. Publikkapaciteten är 1 200 åskådare vid match. Föreningen Lindlövens IF bildades 1976 och största idrottsliga framgången nåddes säsongen 2004/2005 då laget avancerade till Division 1, det vill säga motsvarigheten till dagens Hockeyallsvenskan. Idag huserar laget i Hockeyettan Västra som ett stabilt mittenlag.
– Målsättningen är att vi ska vara redo i framtiden för att kvala och gå upp i Hockeyallsvenskan. Det är dit vi vill och det är där vi hör hemma rent sportsligt. Vi ska bli en starkare klubb och på så sätt vill vi ta steget upp i Hockeyallsvenskan. Nu fokuserar vi på att bli en stabil och attraktiv toppklubb i Hockeyettan. I skrivande stund ligger laget på tredje plats i tabellen för Hockeyettan.
 Filip Nyängen är alltså nytillträdd klubbchef för Lindlövens IF sedan januari i år. Han har tidigare arbetat både för Örebro Hockey och som press- och kommunikationsansvarig för Nya Moderaterna i Örebro.

Har du lämnat politiken helt nu?
– Ja, det kan man säga. Det var roligt så länge det varade och gav en enorm erfarenhet. Efter valet kände jag att det var dags att hitta på något annat efter sju år. Jag kände att jag var klar med att synliggöra politiken och jag har blivit vassare på kommunikation. Och nu kan jag även gå på en fest utan att någon vill prata politik.

Jaha? Förklara.

– Ja, ibland kunde det handla om saker och beslut jag inte alls var inläst eller delaktig i och som en del av partiet fick man ju då, så att säga, stå till svars för dessa beslut. Inte sällan blev det tyvärr i samband med någon fest. Nu blir det tack och lov mest snack om idrott, haha!

Vad är främsta fokus just nu för dig?
– Först vill jag hitta min plats som klubbchef och den rollen. Sedan vill jag skapa det bästa affärsnätverket i norra länsdelen och att detta nätverk ska bli en självklarhet för alla företag och företagare att vara en del av. Nu pratar vi Lindesbergsregionen med Nora, Fellingsbro, Kopparberg och Hällefors. Det finns även en vision om ett starkt nätverk med kvinnor som driver företag. Då skulle det skapas en yta även för detta. Sedan vill jag få styr på ungdomsverksamheten och på så sätt styra upp hela organisationen. Vi har idag väldigt bra ungdomar som inom en snar framtid kommer att återfinnas i klubbar både i SHL och Allsvenskan. Givetvis handlar det om pengar för att vi ska nå dit och för att allt detta ska bli verklighet.
Förutom rollen som ny klubbchef så driver Filip tillsammans med den före detta fotbollsmålvakten John Alvbåge företaget Picked Last som gör kläder och arbetar med antimobbning.
– Jag kommer att ha en mycket mer passiv roll i det företaget nu och John kommer att få ha en mer framträdande roll. Sedan kommer jag givetvis att ta med mig erfarenheterna från Picked Last till Lindlöven och även mina erfarenheter av spelmissbruk. Det är på så sätt vi skapar ett bättre samhälle. Men för att etablera oss ännu mer i Lindesberg måste vi även synas mer.

Är tjänsten som klubbchef tidsbegränsad?
– Det har varit en månad på prov nu för att känna oss för rent ömsesidigt. Jag blev uppringd i höstas efter valet. Sedan fick jag träffa delar av styrelsen och de verkar ha gillat det jag sa och nu är jag här som sportchef. Tjänsten som sådan är inte tidsbegränsad på något sätt.

Har du och familjen någon plan på att flytta?

– Jag vill definitivt inte stänga några dörrar för detta, men en sådan sak skulle bli svårförhandlad där hemma. Vi bor bra hela familjen och jag tar mig hit till Lindesberg på cirka 30 minuter med bil och 20 minuter med tåg.

Hur ser då en dag ut för klubbchefen Filip Nyängen?

– Kommer till jobbet, kollar mejl. Möten från tio till efter lunch. Jag är lite av en mötesmänniska och så är jag som mest kreativ på förmiddagarna. Det är då de bästa idéerna föds. Det finns en treårsplan som jag jobbar med.

Vad hände då när du kommit dit ni vill?

– Då kommer jag inte att sitta nöjd och rulla tummarna för det. Nu är jag här och kan se verksamheten med lite andra ögon och på så sätt påverka på ett positivt sätt.


Går du på matcherna?

–Jag var här ganska ofta här när jag jobbade för Örebro Hockey och det har blivit en hel del träningsmatcher här genom åren. Nu går jag så ofta det är möjligt.

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.