Modern folkmusik från Estland


Posted 9 månader sedan in Musik

Nollnitton online banner

Bandet bildade för drygt tre år sedan och har sedan dess släppt två plattor och spelat i 28 länder. Estländska TradAttack! är på besök i Örebro och deltar på Live at Heart. Vi fick en pratstund med bandet i foajén till Scandic Grand.

 

Allt har gått fort för bandet. Väldigt fort. I Estland har de vunnit pris på Estonian Ethno Music Awards flera år i rad för både bästa album och sång och som band. Och det sedan bandet bildades för drygt tre år sedan.

TradAttack! består av Sandra Vabarna som spelar säckpipa och blåsinstrument, Jalmar Vabarna på gitarr och bakom trummorna hittar vi Tönu Tubli.

– Vi hade spelat i andra band innan vi bildade TradAttack! och vi ville bilda ett band som spelade folkmusik, säger Sandra Vabarna.

Alla har de studerat musik. Både folkmusik och jazz.

– När jag gick på jazzkonservatoriet i Tallinn så ingick det i vår utbildning att även spela folkmusik. Folkmusiken i Estland ligger djupt rotad i folksjälen och är ständigt närvarande i nästan all musik, säger Tönu Tubli.

Men förebilderna är svenska. Här nämner de band som Hoven Droven och Garmarna. På min fråga om hur de klarar sig utan bas i bandet svara Jalmar Vabarna så här:

– Jag spelar med en speciell drop A-stämning som används i svensk folkmusik och som jag lärt mig av min gitarrlärare Mattias Pérez som bor i Karlstad. Det har blivit många resor till Karlstad. Den här stämningen gör enkelt förklarat att man får dubbla bassträngar att arbeta med och på så sätt behövs det ingen bas i bandet (även folkmusikern Roger Tallroth använder den här typen av stämning).

Efter deltagande på Live at Heart blir det i nästa vecka ett besök i Polen som följs av en kortare turné i USA med en avstickare till Chile för att därefter återvända till USA. Bandet är bokade december månad ut.

– Om det går att leva på musiken? Ja, jo… det beror på vilka krav på levnadsstandard man har. Vi är nöjda med estnisk standard och då funkar det, säger Sandra och skrattar lite.

Sedan invecklas samtalet i en utläggning om hur länge musiker egentligen kan hålla på med referenser både till Rolling Stones och John Lee Hooker.

– Förhoppningsvis gör vi det här även om 25 år. Att bara lägga sig på rygg och tro att man kan leva på gamla meriter funkar liksom inte. Men då, om 25 år, så får vi hoppas att vi får spela för lika många i publiken som hemma i Estland.

Den senaste spelningen i Estland bevistades av över 4 000 personer. Musiken som TradAttack! spelar är starkt influerad av den estländska folkmusiken och i Tartu finns ett folklorearkiv.

– Dit brukar vi åka för att hämta inspiration. Där finns både gamla texter och även inspelad musik bevarad. 50 cent från varje skiva vi sålt har vi skänkt till detta arkiv som nu, tack vare de pengarna, kan digitalisera musiken för att bevara den för framtida bruk.

Förutom allt turnerande hinner trion även med en blogg på Youtube.

– Vi spelar in där vi befinner oss på festivaler eller i samband med konserter och berättar var vi är och vad vi gör. Varje tisdag eller onsdag presenteras ett nytt avsnitt.

TradAttack! har två spelningar kvar på Live at Heart. I kväll fredag klockan midnatt på Rosengrens skafferi och lördag på Konserthuset klockan 22.

 

(Visited 11 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.