Lokaltillverkad hantverksöl på Goda Rum


Posted 2017-04-28 in Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Förra året startades sex nya bryggerier per månad i Sverige. Några av dessa finns i Örebro och den 12 maj arrangerar råvaruleverantören MaltMagnus ett event på Goda Rum i Kumla med inriktning på hantverksöl.

 

– Tre lokala bryggerier kommer att delta på eventet: Närke Kulturbryggeri, Almby Brewery och Ä.K.T.A Öl från Pålsboda. Dels kommer man att få en goodiebag och dels kommer varje bryggeri att ha en egen monter där man kan prata med representanter från bryggeriet. Sedan kommer givetvis deras öl att säljas i baren på Goda Rum, säger Veronica Lindroos som är mediaansvarig för MaltMagnus.

Det blir dessutom presentationer och intervjuer med de deltagande bryggerierna och MaltMagnus kommer att berätta om sitt företag och om hur man på ett enkelt sätt kan brygga öl hemma. I biljettpriset ingår även en beer flight, som består av smakprov från de deltagande bryggerierna, samt en plocktallrik sammansatt av Daniel Oikemus på Goda Rum.

– Det här är en jättekul bransch att jobba i. Här flödar verkligen kreativiteten och alla hjälper alla. Det är därför vi gör det här eventet, som vi valt att kalla Lokal hantverksöl. Kumla Promotion har även de efterfrågat ett sådant här event, men arrangemanget är givetvis öppen för vem som helst.

Givetvis finns det fler lokala bryggerier än de som deltar på Goda Rum den 12 maj. Tanken var att även Örebro Brygghus skulle delta, men ägarna av bryggeriet befinner sig då i Köpenhamn på Mikkeller Beerweek.

– 1995 fanns det fem aktiva bryggerier i Sverige och idag är det nästan 300 stycken. Några säljer enbart sin öl till restauranger, andra finns på Systembolaget. Några är väldigt duktiga på vad de gör och det är även de som blir kvar i branschen. East West har ett eget bryggeri, det finns ett bryggeri i Nora och Karlskoga bryggeri har nyss startat. Det är nästan så att det även är svårt för oss att hänga med i antalet nystartade bryggerier.

Det stora felet många bryggerier gör i uppstartsskedet är att de köper ett alldeles för litet bryggverk, vilket gör att de får arbeta väldigt mycket för att kunna producera större volymer. MaltMagnus är leverantör av råvaror och bryggverk för att framställa öl. De kan även hjälpa till med att krossa malt och med att designa kapsyler.

– Det ska vara bekvämt att handla och det är därför vi satsar på service. Nytt är att vi nu kan hjälpa till med att trycka kapsyler, posters och kartonger med bryggeriets logga. Sedan har vi även skapat en lokal produkt – Kumlabacken, en back helt gjord i trä som gynnar näringslivet i Kumla. Man kan använda den som ölback och den säljs från Haparanda till Skåne.

 

Lokal hantverksöl på Goda Rum. Är det ett event som kommer att återkomma?

– Det är inte omöjligt, men först ska vi genomföra det här eventet.

(Visited 14 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.