Grattis Örebro!


Posted 2015-07-26 in Leva & Bo

Imorgon är nu
Nollnitton online banner

Det förberedande arbetet har pågått sedan 2013 – nu är jubileumsåret här. Örebro fyller aktningsvärda 750 år och det är dags att fira.

 

Under hela 2015 pågår mindre och större evenemang, och nu närmar sig årets höjdpunkt: jubileumsveckan som går av stapeln 10-15 augusti, veckan innan skolorna börjar.
– Det är då själva födelsedagskalaset kommer att äga rum. Vår avsikt är att det ska bli århundradets Örebrofest, ett kalas med en 750 år lång uppladdning. Vi har tittat på andra städers jubileum, och vi har även talat med dem som var med 1965 när Örebro fyllde 700 år och som har berättat om hur fantastiskt de tyckte det var. Så vill vi att detta också ska bli, en fest man fortfarande minns om 50 år, säger Sandra Almqvist, projektledare för 750-årsjubileet.

Jubileumsveckan består av en rad temadagar från måndag till lördag, då en mängd av allt det intressanta som finns i Örebro kommer att uppmärksammas. Först ut är en motor- och fordonsdag.
– Vi kommer att lyfta alla de typer av fordon som finns i Örebro. Det kommer att vara bilar, truckar, blåljusfordon, bandvagnar och vi arbetar på att få in ett flygplan.

Den röda tråden genom veckan är att örebroare och övriga besökare inte bara ska vara åskådare, utan även får en chans att prova på. Så i allra högsta grad under tisdagens tema, Idrott och Hälsa.
– Det kommer att finnas tillfälle att prova på olika idrotter, yoga och mycket annat. På Vårt Hälsotorg i Slottsparken kommer USÖ, olika gym och Yogastudios att finnas. Dagen avslutas med fem-kilometersloppet Color me Rad, ett lopp som även arrangeras internationellt, och i dagsläget är 4 000 personer anmälda, berättar Sandra om loppet vars namn kommer av att man vid varje kilometermarkering får färgat majspulver kastat på sig.

Onsdag, kulturens dag, är dagen då Örebros kulturliv visas upp. Bland annat finns Kulturskolan och Medborgarskolan på plats och visar sina aktiviteter med prova på-moment, vid sidan av gycklare, musik, teater och mycket annat.
– Under onsdagen kommer vi också att visa upp den mångkultur som finns i Örebro. Vår befolkning består av 165 olika nationaliteter, och det blir flaggor och mat från olika länder. Maten kommer att finnas att köpa i pubområdet på Järntorget.
Denna dag invigs också en scen som är uppbyggd på Svartån utanför Slottet, och här kommer Svenska Kammarorkestern att framföra La Traviata.

Torsdag handlar om det lokalproducerade, och då allt som är lokalproducerat: mat, dryck, konsthantverk och mycket annat. På kvällen kommer Lotta Engberg agera allsångsledare, också detta från scenen på vattnet.

På fredagen är det dansfest i Örebro, under ledning av Dermot Clemenger.
– Det kommer att vara olika stationer runt slottet där man kan prova på bugg, salsa och mycket annat. På eftermiddagen och kvällen är det först seniordans och sedan en dansbandsfest i Slottsparken och parallellt med detta uppträder Eric Saade på Stora scenen, säger Sandra.

Så har vi då kommit fram till den stora festdagen, lördagen, då det som sig bör kommer att serveras tårta.
– Denna dag kommer inte att ha något speciellt tema. Det kommer att hållas Örebros största yogapass med möjlighet att prova olika inriktningar inom yoga och det kommer att spelas Street basket.

Kontinuerligt under hela veckan kommer det att finnas aktiviteter för barn och ungdomar, och Sandra Almqvist avslutar med att berätta att allt utom Color Me Rad-loppet är kostnadsfritt.

 

Mer info: www.orebro750.se/jubileumsveckan/

(Visited 5 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Örebro Brew Fest 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online
Imorgon är nu

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.