Vintips: Les Lauzeraies


Posted 2017-07-31 in Mat & Dryck

Nollnitton online banner

Producenten Les Vignerons de Tavel har sin produktion i den lilla byn Tavel, nordväst om Avignon i Provence. Detta område, i södra Rhonedalen, producerar världens bästa roséviner.

 

Vingårdarna ligger i sandiga områden med stenar från tidigare floder och har inslag i jorden av kalk vilket ger vinet en elegans samt en tilltalande arom. Enligt lag måste odlingen i området ske enligt hållbara och miljövänliga principer. Speciellt är att för dessa roséviner är det krav på att de inte får vara för ljusa vilket ger vinet en vacker ljusröd färgnyans. Noterbart är att odlarna i området vägrar att producera röda eller vita viner utan de producerar enbart suveräna roséviner. Les Vignerons de Tavel är den främste producenten och det största kooperativet i området med 85 vinodlare, bildat för 80 år sedan.

 

Les Lauzeraies

Vinet utsågs av Sveriges vinjournalister till ”Årets rosé” 2016. Det är inte bara det bästa utan också det mest prisvärda rosévinet. Namnet Lauzeraies betyder kalksten syftande på den jordmån vinrankorna växer i. Det ekologiskt odlade vinet har en ungdomlig och somrig doft. Smaken är fräsch och fruktig med tydliga inslag av hallon, körsbär och jordgubbar. Vinet består av hela nio druvor men främst Grenache 48% och Cinsault 32%. Serveras väl kylt och dricks lämpligen som sällskapsvin eller till sallader samt lättare fisk-, kyckling- och kötträtter. En av få roséviner vilken väl kan lagras några år.

 

Provence

De värmande soltimmarna och de svala havsvindarna i Provence ger förutsättningar för roséviner i världsklass. Rosévinerna blir allt populärare över hela världen och står idag för 10% av all vinproduktion. I Sverige har konsumtionen av rosévin nära femdubblats under de senaste tio åren. Vi kan dag välja bland nära 500 olika roséviner genom Systembolaget. Främsta motivet till den kontinuerliga ökningen i Sverige och i övriga världen är att vinets kvalité kraftigt utvecklats.

Provence står för 40 procent av Frankrikes produktion och nio av tio viner som produceras i denna region är rosévin. Det vackert rosa, lättdruckna, oftast unga vinet ger en härligt somrig känsla. Krispigheten och livfullheten gör att rosévinet passar utmärkt som både sällskapsdryck och till lättare rätter.

 

Att göra rosévin

Det vanligaste sättet att tillverka rosévin på är att använda blå druvor. Vid framställning av vinet Lauzeraies används både blå och gröna druvor. Druvornas skal lakas i en krävande process ur precis så länge så att den önskvärda rosa färgen uppnås. En utbredd felaktig uppfattning att rosévinet framställs genom en blandning av röda och vita viner. Ett flertal olika druvor kan användas vid framställningen vilket givetvis påverkar karaktären. I Provence är Grenache den vanligaste druvan.

 

VIntips
Les Lauzeraies
Nr 2724, 115 kronor

(Visited 19 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.