Nemax miljöhantering har alltid varit ett framtidsföretag

Text: Torbjörn Karlgren Foto: Tomas Karlsson
Posted 2019-04-24 in Leva & Bo, Näringsliv

Nemax miljöhantering

Ett företag i tiden och framtiden. Det var man redan i dåtiden. Nemax miljöhantering startade 1991. Snart 28 år senare har vi i resten av samhället kommit ifatt företaget på Närkesslätten.

 

Man kan tala om tung som bly när det handlar om ett företag som började med att samla in blybatterier. Eller om kvicksilver för ett företag som rusar snabbt som ett sådant mellan kunderna. Vi talar om Nemax. Nemax miljöhantering AB på slätten söder om Örebro, med bopålarna i Lekebergs kommun och postadress Kumla.

Namnet? Det betyder ingenting. Inget alls, faktiskt.

– Det var pappa som kom på. Han har alltid haft mycket idéer kring marknadsföring, varumärken och annat och var bestämd på att det skulle vara något med ett ”x” i, för det var bra, berättar Anki Bergstedt.

Så någon förkortning att härleda ur Nemax finns inte. Inte ens för den som på vägen dit funderat över om ”Ne” skulle kunna ha något med ”Nerike” att göra. Eller om det där med ”max” är lika enkelt lättmotiverat positivt som det låter.

– ”Max” gäller dock inte tillväxten, förklarar Anki.

Hon är vd för det Nemax som så sent som 2017 tog titeln ”Årets företag”.

– Vi vill växa organiskt och vi vill göra det i en bra takt, säger hon och har i ena vågskålen 11 medarbetare i företaget och i den andra 20 miljoner kronor drygt i omsättning som argument för den strategin.

Men vi tar det från början, va? Faktiskt tidigare än från början, långt tillbaka i den tid då avfall bara var skräp och miljön knappt uppfunnen än. 1991.

1991 var det ingen självklar karriärväg. Återvinning var på många sätt nytt, myndigheterna utfärdade regler utan att veta riktigt hur de skulle efterlevas och ibland knappt varför och från Naturvårdsverket utgick ett påbud att hela batterivärlden inte skulle skattskrivas men avgiftsbeläggas med en 30-kroning.

Anki Bergstedts far drev Bildelskompaniet i Örebro och det blev bryggan till att börja med avfallshantering i form av att samla in batterier på bygden. Dryga kvartsseklet senare spänner Nemax över 200 produkter och har ett upptagningsområde kundmässigt på 25 mil i fyra riktningar från kontoret, ett upptagningsområde som innebär att man täcker in hemorten för 80 procent av det svenska folket.

Utgångspunkten är Skoftesta gård 13 kilometer väster om Marieberg, om vi nu ska ta en kommersiell geografisk bestämning. Det är också föräldrahem för Ankis make – och det vackert inredda kontor där vi träffas är gårdens före detta stall, passande i sig för en hästflicka som Anki.

Här har man alltså det mellanlager där man tar hand om allt som idag klassas som farligt avfall vid sidan av att man ägnar sig åt rådgivning och miljötekniska tjänster.

En massa farligt avfall mitt ute i jordbruksmarkerna, alltså? Jajemän.

– Under kontroll, förstås, säger Anki Bergstedt. Lekebergs kommun inspekterar ju våra lokaler och lager och vi har ett väldigt bra samarbete med kommunen. Och tänker man efter lite förstår man ju hur noga vi är med det vi gör – det är ju vi som brukar marken runtomkring här.

Just miljötänkandet står förstås i centrum 24/7 hos ett företag som Nemax som byggt sin affärsverksamhet på att göra något bra i form av att ta hand om det miljöfarliga avfall som är en förutsättning för verksamheter vi driver men som i andra änden måste tas om hand.

– Det här är ett område som växer hela tiden och där vi hela tiden breddar vårt utbud och våra tjänster, konstaterar Anki Bergstedt.

Samtidigt försvinner andra delar av det som en gång var grundstenar i företagsbygget när till exempel de små bilverkstäder och bensinmackar där man hämtade 1990-talets batterier och oljefilter blir färre och färre. Samtidigt har vi en enorm mängd av avfall och produkter som vi måste, ska och vill återvinna vilket utvecklingen från några få till ett par hundra fraktioner i hanteringen visar.

– Det här har varit en utveckling i flera steg, konstaterar Anki Bergstedt med de gångna decenniernas rutin i backspegeln.

Under senare delen av 1990-talet kom nya krav från myndigheterna, lagstiftningen förändrades och det som till en början upplevdes som enbart pålagor bidrog tillsammans med annat till att miljömedvetenheten ökade.

Den utvecklingen har sedan accelererat och Anki Bergstedt ser ett tydligt trendbrott.

– Ja, de senaste fem åren och nu ännu mer det senaste året har allt kring miljö och hållbarhet fått en helt annan tyngd hos alla, konstaterar hon. Det kan ha varit så tidigare att man levt upp till miljökrav för att man varit tvungen men idag inser företagen vikten av att ha en hållbar produktion, att vara transparent och tydlig och att ta sitt ansvar på riktigt. Samtidigt växer nya generationer upp där miljömedvetandet är en självklarhet och kraven på företag och näringsliv högre och då måste man ha en sund och hållbar företagsamhet för att ”duga” hos de nya generationerna konsumenter.

Delar av den generationen ska Anki Bergstedt möta strax efter att vi träffats. Det handlar om juryskap i UF, Ung företagsamhet, för Anki som är aktiv inom företagsvärlden även utanför den egna verksamheten – och som gärna hyllar andan i både Lekeberg och mellan företag i övrigt.

 

Nemax på 5-10 års sikt?

– Nästan omöjligt att svara på i en bransch där det händer så mycket hela tiden. Men vi ska fortsätta växa organiskt, växa i en bra takt och fortsätta vara den lokala partnern som har de täta och nära banden till våra kunder, konstaterar Anki.

 

Inga yrkesskador efter alla år med att ta hand om miljöfarliga ämnen och avfall?
– Nej. Eller joo. Det brukar ju vara så att när jag och min man åker till någon verkstad så kör vi runt på baksidan och ser vad de har för containrar och hur de förvarar grejerna.

 

Nemax miljöhantering om Nemax miljöhantering

Nemax Miljöhantering AB ser alltid till att vara det bästa alternativet i miljö- och avfallsbranschen. På flera sätt.

Nemax arbetar ständigt för att vara den bästa partnern vid hantering av all form av farligt avfall. Vi har kunskapen och den effektiva tekniken och vi garanterar alltid hög kvalitet i de jobb vi utför.

För oss är det viktigt att alltid verka för en god miljö och hållbar utveckling och att samtidigt utgå från dina och era behov så att det passar verksamheten. För oss är det också självklart att erbjuda en personlig service, vi gör det bekvämt och bekymmersfritt för dig som kund.

Det kan verka självklart, men vi kan det vi håller på med – farligt avfall.

 

Nemax miljöhanterings tillstånd

Nemax verksamhet är tillståndspliktig enligt miljölagstiftningen.  Nemax har tillstånd enligt miljöbalken till mellanlagring av farligt avfall vid Nemax Miljöhantering AB.

Tillstånd till yrkesmässig transport av farligt avfall enligt avfallsförordningen.

 

Hållbart arbete – en självklarhet

Vi på Nemax ser till att det avfall som vi tar hand om leds till återvinning. Vi strävar alltid efter att hitta nya lösningar för att kunna utnyttja avfall som råmaterial på marknaden.

 

SÖK

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrev
ÖSK-arkivet
Norges Casino

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.