Omarbetade scener ur ett äktenskap


Posted 2016-10-17 in Kultur

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

När Johan (Erland Josephson) och Marianne (Liv Ullman) gjorde entré i tv-rutan 1973 i regi av Ingmar Bergman stannade Sverige. Över 3,5 miljoner svenskar följde äktenskapsdramat Scener ur ett äktenskap. De sex avsnitten spelades in under 42 dagar i en lada på Fårö och Bergmans intention var att skapa ett stycke ”vackrare vardagsvara för tv”. Och folk skilde sig som aldrig förr. Nu har det gått över 40 år och inget är sig likt, eller?

 

Den 22 oktober spelas Scener ur ett äktenskap på Hjalmar Bergmanteatern. I denna nytolkning av regissören Franciska Löfgren ställs alla traditionella värderingar, könsroller och samhällsperspektiv på sin spets. Klassikern får sig ett helt nytt ljus genom att rollerna helt enkelt byter kön och det istället är Marianne som kastar in handduken och lämnar Johan kvar med snoriga ungar och ett blödande hjärta.

I denna nytolkning spelas Johan av Mattias Redbo och Marianne av Anna Lyons. Johan och Marianne har nya fräsiga frisyrer och en tid hos familjeterapeuten. Aldrig har det varit så lätt att ha det svårt. Aldrig har det varit så svårt att vara två. Johan känner sig ensam och Marianne är aldrig hemma. Det bor en orm i fruktskålen hos familjen Bra.

Den här versionen av Scener ur ett äktenskap har tidigare spelats på Brunnsgatan 4 i Stockholm och har fått lysande recensioner i svenska dagstidningar. Dagens Nyheter skrev bland annat att ”Scener ur ett äktenskap susar som en sprakande raket mot scenhöstens gråmulna himmel” och Svenska Dagbladet instämde med att det var “ett skrattpiller från början till slut”.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.