Örebro Seriefestival 2.0


Posted 7 månader sedan in Kultur, Leva & Bo

Nollnitton online banner

Lördagen 11 november är det dags för Örebro Seriefestival. Det här blir andra året i rad som den genomförs och platsen är Hjalmar Bergmanteatern.

 

Thomas Karlsson är nyvald ordförande i Seriefrämjandet och även projektansvarig för Örebro Seriefestival.

– Det blir två dagar med serier i fokus. Vi startar lördagen den 11 november klockan 11.00 och avslutar festivalen söndag den 12 november klockan 16.00.

Platsen för årets seriefestival är Hjalmar Bergmanteatern i Medborgarhuset. Ett 40-tal förlag och serieskapare kommer att finnas på plats och Seriebiblioteket i Örebro kommer att närvara med ett pop up-bibliotek. Här på festivalen kommer du som besökare både att kunna låna serier och lyssna på föreläsare. Vill du teckna eller rita något själv så finns det ritmaterial på plats.

– Det här är andra året i rad som vi genomför festivalen och planen är att detta ska bli en årligen återkommande festival. Vi vill med den här festivalen sätta fokus för seriers betydelse för bland annat barn och tonåringars läsning. I dag finns det en läsproblematik, särskilt hos unga pojkar, där läsandet av serier ger en naturlig ingång till skönlitteraturen. Det är bland annat detta som litteraturforskaren Per Israelson kommer att föreläsa om.

I år är festivalens tema Serier, läsande och läskunnighet. Festivalen arrangeras i samarbete med ABF, Seriefrämjandet, Örebro kommun, Region Örebro län och Adolf Lindgrens stiftelse.

 

Deltagande gäster och föreläsare:

Sara Bergmark Elfgren & Karl Johansson: har tillsammans skapat den episka fantasyberättelsen Vei – bok 1 som är första delen om jättar och asagudar.

Sara Bergmark Elfgren är även aktuell med romanen Norra Latin och har skapat poddcasten De dödas röster. Hon är även en av författarna bakom Cirkeln.

Karl Johansson är tecknaren bakom Berättelser från Engelsfors och romanserien Mara från Ulthar.

Sture Hegerfors grundaren av Seriefrämjandet 1965 och ordförande fram till 1975. Tecknare, författare och journalist. Sålde sin första skämtteckning till Göteborgs-Posten 1951.

Pidde Andersson serieförfattare och journalist. Har skrivit manus till Åsa-Nisse, Axa och Bamse men även med filmkritik för Helsingborgs Dagblad. Ledamot av Svenska Serieakademin.

Emil Maxén illustratör som arbetat både med julkalendern för SVT (Barna Hedenhös uppfinner julen) och med storyboard för Aviciis video till Addicted To You. I november kommer hans illustrationer på Arlas mjölkpaket.

Per Israelson litteraturforskare vid Stockholms universitet föreläser om den tecknade serien som pedagogiskt redskap.

Erik Svetoft samtalar om serier och släpper sitt senaste seriealbum Mondo i och med öppnandet av Örebro Seriefestival.

Ilpo Koskela är en av Finlands med respekterade serieskapare. Han föreläser om hur man marknadsför, säljer och skapar serier på kommission.

Sara Olausson har gjort den semi-självbiografiska serieroman Det kunde varit jag har väckt mycket debatt i tiggarfrågan.

Yvette Gustafsson känd från tidningen Nemi och serieförlaget Zak & Ting samtalar med Sara Bayrami om hur man skapar en mångfacetterad serie.

Stef Gaines och Lisa Medin från Mangapatriarkatet, och Nanna Petersson från Seriebiblioteket diskuterar ”Att komma in i Seriesverige – då, nu, och vidare”.

 

Deltagande förlag

Cobolt förlagß

Sanatorium förlag

Albumförlaget

Tusen Serier

Bonniers Carlsen

Fanzine förlag

Steven King Comics

Adelaide Tasker

Helena Menanda

Svenska superserier förlag

Dotterbolaget

Mangapatriarkatet

Zak & Ting

Spejs förlag

Nubeculus

Ades media

Scandinavian Chapter

Svenska Fantomen föreningen

Uvett serier och illustation

 

 

 

(Visited 8 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.