Hasselfors Garden – anrikt företag på tillväxt


Posted 2013-01-16 in Näringsliv

Företagets historia börjar redan 1603 då Henrik von Falkenberg tilldelades en förläning bestående av socknarna i Tångeråsa och Skagershult som ersättning för förlorad mark i Livland. I dag omsätter Hasselfors Garden 250 miljoner och har nyligen investerat 60 miljoner i en ny jordfabrik i Mosås.

 

Hasselfors Garden har funnits i 409 år och är med detta Örebros i särklass äldsta fortfarande existerande företag. Företaget tillhör även de tio äldsta i Sverige och existerade både innan Posten och Riksbanken fanns.

– Tänk 1600-talet, vad fanns då? Bara 111 år tidigare hade Columbus seglat över Atlanten och nu har Hasselfors Garden funnits i över 400 år, säger Morten Werner, vd för Hasselfors Garden sedan maj 2011.

Hasselfors Garden var en gång i tiden ett konglomerat som bland annat bestod av 35 000 hektar skog, ett av Sveriges största sågverk samt tillverkning av stål och järnprodukter. Företaget ägdes av familjen Wachtmeister under 200 år fram till mitten av 1980-talet och bolagsstyrelsen bestod av en nobless av grevar och baroner. 1995 blev Hasselfors uppköpt av Assi Domän och styckades upp med följd att Assi Domän behöll sågverk och skogsmark och där Hasselfors Garden såldes till Råsjö Torv AB. År 2000 köptes Råsjö i sin tur upp av finska VAPO och Hasselfors Garden blev ett dotterbolag till det finska trädgårdsföretaget Kekkilä.

– Vi och Kekkilä sysslar med samma sak och på våra produkter kan du idag även se Kekkiläs namn, påpekar Morten Werner.

Idag producerar Hasselfors Garden cirka 8,5 miljoner säckar jord och jordförbättringsprodukter varje år och totalt äger företaget tretton mossar över hela Sverige där mossen i Mosås på 300 hektar ingår. Sedan november 2012 är den nya jordfabriken igång i Mosås och nu har man ökat kapaciteten från 600 säckar till 2500 säckar per timme.

– Vi har med detta fyrdubblat vår kapacitet och vår försäljning är säsongsbetonad där över 70 procent sker mellan påsk och midsommar, förklarar Morten Werner.

Med anledning av den nya jordfabriken upphörde Hasselfors Garden med sin verksamhet i Sala. Anledningen till centraliseringen är att Örebro är ett av Sveriges största och viktigaste transportcentrum. Investeringen är i 60-miljonersklassen och kommer att innebära mellan tre till fem nyanställningar på årsbasis.

– Vi har nu gått över till tvåskift med tillverkningar hela året. Det här innebär bland annat att vi nu klarar av att ta emot upp till 90 lastbilar med släp per dag. De 40 ton som dessa lastbilar kan ta i last tar oss nu mellan sex och åtta minuter att lasta.

Idag består Hasselfors Garden av 60 anställda med 250 miljoner i omsättning.

– Vår lönsamhet är okej men inte acceptabel och vi arbetar nu för att förbättra den, säger Morten Werner där vi sitter på hans kontor i lokalerna som vetter mot södra utfarten från Örebro med riktning mot Göteborg. Hit flyttade företaget sitt kontor 2006 och detta är Morten Werners tionde uppdrag som vd.

– Jag är en så kallad interims-vd, en person man kallar in då företag inte går så bra som man vill och min drivkraft är att förbättra lönsamheten genom att få medarbetarna att utvecklas och stortrivas på jobbet.

Mortens karriär kanske inte har varit så spikrak. Allt började 1970 då han blev anställd hos tyska Shell på deras marknadsforskningsavdelning i Hamburg. Efter det blev det New York och Norsk-Amerikanska handelskammaren innan studier vid University of Southern Californa som resulterade i en MBA (master of business administration). Mellan 1975 till 1980 arbetade han för Citibank i New York med placering i bland annat Aten och arbete med rederinäringen. Mellan 1980 och 1982 arbetade han som finansdirektör för ett grekiskt rederi och 1982 blev han anställd i ett italienskt investmentbolag med huvudkontor i Monte Carlo.

– Då bodde jag nästan i flygplan och när jag träffade min hustru Kristina insåg jag att jag måste välja. Hon pluggade då medicin och kunde inte flytta från Sverige, så jag flyttade hit.

Sedan 1984 har Morten Werner arbetat som managementkonsult och som inhyrd vd.

– Jag är lönsamhetsfixerad – det är det som driver mig och för att lyckas med det måste man vara nyfiken på människor och skapa förutsättningar för att de ska få växa. Det är först då som företaget också kan växa och bli mera lönsamt, förklarar Morten på norskklingande svenska.

Bra management handlar mycket om att förenkla processer och plocka bort saker som försvårar för verksamheten. Sedan bygger Morten vidare på den stolthet och starka företagskultur inom Hasselfors som redan existerar och han arbetar också mycket efter devisen ”management by tillgänglighet”.

– Det är viktigt att en chef inte är i vägen. Då uppnår vi aldrig målen och här vill jag citera förre statsministern Göran Persson som sa ”Alla ska med”. Det är precis det allt gott företagande handlar om, avslutar Morten Werner som gärna ser sig själv som en humanistisk kapitalist.

 

Info

Namn: Morten Werner
Född: Uppväxt i Drammen i Norge.
Yrke: Vd för Hasselfors Garden sedan april 2011.
Familj: gift med hustru Kristina sedan 1982, två vuxna barn.
Gör på fritiden: ”Jag åker längdskidor mellan 60 till 80 mil varje år och deltar i bland annat Vasaloppet. Det får mig att fylla på med livsenergi för både jobb och resten av livet.”

(Visited 70 times, 1 visits today)

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Ready Bet Win MPU 2019
Nojesguiden
Nollnitton online banner

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.

Skip to toolbar