Fika i Örebro – modernt eller klassiskt?


Posted 3 månader sedan in Leva & Bo, Mat & Dryck

Klubb Wah-wah-4

Örebro har en lång tradition av fikavänliga caféer av olika modell. Här är två tips från vår matskribent Paul Dahlgren när du vill fika i Örebro – ett modernt och ett klassiskt.

 

Bullvivan

Bullvivan med bageri och konditorierna Bullvivans på Aspholmen och Bullis på Öster är genom sitt nyskapande koncept med goda bakverk mycket populära för en fika i Örebro.

Ägarna, Noraparet Johanna och Fredrik Grönroos har i utformning och koncept verkligen lyckats med att sätta sin personliga prägel på de två konditorierna. Johanna, konditor, och Fredrik, bagare, är båda utbildade på Virginska skolan, startade ensamma upp den verksamhet som, framgångsrikt, idag har ett 20-tal anställda.

I båda konditorierna, fräscht inredda, dignar de inbjudande diskarna av frasiga wienerbröd, mumsiga bullar, maränger, färgglada, vackra och läckra bitar, cupcakes, bakelser och tårtor samt olika, mer ordinära, smörgåsar.

Bullvivans på Aspholmen öppnar tidigt och har en riklig frukostbuffé med kaffe, olika tesorter, bröd, ost, skinka, ägg, gröt, köttbullar, flingor, yoghurt, juice samt en bonus i form av en Schwarzwaldtårta. Till lunch finns lättare rätter som sallader och smörgåsar. Här finns också den egna tårtverkstaden med ett rikligt utbud. Vår favorit är Williamstårtan med vaniljkräm, pärongrädde med päronbitar, och marsipan, chokladtryffel samt hackad mandel.

Bullis på Östers specialitet är lunchbuffén i form av en dagens soppa med tillbehör som gott bröd, kex, ostar, frukt, marmelader samt en lyxig tårtbuffé. Nyttiga soppor av grönsaker som blomkål, broccoli och sparris följs här upp av gräddfyllda tårtor. Sommartid nyttjas en mindre uteservering.

 

Smörgåsbutiken

Smörgåsbutiken är en mycket klassisk butik där den berömda smörgåstårtan, med de krossade ostbågarna, den rika garneringen och Sverigeflaggan, alltjämt är Örebros och en av landets bästa.

Butiken har funnits i Medborgarhuset sedan det byggdes 1965, i över 50 år. Tiotusentals örebroare har under de åren ätit av den berömda smörgåstårtan. Totalt har omkring en miljon smörgåstårtor sålts.

Smörgåstårtans signum är de krossade ostbågarna runt om tårtans kanter. Smörgåsbutiken var först i landet med denna goda och innovativa garnering. Smörgåstårtans överdel är, sedan början, alltid välfylld av räkor, skinka, ägg och grönsaker, toppat med finska pinnar.

I sortimentet finns dessutom smörgåsar, baguetter, snittar och kallskuret. Omtyckta smörgåsar är landgången och omelettmackan, fylld med räkor, även de har varit med sedan öppningen och är ett utmärkt val för en fika i Örebro.

 

Smörgåstårtan

Smörgåstårtan är en mycket Svensk företeelse sprungen ur vår tradition att se smörgåsen som en egen måltid. Begreppet ”Smörgåstårta” började användas i mitten av 1940-talet. Utmärkande var de olika lagren med fyllning, dekorationen på utsidan och att de skulle skäras upp som en tårta.

Smörgåstårtans genombrott kom under 1950-talet, då recept började finnas med i kokböckerna, och att den allt oftare serverades i hemmen vid festliga tillfällen. Wedemarks konditori i Östersund gör anspråk på att de år 1965 skapat den moderna Smörgåstårtan. Det är sannolikt överdrivet för, exempelvis, öppnade samma år Smörgåsbutiken i Örebro med sin egen, alltjämt gällande, form av smörgåstårta. Sedan öppnandet drivs och ägs Smörgåsbutiken av familjen Larsson.

(Visited 84 times, 1 visits today)
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar