Så gör du en riktigt god löksoppa


Posted 2014-04-05 in Mat & Dryck

Orkar du inte googla fram den bästa varianten på klassiska recept? Lugn – journalisten Joakim Johansson gör det åt dig. I serien ”Så gör du en riktigt god…” bjuder Joakim på recept på klassiska maträtter, framtagna via trial and error-teknik hemma i hans kök. Joakim har bett oss att betona att han har ett stort intresse för matlagning, men ingen formell kockutbildning. Håll till godo, här kommer det första receptet!

 

Jag älskar löksoppa. Jag har beställt den på restaurang flera gånger och smackat och njutit och sagt just det – jag älskar löksoppa.

Och det är ju svårt att inte göra det givet vad du faktiskt serveras. Sötstekt lök? Check. Långsamt kokad i god kalvfond? Check. Med krutonger?! Check. Och ost?! Säg att det finns ost! Check, indeed!

När jag letade runt efter recept på löksoppa märkte jag ganska snabbt att det verkade vara förvånansvärt enkelt att göra hemma; hacka lök, koka ihop, bränn av i grillen, ät. Men nyckeln – och det här är viktigt – till att få den riktigt bra sitter i löken. Steker du inte löken får du inte till den söta smaken och djupt bruna färgen, och din soppa kommer att smaka och se lite tråkigare ut. Ta tid på dig att på kontrollerad medelvärme långsamt förändra löken. Det är lite som magi. Anyways, så här gör jag. Snabb grej bara: du kan utesluta bacon och byta ut kalvfonden mot grönsaksbuljong om du vill göra soppan vegetarisk, men när jag gjorde det blev smaken av med ganska mycket av sitt djup. Receptet räcker till två väl tilltagna portioner.

 

Löksoppa gratinerad med gruyèreost (2 pers)
6 stora gula lökar
En knapp dl portvin
150 g gruyèreost
0,5 dl balsamvinäger (vit eller röd vinäger går också bra)
Kalvfond (dosera till drygt 2 liter vatten)
5 skivor bacon
En kvist bladpersilja, fyra kvistar timjan, ett lagerblad
En halv baguette (till krutonger)

 

Gör så här:
Du behöver en bra gryta, gärna i emaljerat gjutjärn. Skiva all lök tunt och mjuka upp den på medelvärme ihop med en klick smör på kanske 50 gram. Det här tar tid; det SKA ta tid. Du vill förändra löken, bryta ner den, få den mörk och slafsig. Du kommer att ha grytan nästan full med lök när du börjar, men allt eftersom vätskan släpps ur löken kommer den att koka bort och löken blir till en sörjig massa i botten. Kort sagt: fräs löken i nästan en halvtimme och märk hur den byter färg från nästan transparent till brunt, och notera framförallt att löken byter smak från stickigt och vasst till lent och sött.

Häll i portvinet och vinägern och koka in i löken. Strimla baconskivorna ganska tunt och släng i tillsammans med de gröna kryddorna. Häll på vattnet och fonden, hiva i en nypa salt, koka upp och sänk värmen och låt soppan sjuda nästan en timme. Fiska upp kryddorna och kasta bort, och smaka av med salt. När soppan börjar bli klar skär du brödet i centimeterstora kuber, fräser i smör och låter torka upp lite på hushållspapper. Sista steget är att gratinera soppan. Maxa ugnen på grilläge. Häll soppan i ugnssäkra skålar, toppa med bröd – krutongerna och strimlad gruyèreost. Du ska bygga ett litet berg av ost. In i ugnen tills osten smält och svartnat en smula. Servera omgående.

 

Du hittar fler av Joakims mattexter på annarsdorman.se.

(Visited 79 times, 2 visits today)
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar