Recension: Unavowed

Text: Thomas Helsing
Posted 2019-03-11 in Kultur, Nöje

Unavowed

Unavowed
Wadjet eye games
(PC)
Betyg: 4 av 5

Det tog tre år för Wadjet eye games att göra sitt senaste peka/klicka-spel ”Unavowed” men det verkar ha varit värt det. Lovord, nomineringar till priser och utmärkelser har kommit i strid ström sedan releasen och när nomineringarna till årets ”Aggie awards” visade det sig att ”Unavowed” är representerat i hela åtta av tolv kategorier. Aggie awards-priserna delas ut av sajten Adventure gamers varje år för att uppmärksamma de bästa spelen i just den här genren.

Genom en ganska klurigt designad prolog, där du får välja din karaktärs bakgrund (vilket också påverkar vad som händer senare i spelet), blir du rekryterad till ett hemligt sällskap i New York som slåss mot övernaturliga fenomen och monster som inkräktar på den vanliga världen. Allting binds samman av det faktum att det är du själv som skapat allt kaos som gruppen måste rätta till. Din karaktär var nämligen besatt av en demon precis innan spelet startade.

Förutom ett välskrivet manus med flera genomarbetade karaktärer är spelets clou att du kan välja vilka karaktärer du ska ha med dig på olika uppdrag. Och eftersom varje karaktär har sina egna specialförmågor gör det att problemlösningarna kan se väldigt olika ut.

Det här är inget nytt för genren, stilbildaren ”Maniac mansion” var inne och nosade på flera karaktärer att välja mellan så tidigt som 1987 och det finns andra exempel på spel som tagit konceptet väl så långt som i Unavowed. Men detta i kombination med alla dialogval som faktiskt ger olika effekter gör att ”Unavowed” blir osedvanligt omspelbar. Det tillsammans med djupet, charmen och atmosfären gör att jag inte kan annat än ge Unavowed en stark rekommendation.

 

NYHETSBREV

Det senaste om Örebro. Direkt till din epost. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev.