Basshunter till Ritz


Posted 6 månader sedan in Musik

Nollnitton online banner

Han har sålt över sex miljoner plattor. Den 15 december kommer Jonas Altberg, alias Basshunter, till Ritz.

 

Han är mest känd hos den stora massan för låtar som “Boten Anna” och “DotA”. Att han mer än tio år efter genombrottet med dessa låtar fortfarande turnerar runt halva jordklotet som dj är kanske inte helt uppenbart.

Allt började 1998 för Jonas Altberg. Som 14-åring började han sjunga i en kör under ledning av hans mamma hemma i Halmstad, vilket ledde till att han började sjunga i ett rockband. Det i sin tur ledde till att han började experimentera med musikprogrammet FL Studio som i de tidiga versionerna mer eller mindre bara var en midi-trummaskin.

Den musikaliska upptäckarlustan gjorde att han tog sig artistnamnet Basshunter och första plattan, “Bassmachine”, släpptes 2004 och två år senare gav han ut ”Boten Anna”. Två månader efter det att låten släppts hade den laddats ner över 1 miljon gånger. Låtens popularitet gjorde att den sålde trippel platina, låg överst på Sverigetopplistan (försäljningen av musik) och intog som bäst andra plats på Svensktoppen. ”Boten Anna” släpptes även i en engelsk version och fick då namnet ”Now You´re Gone”. Under det namnet nådde låten höga listplaceringar i länder som Irland, England, USA, Rumänien, Belgien och Nya Zealand. ”Boten Anna” handlar inte, som man kanske kan tro, om en båt. Låten handlar om en robot, en onlinerobot i en chat – en ”bot”.

I september samma år släppte Basshunter låten ”Vi sitter i Ventrilo och spelar DotA”, en låt som kanske mest är känd under namnet ”DotA”. Den nådde störst framgång i de skandinaviska länderna. Resten är egentligen modern svensk musikhistoria.

Men det är dock främst inom genrerna electronica och techno som Basshunter verkar och det är på de grunderna han fortsätter att turnera runt halva jordklotet. Under hösten 2017 har det främst rört sig om spelningar i England och Danmark. Nu är dock Jonas ”Basshunter” Altberg på ingång för ett liveframträdande på Ritz i Örebro. Fansen markerar datumet 15 december i sin kalender.

(Visited 14 times, 1 visits today)
Populär Läsning
 1. Bra Zoo har blivit ännu bättre

  Publicerad i Mode & Shopping 2016-07-11

 2. Bröderna Berglunds Hamnkrog

  Publicerad i Leva & Bo, Mat & Dryck 2016-07-27

 3. Vinöns värdshus

  Publicerad i Restaurang & Pub 4 månader sedan

 4. Vinön

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 5. Spångberg och LaGaylia

  Publicerad i Musik 2017-04-23

 6. Örebro slott

  Publicerad i Leva & Bo 2013-04-08

 7. Då tänker jag på Sigrid

  Publicerad i Kultur 2013-04-03

 8. Örebroaren: Kenny Nordh

  Publicerad i Nöje 2013-02-06

 9. PS lycka till ikväll

  Publicerad i Kultur 2013-07-07

 10. Charlotte Perrelli är dansband, schlager och jazz

  Publicerad i Musik 2012-12-20

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Starta Eget-dagen 2018
Tö_nyhetsbrev
Nojesguiden
Nollnitton online

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.